Elbukhat a balatonfűzfői lőszergyár

A Nemzetgazdasági Minisztérium visszakövetelheti az uniós támogatást a szabálytalanságok miatt.

Horváth Csaba László
2016. 05. 31. 11:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabálytalanságot állapított meg a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a balatonfűzfői lőpor- és lőszergyár létesítése kapcsán indult eljárásban – derült ki Tállai András miniszterhelyettes Kepli Lajos jobbikos képviselőnek adott írásbeli válaszából. Az összesen 2,5 milliárd forint költségvetésű gyár modernizációjához a kormány 951 millió forintos uniós támogatást különített el. Ezt az összeget – illetve a már kifizetett részét – követelheti vissza az NGM. A kivitelező cég, a Mil-Exim Kft. viszont fellebbezett a döntés ellen. Az ügyben a végső szót a Miniszterelnökség mondhatja ki, ám ha a Lázár János vezette tárca is azt állapítja meg, hogy nem szabályszerűen használták fel a pénzeket, az NGM a támogatási szerződéstől is elállhat. Tállai András azt írta: a szabálytalansági eljárás februárban indult, azért, mert a projekt „fizikai és pénzügyi megvalósítása is jelentős késedelmet szenvedett”, a határidőbeni befejezés pedig nem látszott biztosítva.

A lőszergyár létesítése komoly feszültségeket okozott Balatonfűzfőn. Két helyi képviselő népszavazást is kezdeményezett a gyár ellen, azonban a Veszprémi Törvényszék jogerősen elutasította az indítványt. A bíróság a helyi választási bizottság korábbi határozatát utasította el végzésében. A bizottság korábban két kérdést is népszavazásra javasolt, amelyek így szóltak: „Akarja-e ön, hogy Balatonfűzfőn az ipari parkban megvalósításra kerüljön a speciális haditechnika intermodális logisztikai és felújító központ néven ismertté vált lőporgyár és hadianyag-raktárbázis?”; valamint: „Akarja-e ön, hogy Balatonfűzfőn az ipari parkban működő veszélyes üzemekben további kapacitást bővítő fejlesztéseket hajtsanak végre?”

A tervezett lőpor- és lőszergyárat modernizáló Mil-Exim Kft. honlapján olvasható, hogy izraeli hadi technológia importálásával évente ötvenezer tonna hadianyag hasznosítását és lőszer gyártását vállalta. Ugyanakkor lapunk azt is megtudta, hogy a társaság nem esett át nemzetbiztonsági átvilágításon. Ez újabb tiltakozást váltott ki, helyi civil aktivisták és a Jobbik is elítélte a terveket. A turisztikai fejlesztésekkel szerintük nehezen összeegyeztethető a nehézipari beruházás, amely ráadásul nemzetbiztonsági kockázattal is jár.

Lapunk a lőszergyár ügyében korábban megkereste a honvédelmi és a belügyi tárcát is, azonban nem kaptunk választ kérdéseinkre, a gazdasági tárca viszont reagált. Mint írták: a mindenkori pályázati felhívás nem nevesítette a nemzetbiztonsági átvilágítást, a támogathatóságnak nem volt feltétele ezen eljárás lefolytatása. Hozzátették, a vállalások teljesítését mind a megvalósulási, mind a fenntartási szakaszban ellenőrzik, a helyszíni bejárások során azonban nem találtak rendkívüli kockázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.