Íme, a honvédség „új” helikopterei

Az elmaradt beszerzés helyett a légi mentők kivont gépeit kapják.

Zord Gábor László
2016. 05. 26. 6:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új üzemeltetőjüknél 101-es és 102-es oldalszámot és a légierő ék alakú felségjelét megkapó gépeket reggel készítették fel az átrepülésre a légi mentők budaörsi bázisán, átadásukra június elején kerül sor Kecskeméten hivatalos ceremónián.

Bár a kiképzésre és futárfeladatokra szánt, csaknem harmincéves Écureuil-ek katonai szolgálatba állása a régóta ígért honvédségi helikopterbeszerzés újabb halasztásának jele, bennfentesek megjegyzik, hogy az ügylet azon ritka esetek egyike, amikor két állami partner hatékonyan és a jó célért együtt tudott működni, s nem fecsérelt el egy még használható, értékes technikai erőforrást.

A francia Aerospatile (ma német–francia Airbus Helicopters) cég által gyártott gépek a szolnoki helikopterbázis állományában lehetővé teszik majd, hogy a nagy és költségesen üzemeltethető Mi–8-as és Mi–17-es szállítóhelikoptereket rendeltetésük szerinti feladatokra használják, az olcsóbban üzemeltethető kis gépekkel pedig gyakorolhassanak a keveset repülő pilóták. Emellett az Écureuil-ek természetesen alkalmasak néhány fős szállítások lebonyolítására, de akár megfigyelési feladatokra is a határ mentén, különösen akkor, ha ehhez megfelelő műszerkészletet is vesznek hozzájuk.

A honvédség leépítésének részeként az ilyen kategóriájú gépeket – Mi–2-eseket – másfél évtizede vonták ki a szolgálatból, amit a szakma mindig is óriási véteknek tartott, így a Mókuska becenevű gépek mai birtokba vételével tulajdonképpen ezt a hibát orvosolják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.