Meleg víz sem volt az egri kórházban

Életveszélyes helyzetről beszél az egri sebész, az igazgató viszont nem lát súlyos gondot.

Kuslits Szonja
2016. 02. 12. 12:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly gondok vannak az egri kórház felújításával, néha nemhogy meleg-, még megfelelő hidegvíz-ellátás sincs – tudta meg lapunk Pócs Alfrédtől, aki baleseti sebészként dolgozik az intézményben. Mint kiderült, a vízellátási problémák miatt a neurológiai osztály betegei is panaszkodtak, hiszen volt, hogy sem kezet mosni nem tudtak, sem a vécét lehúzni, ami egy hasmenéses járvány esetén több mint kellemetlen. Pócs Alfréd szerint a szivattyú problémái miatt gyakran előfordult, hogy a gyerekeket melegített vízzel tudták csak fürdetni, s a Törökfürdő melletti reumakórházban egy ideig nem volt rendes fűtés sem. De nem ez az egyetlen probléma.

– Mindezek mellett nehézséget okoz, hogy a régi CT végleg tönkrement, miközben az MR-berendezés és a mammográfia is csak időnként működik. Az elavult diagnosztikai eszközök helyett pedig bár vásároltak újakat, azok hónapokig a dobozban álltak, és még most sem lehet őket használni – mondta Pócs Alfréd. Úgy véli, egy kórház igazgatóságának a feladata az intézmény biztonságos működtetése, ez pedig ebben az esetben nem nevezhető annak. – Súlyosan életveszélyes helyzet volt például, amikor az egyik hét végén a traumaügyelet egyetlen fúrómotorral kezdődött. Csak a szerencsének volt köszönhető, hogy akkor éppen nem volt tömeges sérülés, őket ugyanis nem tudtuk volna egyetlen műszerrel ellátni – mondta Pócs Alfréd. A problémát ebben az esetben az okozta, hogy a használt fúrómotort sterilizálni kell egy-egy páciens után, erre pedig az intézményben nem volt lehetőség.

Az orvos elmondása szerint ugyanis a sterilizáló december 22. óta nem működött, sokáig Gyöngyösre kellett átvinni a műszereket. Ez mára megoldódott, de – a baleseti sebész szerint – emiatt csúsztak a beavatkozások, műtétek maradtak el. Szerinte a mindenáron való pénztakarékosság vezérli az igazgatót, ám ez a betegek rovására mehet. – Baleseti sebészként én felelek a betegek állapotáért, ahhoz, hogy megfelelően végezhessem a munkám, szükség van steril eszközökre, és működő diagnosztikai berendezésekre, például CT-re – hangsúlyozta.

A sebész szerint a szakemberhiány is nehezíti az ellátást, példaként említette a tavaly októberben eltávozott hat röntgenorvost, akik a rossz munkakörülmények és hangulat miatt mondtak fel. Helyük szerinte betölthetetlen, hiába hirdeti folyamatosan a kórház az állásokat.

Úgy véli, már a takarítás is komoly terhet ró a dolgozókra, mivel az eddig külsős cég feladata volt, azonban költségcsökkentés miatt fokozatosan átveszi a kórház. Napi egy műszakban lesz takarítás az eddigi kettő helyett, és a köztes időben a nővéreknek kell takarítani, ami a sterilitás szempontjából megengedhetetlen – emelte ki az orvos. Pócs Alfréd szerint eddig mintegy 150 embert bocsátottak el, reménytelenség jellemző a dolgozók körében, ami a betegek felé is kisugárzik. Sokan inkább önként hagyják el a kórházat.

A kamara helyi elnöke 12 kamarai vezető aláírásával tavaly decemberben segítségkérő és tájékoztató levelet küldött Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkárnak, s több helyi politikusnak, de érdemi válasz sehonnan sem érkezett. Végül a nyilvánossághoz fordult a tarthatatlan állapotok miatt, a sajtótájékoztatóra, melyet január 30-án tartott, a TV Eger is kivonult, ám a riportot végül kihagyták a híradóból. Arról is beszélt, hogy Tóth Ildikó igazgatónő a sajtótájékoztató előtt levélben jelezte neki, hogy az engedélye nélkül nem nyilatkozhat. Ez őt nem tartotta vissza, így most etikai eljárás vár rá.

