Öt éve húzódó holokausztper

Újratárgyalás következik az amerikai döntés után. Közel 40 millióba került az eljárás ügyvédi költsége.

Győr Ágnes
2016. 02. 04. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcának azonban változatlanul meggyőződése, hogy a Magyarországot, annak egyes szerveit és korábbi magyar állampolgárokat érintő perekben a magyar bíróságoknak kell eljárniuk – nyomatékosította lapunknak a minisztérium arra reagálva, hogy múlt pénteken a Columbia kerületi szövetségi fellebbviteli bíróság újratárgyalásra visszautalta első fokra azt a pert, amelyet még 2010-ben indított holokauszttúlélők és leszármazottaik egy csoportja a magyar állam, a MÁV, illetve a Rail Cargo Hungaria Zrt. (a MÁV teherfuvarozási cégének jogutódja) ellen.

Mint ismert, a 14 felperes azzal vádolta meg az alpereseket, hogy önként vettek részt a zsidók deportálásában és vagyontárgyaik elkobzásában. Közülük 12-en élték túl Auschwitzot vagy valamelyik más haláltábort. Négyen amerikai, ketten kanadai, heten izraeli állampolgárok, egy közülük pedig osztrák.

A 2010-es keresetben 5 millió dollár (1,4 milliárd forint) vagyoni kártérítést követeltek. 2014. május 9-én az első fokon a Washington D. C. Columbia kerületi szövetségi bíróság úgy határozott, helyt ad Magyarország permegszüntetés iránti kérelmének. Döntésüket azzal indokolták, hogy az 1947-es párizsi békeszerződés már rendelkezett a kárpótlásról. A felperesek fellebbezést terjesztettek elő, ez azonban a Rail Cargóra már nem terjedt ki.

Az NFM tájékoztatása szerint a fellebbviteli bíróság múlt pénteken a nem vagyoni jellegű igények tekintetében helybenhagyta a permegszüntetést, Magyarországgal szemben teljes körben megszüntette az eljárást. A testület döntése alapján azonban a kerületi bíróságnak meg kell majd vizsgálnia, hogy a felperesek mely kereseti kérelmei tárgyában kell további joghatósági vizsgálatot folytatnia. A megismételt eljárásban át kell tekinteni a magyarországi jogorvoslati lehetőségek felperesek által történt kihasználását is, illetve azt, hogy a per lefolytatására az amerikai szövetségi bíróság-e a megfelelő fórum – részletezte a döntés tartalmát az NFM.

Kérdésünkre elmondták azt is, hogy a magyar állam által a per vitelére kötött ügyvédi szerződés alapján az ügyben eljárt nemzetközi ügyvédi irodának (Weil, Gotshal & Manges) 2011 óta összesen mintegy 38 millió forintot fizettek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.