Vagyonnyilatkozatok: Orbán kezdte a sort

Több mint egymillió forintot törlesztett feleségével közös jelzáloghiteléből az elmúlt évben Orbán Viktor.

MN-összeállítás
2016. 02. 01. 6:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőként, a hivatalos határidő lejárta előtt hozta nyilvánosságra vagyonbevallását Orbán Viktor miniszterelnök tegnap saját honlapján. A kormányfő nem szerzett új ingatlant, továbbra is felerészben tulajdonosa a XII. kerületi, 230 négyzetméteres társasházi lakásának, és teljes egészében az ő nevén van a több mint 2000 négyzetméteres telken lévő felcsúti háza. Feltüntette még a szintén felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit, amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak.

A miniszterelnöknek a feleségével közös számláján valamivel több mint ötmillió forint van; mint kiderült, az elmúlt évben 5,5 millió forintja származott könyvkiadásból. Tavaly egyébként a közös számlán még kevesebb mint egymillió forint volt, ám Orbán Viktor már akkor jelezte a könyvkiadásból származó követelését. A 2002-ben feleségével együtt felvett 20 millió forintos jelzáloghitel-tartozásából jelenleg 7,1 millió van, vagyis az elmúlt évben nagyjából egymillió forintot törlesztett vissza. Orbán Viktor miniszterelnöki és országgyűlési képviselői fizetését a törvény szerint kapja, a Fidesz pártelnöki jövedelme ugyanakkor – ahogyan az már tavaly is volt – határozatlan időre fel van függesztve.
A kormányfőnek továbbra sincs a nevén sem autó, sem egyéb nagy értékű ingóság, ahogyan gazdasági érdekeltsége sincs.

Az országgyűlési képviselőknek tegnapig kellett leadniuk saját, illetve a velük közös háztartásban élők vagyonnyilatkozatát. Vejkey Imre, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke az MTI-nek azt mondta, hogy mind a 199 honatya és a 13 nemzetiségi szószóló is teljesítette kötelességét. A képviselői bevallások mától lesznek nyilvánosak. A törvény szerint vagyonnyilatkozatot kell még leadnia – többek között – a Magyar Nemzeti Bank, az Állami Számvevőszék, a Gazdasági Versenyhivatal és a Költségvetési Tanács elnökének csakúgy, mint a legfőbb ügyésznek és helyetteseinek.

Az elmúlt időszakban számtalan bírálat megfogalmazódott a vagyonnyilatkozatok értelmét illetően, hiszen azok saját bevalláson alapulnak. Simon Gábor, az MSZP egykori elnökhelyettese például több százmillió forintot nem tüntetett fel a dokumentumon, a rejtegetett pénz után be nem fizetett adó miatt eljárás is indult ellene. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter pedig még 2014-ben többször is módosította bevallásában a lakása méretét, illetve tulajdonosi hányadát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.