A kórház egyébként nemrég azért került reflektorfénybe, mert bár a dolgozók pert nyertek, az intézmény fedezethiány miatt nem tudja kifizetni a több évig visszatartott kafeteriát 1500 alkalmazottnak. Az elmaradás összege legalább 300 millió forint. Pócs Alfréd felhívta a figyelmet arra, hogy március 1-jéig kell beadni a dolgozóknak az igénylést az elmaradt kafeteria kifizetésére, utána elévül az igény.

Tóth Ildikó, a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet megbízott igazgatója kérdésünkre leszögezte, a Kúria döntését követően a kafeteria ügyében megkezdték az egyeztetéseket az intézmény tulajdonosa, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ képviselői és a dolgozói érdekképviselet között. Mint írta, a perben szereplő öt dolgozó megkapta járandóságát, a többiek kifizetéséről pedig folyamatban vannak a tárgyalások.

Az igazgatónő levelében hangsúlyozta, hogy Pócs Alfréd nem egyeztetett vele a tényként előadott, szerinte azonban valótlan információkról. Közölte, etikai eljárást kezdeményezett az orvos ellen, aki véleménye szerint a MOK Heves megyei elnökeként beavatkozik a kórház belügyeibe, óriási károkat okoz az intézménynek, és gyengíti a betegbizalmat.

A melegvíz-szolgáltatással kapcsolatban kifejtette, hogy két héten át szakaszosan fordultak elő kiesések, melynek oka szerinte az átadás előtt álló új technológiai tömb és a régi kórházi épület összekötési munkálatai, és az elavult gépészet voltak. A dolgozók azonban szerinte megfelelő tájékoztatást kaptak mindezekről. Tóth Ildikótól megtudtuk, a kórházban közel 7 milliárd forintos beruházás valósul meg, ehhez kapcsolódóan pedig várhatók voltak a műszaki meghibásodások, melyeket folyamatosan kezelnek. Leszögezte: több hete nincs probléma a melegvíz-ellátással.

A betegek tehát most már tudnak meleg vízzel fürdeni, de akik korábban kerültek az intézménybe, nem feltétlen élhettek e lehetőséggel. Sajtóértesülések szerint például a neurológia mellett pár hete a belgyógyászatról és a szülészetről is jelezték a páciensek, hogy akadozik a melegvíz-szolgáltatás.

A sterilizálási problémákról az igazgatónő annyit közölt: a szükséges gépek egyszerre hibásodtak meg, a több évtizedes elmaradt felújítások, karbantartások miatt, és külföldi alkatrészekre volt szükség. – A kényszerű leállás alatt a Bugát Pál Kórház közreműködésével oldotta meg a kórház a sterilizálást, de mára működnek a gépek – mondta az igazgatónő. Arra is kitért, hogy az új CT- és MR-készülékek most próbaüzemben vannak, hamarosan fogadhatják a betegeket. Mint írta, a régi MR jelenleg is működik, míg az elavult CT-t két hete nem használják.

A fűtési problémákkal kapcsolatban arról tájékoztatott az igazgatónő, hogy a reumaosztályon lévő három fűtésrendszer egyike romlott el az elmúlt év végén. – Három napig nem volt fűtés néhány kórteremben, és nem működött a masszázskezelés és a vizes kezelés. A betegek nagy része azonban ilyenkor – karácsonyi ünnepek lévén – nem veszi igénybe a kórház fekvőbeteg-szolgáltatásait, és mivel nem az egész osztályt érintette a probléma, nem okozott különösebb gondot a meghibásodás, melyet orvosolt a kórház – közölte Tóth Ildikó.

A kórház a felsorolt problémák mellett egyébként sincs könnyű helyzetben, hiszen az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatása szerint a Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben valamennyi szakorvosi szakképesítés hiányszakmának minősül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.