Kész a terrorellenes javaslat

Büntetnék, aki titkosított kommunikációs szolgáltatást vesz igénybe.

Katona Mariann
2016. 04. 01. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Nemzet birtokába került dokumentum szerint a büntető törvénykönyvbe emelnék, hogy vétség miatt akár kétéves szabadságvesztéssel is büntethető, aki „az információs társadalommal összefüggő olyan szolgáltatást vesz igénybe”, amely a felhasználók között „titkosított kommunikációt biztosít”. Emellett a szolgáltatókra is igen szigorú szabályok vonatkoznának. A BM kötelezővé tenné számukra a titkos üzenetek tartalmához való hozzáférés biztosítását például a titkosszolgálatoknak. A szolgáltatónak – ha megkeresik – el kellene árulnia még az ügyfél azonosító adatait és a regisztrációhoz használt IP-címét is. Amennyiben nem teszi meg, vétséget követ el, és szintén két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Már Pintér Sándor belügyminiszter is beszélt arról, hogy egyes szolgáltatók csatornáin folyó kommunikációhoz a titkosszolgálatok nem tudnak hozzáférni. Ehhez képest éppen egy erre szakosodott cég vehetett át innovációs díjat tegnap a Parlamentben, mégpedig a Kövér László házelnök jelenlétében lezajlott díjátadón. A CryptTalk elnevezésű hívástitkosító szolgáltatás fejlesztéséért a Magyar Innovációs Szövetség Startup Innovációs Díjában részesült az Arenim Technologies.

Kun Szabolcs, a cég vezetője még 2013-ban azt mondta lapunknak, hogy a CryptTalkot maga a gyártó sem képes visszafejteni. Megbízhatóságát fokozza, hogy a beszélgetések nem folynak át központi szerveren, a hívás a kommunikáló felek között közvetlenül történik.

A Belügyminisztérium javaslatában szerepel még a Pintér Sándor által már beharangozott új polgári nemzetbiztonsági szolgálat, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) létrehozása, mégpedig a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ jogutódjaként. A TIBEK célja, hogy a „legfőbb információfúziós és információmegosztó központként működhessen”, vagyis hozzáférhessen, elemezhesse és értékelhesse az együttműködő szervek adatait. – A TIBEK nem lesz kiszolgáltatva a tevékenységéhez szükséges adatot birtokló adatkezelők együttműködési hajlandósága esetleges hiányának, hiszen az adatállományokhoz minden külső közreműködés nélkül hozzá fog férni – olvasható a tárca indoklásában. A BM tervei szerint a központ nem jogosult titkos információgyűjtésre, de kezelhet abból származó adatokat is. Speciális terület a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat adatbázisa, ahhoz ugyanis akkor tud hozzáférni, ha a két szervezet felügyeletét ellátó miniszter erről külön megállapodik.

A kormány javaslata komoly többletjogokat adna a katasztrófa elleni védekezésért felelős miniszternek, vagyis Pintér Sándornak is. Érdekesség, hogy a szöveg szerint a terrorfenyegetettség fokozatától függetlenül lenne lehetősége arra, hogy „indokolt esetben” még be is tiltson tömegrendezvényeket. Korlátozhatná a veszélyes áruk szállítását, ha hármas vagy annál magasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben, és korlátozhatná a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek tevékenységét is, azt már kettes vagy annál magasabb fokozatnál.

A BM javaslata megengedné a rendőrségnek azt is, hogy például „az állam működése szempontjából kiemelkedően fontos”, a kormány által kijelölt helyeken speciális „képfelvevő és felderítő eszközöket helyezhessen el, és felvételt rögzíthessen”. Ezt azzal indokolják, hogy az ilyen felvételek a terrorizmussal összefüggő bűncselekmények felderítéséhez is hozzájárulhatnak.

A Belügyminisztérium javaslatcsomagjáról ma reggel tartanak ötpárti egyeztetést. Az ellenzéki pártok már jelezték, hogy elmennek a tárgyalásra, ugyanakkor aggodalmukat is kifejezték. A jobbikos Mirkóczki Ádám a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, hogy a BM javaslatcsomagjának számos eleme támogatható, ám jól láthatóan vannak benne „meglehetősen szakmaiatlan és hatalmi túlkapásokra is lehetőséget adó részek”. Amennyiben ezeken tudnak változtatni, akkor szerinte létrejöhet konszenzus. Az MSZP-s Molnár Zsolt is úgy nyilatkozott, hogy tárgyalási alapnak tekinthető a kiküldött anyag, de lesznek kritikai, értelmező javaslataik. Schiffer András, az LMP társelnöke azt mondta lapunknak, hogy a tervezetben vannak támogatható irányok, de van „néhány érthetetlen túlterjeszkedési kísérlet is”.

Lázár János a tegnapi kormányinfón a javaslatcsomag kapcsán azt állította, hogy csak olyan eszközöket kérnek, amelyek más országokban is a végrehajtó hatalom, vagyis a kormány rendelkezésére állnak. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyben reményét fejezte ki, hogy az ellenzéki képviselők is partnerek lesznek az ország biztonságának növelésében, hiszen képviselői esküjük is erről szól. – Az ellenzéktől segítséget kérünk, és azt reméljük, hogy felelős döntést fognak hozni – mondta. Hétfő reggel egyébként ülésezni fog a nemzetbiztonsági kabinet, majd a kormányülésen Pintér Sándor beszámol az ellenzékkel való egyeztetéséről.

Lázár János beszélt az Iszlám Állam hazánkat érintő fenyegetéséről is. Ismeretes, a dzsihadista szervezet olyan üzenetet tett közzé, amelynek címe így szól: „Ma Brüsszel és a repülőtere, holnap akár Portugália vagy Magyarország kerülhet sorra.” A szöveg azt is egyértelművé tette, hogy „egy európai nemzet vagy főváros sincs biztonságban az Iszlám Állam támadásaival szemben”. A miniszter szerint „minőségi változás” következett be Magyarország helyzetét illetően, hiszen „az Iszlám Állam Magyarországot célba vette, potenciális célpontként megjelölte”. A kormány a fenyegetést komolyan veszi, de Lázár János arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs konkrét információ olyan eseményről, ami a terrorkészültségi fokozat emelését indokolná.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.