Valós-e a Matolcsy-féle „unortodoxia”?

Szakértők szerint az MNB-elnök politikájában megjelenik a neoliberalizmus, valójában a nyugati modell hibás másolásáról van szó.

Buzna Viktor
2016. 03. 19. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy újabb gazdasági világválság jön, vitatkozni legfeljebb arról lehet, hogy mi lesz azután – véli Paul Dembinski, a svájci székhelyű Observatoire de la Finance pénzügyi tanácsadó cég igazgatója. A pénzügyi elemző a Keresztény társadalmi elvek a gazdaságban címen meghirdetett budapesti konferencián szólalt fel. Szkeptikus véleményével nincs egyedül. Dembinski, hasonlóan a konferencia több meghívott nemzetközi szakértőjéhez, a világsajtó és a nemzetközi szervezetek egyre borúsabb prognózisait idézi. Szerintük a 2007–2008-as válságra a jegybanki mentőcsomagok csak ideiglenes választ adtak, tartós megoldást nem.

Korábban a magánszektor kezében összpontosult a gazdaság irányítása, a jegybankok szerepe azonban a válságot követően drámaian megnőtt – folytatja Dembinski. Szerinte az így kialakult függőséggel különösen törékeny gazdasági rendszer jött létre. Nem normális, hogy a jegybankok vezetősége ilyen nagy súllyal befolyásolja a piaci árfolyamok alakulását – mondja –, ebben a rendszerben ha egy jegybankelnök épp bal lábbal kel fel, döntéseivel hatalmas károkat okozhat. A szakértő szerint mindez nem jelenti azt, hogy jó döntés lenne a válság előtti, neoliberális gazdaságpolitikához visszatérni. A megnövekedett befolyású jegybankok ellensúlyozása a piac többi szereplőjétől új stratégiát követel meg.

A politikának nagy felelőssége lehet abban, hogy a közgazdaságtan oktatása felzárkózzon a kihívásokhoz – folytatja, a közgazdászhallgatókat ugyanis meg kell tanítani a kritikus gondolkodásra. Dembinski szerint a neoliberális doktrína sokáig egyeduralkodó volt a tudományban. Hiába vált azonban egyértelművé, hogy nem garantálja a piaci prosperitást, a mai napig nem született versenyképes tudományos alternatíva.

Persze ahogyan a politikusok, úgy a gazdasági szereplők sem értékelik a kritikus gondolkodást – teszi hozzá a pénzügyi szakértő. Úgy véli: az újabb gazdasági válság elkerülése nagyban múlik azon, hogy a tudomány képviselői felismerik-e felelősségüket.

Mellár Tamás közgazdász viszont nem elsősorban a jegybankok megnövekedett befolyásában, hanem az általuk képviselt monetáris politika kiüresedésében látja a veszély forrását. A gazdaságot egy idő után nem lehet ösztönözni a jegybanki alapkamat csökkentésével, hiszen egy bizonyos szint alá ez már nem vihető. A Pécsi Egyetem professzora szerint az alapkamat csökkentésének eszközétől így elestek a jegybankok, nem tudtak újabb gazdaságélénkítő csomaggal előállni. Ezért ismét megjelent a régi – az 1929–33-as gazdasági válság utáni – keynesiánus politika: először az amerikai jegybank, a Fed indította el az úgynevezett mennyiségi lazítás politikáját (Quantitative Easing, QE), felvásárolva ezzel az értéküket vesztett, így befektetői kedvet csökkentő piaci eszközöket. Hamarosan az Európai Központi Bank, a brit és a japán jegybank is ehhez a politikához nyúlt.

Ezt a folyamatot követi a magyar gazdaságpolitika is – folytatja a professzor. Szerinte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az Orbán-kormány által képviselt unortodox gazdaságpolitikai eszközök nemzetközi kitekintésben nem szokatlanok. Azok a gazdaságpolitikai lépések ugyanis, amelyeket Matolcsy György unortodoxnak állít be, valójában a neoliberális elméletben mind megtalálhatók.

A közgazdász szerint nem csak az MNB monetáris politikájában, így a jegybanki kamatláb ismételt csökkentésében jelenik meg az „ortodox”, neoliberális doktrína. A kormány olyan rendelkezései, mint az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése (régi SZDSZ-es elképzelés megvalósítása – a szerk.) vagy a vagyonadó elvetése Mellár szerint a neoliberális politikában szintén tetten érhetők. Csakhogy a neoliberális elmélet szem előtt tartja, hogy a beruházások ösztönzéséhez nem elég a jegybanki alapkamat csökkentése, fontos, hogy legyenek profitkilátások is – teszi hozzá Mellár Tamás. A közgazdász szerint ezekből mind Magyarországon, mind a nemzetközi piacokon hiány van. Olcsó hitelek találhatók a piacon, a gazdasági szereplők mégsem akarják igénybe venni – véli –, szerinte ugyanis a vállalkozások többsége kivár.

