Már nem nyomoznak a Bikás parknál

Öt évig vizsgálták az újbudai sportközpont átjátszási ügyét, de végül nem találtak bűncselekményt.

2016. 03. 26. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cselekmény nem volt bűncselekmény – ezt állapította meg az újbudai Bikás parki sportcentrum ügyében csaknem öt éven át folytatott nyomozás után a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK). Lapunk kérdésére a nyomozó hatóság a büntetőeljárási törvényre hivatkozva közölte: az ügy részleteiről nem kívánnak nyilatkozni.

Molnár Gyula, Újbuda volt MSZP-s polgármestere még 2005-ben kötött 15 éves bérleti szerződést a kerületi Bikás park egy részének hasznosítására. A százmilliós beruházást az időközben csődbe ment cég a háromszorosára duzzasztotta. Molnár a kerület 2011-es feljelentése szerint képviselő-testületi felhatalmazás nélkül a megemelt beruházási érték száz százalékára vállalt garanciát úgy, hogy az önkormányzati ingatlanra 300 milliós jelzálogot jegyeztek be. A fideszes vezetés kivásárolta a cég 240 milliós tartozását. – A követelés mára meghaladta a 300 millió forintot – mondta 2015 végén Szilágyi István, Újbuda jogi képviselője. Az önkormányzat évekkel ezelőtt birtokba vette az ingatlant, kifizetetlen számlák tömegével együtt, de a most is tartó végrehajtási eljárás elhúzódása további károkat okozhat. Az ügyvéd lapunk érdeklődésére jelezte: a nyomozást megszüntető határozatot szerdán kapták kézhez, még tanulmányozzák, de az ellen várhatóan panasszal élnek.

A BRFK eljárása mindenképpen magyarázatra szorul, hiszen a XI. kerület feljelentése alapján hűtlen kezelés megalapozott gyanújával indult nyomozást épp a rendőrség javaslatára hosszabbította meg háromhavonként a Fővárosi Főügyészség úgy, hogy ez idő alatt senkit sem gyanúsítottak meg. Érdekesség, hogy lapunk csaknem egy éve, 2015 tavaszán úgy értesült: a büntetőeljárás ezen szakasza a végéhez közeledik. Az újbudai önkormányzatnál akkor azt a tájékoztatást adták, hogy az időközben lefoglalt bizonyítékokhoz továbbiakat is beszereztek a nyomozók, illetve egyeztették az addigi adatokat.

Az ügyben szerettük volna megkérdezni Molnár Gyulát, jelenlegi újbudai önkormányzati képviselőt, aki azt fontolgatja, hogy induljon-e az MSZP idén nyáron esedékes tisztújításán az országos elnöki pozícióért. A szocialista politikus azonban egyelőre nem kívánt reagálni.

Nemrég egyébként fordulat történt a Molnár Gyula elnöksége alatt csődbe vitt Újbuda Torna Club (ÚTC) ügyében, amelyben februárig a BRFK nyomozott hűtlen kezelés gyanújával. A Legfőbb Ügyészség a Központi Nyomozó Főügyészséget (KNYF) bízta meg a büntetőeljárás folytatásával. Nagy Andrea ügyészségi szóvivő szerint a nyomozást május közepéig, szükség esetén még tovább is folytathatják.

Molnár Gyula 2010 előtt az ÚTC társadalmi elnöke volt, és bár gyanúsított ebben az eljárásban sincs, az eddigi adatok szerint a sportegyesület gazdálkodása miatt szintén több száz milliós kár érhette a XI. kerületi önkormányzatot. Ezt támaszthatja alá az a 2010. július 7-én, polgármesteri fejléces papírra írt, lapunkban nyilvánosságra hozott levél, amelyben Molnár Gyula utasította a XI. kerületi önkormányzat akkori pénzügyi és költségvetési igazgatóját, hogy 50 millió forintot utaljon át az ÚTC részére.

Mint ismert, két éve egy ingatlanügyben a Kúria bizonyítottság hiányában mentette fel a hivatali visszaélés vádja alól az egykori MSZP-s polgármestert.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.