Budapestre jön a lengyel miniszterelnök

Külügyminisztere előkészítette a terepet: szerdán tárgyalt Szijjártó Péterrel.

MTI
2016. 02. 03. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor a magyar–lengyel kétoldalú kapcsolatokról és az aktuális európai uniós ügyekről tárgyalt Witold Waszczykowskival, s beszéltek Beata Szydlo közelgő magyarországi útjáról is. A lengyel miniszterelnök február 8-án érkezik egynapos hivatalos látogatásra a magyar kormányfő meghívására – tájékoztatott a sajtófőnök.

A magyar–lengyel és a visegrádi együttműködés mindig is a magyar külpolitika fókuszában volt, és ez így lesz a jövőben is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett lengyel kollégájával szerdán. A tárcavezető szerint elfogadhatatlan támadás indult meg Európában Varsóval szemben, de a lengyel népnek és Lengyelországnak jár a tisztelet.

A tárcavezető kifejtette: a visegrádi együttműködés további erősítése stratégiai fontosságú. Mint mondta, lengyel kollégájával egyetértettek abban, hogy erős Európára van szükség, s ez nem lehetséges erős tagállamok nélkül.

A miniszter arról is beszélt, hogy a két országot sok biztonságpolitikai, gazdasági és energetikai érdek is összeköti. Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmi értékét érték el, az Eximbank 492 millió eurós hitelkerettel segíti a magyar és lengyel vállalatok együttműködését. Emellett Szijjártó kiemelte az észak-déli irányú infrastruktúra jelentőségét, továbbá azt, hogy a Mol szerepe a lengyel energetikai piacon remélhetőleg még szorosabbra fűzi a gazdasági együttműködést a két ország között.

A miniszter ismét hangsúlyozta a macedón–bolgár védvonal jelentőségét, valamint a különbségtétel fontosságát a menekültek és a gazdasági bevándorlók között. Azt is közölte, hogy Magyarország a józan ésszel ellentétesnek, végrehajthatatlannak tartja a kvótarendszert, és végigviszi az eljárást az Európai Bíróság előtt.

Witold Waszczykowski üdvözölte, hogy Magyarország szolidaritásáról biztosította országát, egyúttal hangsúlyozta: Európának nem marginális kérdésekkel kellene foglalkoznia, hanem a valódi problémákkal. Hangsúlyozta: eddig még nem volt olyan ügy, amely szétválasztaná a két országot, mindenben egyetértenek vagy nagyon hasonló nézeteket vallanak, hasonló megoldási javaslataik vannak a problémákra. Lengyelország is úgy látja, hogy a migrációs válságot a gyökerénél, és nem Európában kell megoldani – magyarázta.

Kijelentette: a magyar–orosz kapcsolatokat gyakorlati együttműködésnek tekintik, vannak kérdések, amelyek csak pragmatikus együttműködésben valósíthatók meg. Oroszország Lengyelország szomszédja, és egy szomszédos országgal szükség van bizonyos gyakorlati együttműködésre, de ez nem jelenti azt, hogy minden lépését elfogadják Moszkvának.

Witold Waszczykowski kérdésre válaszolva az Európai Tanács elnöke, Donald Tusk által bejelentett javaslatokkal kapcsolatban arra is kitért, hogy fontos, hogy akik már megkapták a szociális juttatásokat, ne veszítsék el őket, vagyis csak a jövőbeli munkavállalókra vonatkozzanak a szabályok. A szabályok között vannak, amelyek kifejezetten kedvezőek, de pontosan végig kell tanulmányozni a javaslatcsomagot – vélekedett.

Szijjártó Péter szerint fontos, hogy lehetőség szerint legyen V4-es álláspont az ügyben, és erre jó esély van, az EU érdeke, hogy Nagy-Britannia az unió része maradjon.

Witold Waszczykowski kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy a NATO keleti határa rosszabbul védett határ, mint a nyugati, ami tarthatatlan. A keleti határokon túl nem látni az orosz–ukrán konfliktus végét, ezért itt meg kell erősíteni a NATO-határokat – hangsúlyozta.

Szijjártó Péter kérdésre közölte: Magyarország egyelőre semmilyen hivatalos megkeresést nem kapott, hogy NATO-csapatokat vagy amerikai hadfelszerelést állomásoztassanak itt. A NATO-t jelenleg délről és keletről is érik kihívások, és minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tennie, hogy ezeknek megfeleljen – tette hozzá. Azt is elmondta, Közép-Európa érdeke, hogy a schengeni rendszer fennmaradjon, mert ha nem élné túl a jelenlegi válságot, az felmérhetetlen károkat okozna a térségnek. A közép-európai országok ezért megvédik a határaikat, és ebben segítenek egymásnak – közölte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.