Puskaporos vita Balatonfűzfőn

A helyi Jobbik ellenzi a beruházást, lakossági fórumot tartanak a lőszergyárról.

Buzna Viktor
2016. 01. 13. 8:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A haditechnikai fejlesztésekkel foglalkozó Mil-Exim Kft. honlapján korábban megjelent közlemény szerint a cég közel egymilliárd forint vissza nem térítendő uniós támogatásban részesült, hogy „világelső, legfejlettebb technológia” alkalmazásával évente ötvenezer tonna hadianyagot hasznosítson és lőszert állítson elő. A hírre először Kepli Lajos országgyűlési képviselő, a Jobbik Balaton Munkacsoportjának vezetője reagált. Közleményében felszólította a kormányt, hogy kizárólag olyan tevékenységet engedélyezzen, amely a helyben élőkre nem jelent, biztonsági kockázatot. Kepli hangsúlyozta, a 2,4 milliárd forintos beruházáshoz a Mil-Exim Kft. a technológiát az Izrael Állam tulajdonában lévő hadiipari vállalattól vásárolná meg, s jelezte, a beruházás nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Hamarosan a civilek is tiltakozni kezdtek. Keil Norbert, a Fűzfő mindenkiért, mindenki Fűzfőért szervezet képviseletében a Népszabadságnak elmondta, „mi, civilek az idegenforgalom felé kormányoznánk a várost”, ráadásul a nehézipari beruházás szerinte terrorveszéllyel fenyeget, ezért a helyi képviselő-testületnél népszavazás kiírását kezdeményezték. Keil Norbert megkeresésünkre elmondta, a lőporgyárban valós veszélyt lát, a Mil-Exim Kft. honlapján közzétett, éves ötvenezer tonnás gyártás ugyanis az iparvárosi időkbe röpítené vissza Balatonfűzfőt.

– Aki a referendumot kezdeményezte, az önmaga érvényesülését, politikai szándékot kíván támogatni – reagált a civil akcióra Marton Béla polgármester. A független politikus szerint Keil, bár civilnek adja ki magát, valójában sértett politikus, akihez a Jobbik áll közel. A polgármester szerint a balatonfűzfői önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy ellenezze vagy támogassa a beruházást, engedélykiadási joguk ugyanis a hatóságoknak van. Márciusban lakossági fórumot tartottak a gyárról, viszont alig volt érdeklődő. A felmerült aggályok tisztázása miatt azonban hamarosan újabb nyílt vitát tartanak, ezt jövő héten hirdethetik ki.

– Szó sincs évente ötvenezer tonnás gyártásról – ezt már Csala József, a Mil-Exim Kft. vezetője nyilatkozta megkeresésünkre. A honlapjukon megjelent közlemény szerinte hibás, évente ugyanis maximum öt-hatszáz tonnás gyártásra kerülhet sor. Az egykor tüzér honvédként dolgozó Csala hangsúlyozta, a legmodernebb technológiával végzik a gyártást, amiből a lakosság semmit nem érez majd.

A támadások hátterében ráadásul szerinte sértett emberek állhatnak. Zajlik ugyanis per a Mil-Exim Kft. ellen, a korábbi lőszergyár bezárása nem konfliktusoktól mentesen történt. Korábban a Rexpro 21 Kft.-é volt a termelés. Ebben is érdekelt volt Csala, a többségi tulajdon azonban orosz befektetőknél volt. A külföldiek érdektelensége miatt a cég csődbe ment. Csala József kérdésünkre elmondta, a program befejezését a múlt év végére tervezték, megvalósítását azonban a folyamatban lévő perek is lassítják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.