Az olyan új technikai fejlesztések, mint a megújuló energia vagy a mikroelektronika piacán áttörés várható, ezért a befektetői kedv egyelőre alacsony – állítja a közgazdász. Mellár szerint ezért a kormány és a jegybank a gazdaság élénkítése érdekében a társadalom egyre szélesebb körei számára teszi elérhetővé a kedvező konstrukciójú hiteleket, ez azonban nagy kockázattal jár. A növekedési hitelprogram után a családok otthonteremtési kedvezményének bevezetésével megfigyelhető ez a folyamat – mondja Mellár, szerinte ez egy ideig valóban élénkítő jellegű lehet, később azonban veszélyes pénzügyi buborékhoz vezethet.

Kockázatot lát a közgazdász abban is, hogy a jegybank a forintot gyengítette. Ugyanis – bár a közgazdaságtan irodalma szerint a hazai nemzeti valuta gyengítésének exportfelhajtó hatása van – Magyarországon ez a lépés mégsem indokolt. A magyar export nyolcvan százaléka ugyanis a külföldi tőkének köszönhető, amelynek azonban ez a politika nem hoz nagy megtérülést. Mellár szerint kedvezőtlen gazdasági folyamatok esetében ez a politika inflációs spirálba sodorhatja az országot.

– Nem hiszem, hogy a pénzügyi eszközök jelentik a kiutat a gazdasági válságból – nyilatkozza lapunknak Artner Annamária, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének főmunkatársa. A közgazdász szerint – csatlakozva Mellár Tamás nézetéhez – a jegybank és a kormány gazdaságpolitikáját nem lehet maradéktalanul „unortodoxnak” nevezni, mivel sok tekintetben a nemzetközi normákat követi. A válság előtt a liberalizmus volt a divat, majd amikor beüt a krach, mindenki a politika segítségéért kiált – folytatja, s hozzáteszi, ez történelmi jelenség: a 2008-as és az 1929–33-as válság idején is ugyanez történt.

Az olyan jegybanki politika, mint az alapkamat csökkentése pedig szokásos gazdaságélénkítési módszer már régóta akár az Egyesült Államokban, akár Európában – teszi hozzá Artner Annamária. Az MTA főmunkatársa szerint azonban a világgazdaság évtizedek óta strukturális válsággal küzd, a jegybanki mentőcsomagok megoldás helyett csak látszat-gazdaságnövekedést jelentettek. Egy ilyen válságot a hűvös tárgyalószobákban nem, csak radikális lépésekkel lehet megoldani – véli Artner. Szerinte az elhúzódó, mély válság oka, hogy a fejlett országok a gazdaságot lassító, elavult technológiai szerkezetet nem tudják felváltani újjal, mert ennek a váltásnak a terhét, szemben az 1970-es évek válságával, most nem tudják az eladósodott fejlődő országokra hárítani.

A harmadik világ fejlődő országai már részben képesek saját bázison fejlődni, ezért a fejlett országoknak belülre kellene áthárítaniuk a problémáikat. Ez azonban a munkanélküliség drámai emelkedéséhez vezetne, ahogy a dél-európai államokban vezetett is – teszi hozzá. Artner Annamária ezért rövid távon borús kilátásokról beszél: a strukturális válság megoldása csak társadalmi átrendeződéssel, konfliktusokon keresztül képzelhető el. Az MTA főmunkatársa szerint a mélyülő válságra ezért a magyar kormánynak az oktatás és az egészségügy erősítésével kellene felkészítenie a társadalmat. A képzett és egészséges nemzet mindent kibír – folytatja –, a termelékenysége és az innovációs képessége nő, miközben csökken a korrupcióra való hajlandósága.

A legfőbb termelőerő az ember, ezért ő a legjobb befektetés – teszi hozzá. Artner Annamária szerint ezért mindenki számára biztosítani kell a sportolási lehetőségeket, támogatni az egészségügyi szűrőprogramokat. Ez pedig azért fontos, mert ennek hiánya a fiatal generációkon csapódik le. Ha kiegyensúlyozottak a szülők és a tanárok, a gyerekeket sújtó társadalmi pszichés zavarok, mint a diszlexia vagy a hiperaktivitás is csökkenthető – teszi hozzá Artner.

A magyar társadalom kiegyensúlyozottságához hozzájárulna a nők helyzetének javítása is, nem helyes a nők feudális megítéléséhez való látványos visszatérés – mondja Artner, s egy Egyesült Államokban közölt kutatásra hivatkozva hozzáteszi: azok a bankok, amelyeknek élén nők álltak, megfontoltabb politikát folytattak, így a 2008-as válságot jóval kisebb veszteségekkel szenvedték el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.