Késésben a kancellária

Még mindig nem tették közzé a megszüntetésre vagy beolvasztásra ítélt minisztériumi háttérintézmények listáját.

Markotay Csaba
2016. 04. 27. 12:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több ezer embert tart bizonytalanságban a kormány, mivel – saját ígéretei ellenére – még mindig nem tette közzé a megszüntetésre vagy beolvasztásra ítélt minisztériumi háttérintézmények listáját. Emiatt információink szerint teljes a tanácstalanság az érintett intézményeknél, az átalakítás ugyanis elbocsátásokkal járhat. Ennek oka, hogy a beolvadó intézményeket az addigi pénzbeli előirányzat 80 százalékán veszik át.

Az ügyben már április elején megszülettek a döntések, legalábbis erre tett célzást Rogán Antal miniszter, a Miniszterelnökséget vezető Lázár János pedig az utóbbi hetekben többször is biztosra mondta, hogy napokon belül ismertetik a listát, és az ominózus kormányrendelet is megjelenik. Ez azonban mostanáig nem történt meg.

Az eredeti, januári elképzelések arról szóltak, hogy 13 intézmény jogutód nélkül megszűnik, például a Magyar Nyelvstratégiai Intézet, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vagy épp a Herman Ottó Intézet. Mintegy 50 szervezet minisztériumokba olvadt volna, néhánynak pedig más társaság lett volna a jogutódja. Később a tervek jelentősen változtak. Kiderült például, hogy valószínűleg önálló marad az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Oktatási Hivatal is. Annyi már bizonyos, hogy a nyugdíjbiztosításért és az egészségbiztosításért felelős szervezetet összevonják, a kifizetéseket pedig, ahogy minden intézmény esetében, a Magyar Államkincstár végzi majd.

Tegnap előbb ötpártinak meghirdetett egyeztetésen, majd a parlamentben is téma volt az állami tisztviselők jogállásának és illetményrendszerének átalakítása. Az erről szóló javaslatot nemrég Lázár János nyújtotta be a parlamentnek. Kiderült azonban, hogy a 110 ezer közigazgatási dolgozó (kormánytisztviselő, illetve köztisztviselő) közül csupán 17 ezret érint az életpályaként is felfogható javaslat. Így az állami tisztviselők alig 15 százaléka, mégpedig a járási kormányhivatalokban dolgozók kaphatnak majd új jogállást, és az előmenetelhez kapcsolódó illetményrendszert.

– Módosító indítványokat terjesztünk be a javaslathoz. Nem örülünk annak, hogy csak 17 ezer emberre vonatkozik az előterjesztés – fogalmazott lapunknak Csarnó Ákos, az LMP közigazgatási szakszóvivője a Lázár János és Kovács Zoltán kormányszóvivő részvételével tartott megbeszélés után, amelyen az MSZP nem képviseltette magát. Mint mondta, azt szeretnék, ha a megyei kormányhivatalokra, illetve az önkormányzati köztisztviselőkre is kiterjesztenék az intézkedéseket. A közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében tegnap a parlamentben elfogadták azt a javaslatot, amely szerint július 1-jétől elég lesz egy hatóságnál bejelenteni az esetleges adatváltozásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.