TTIP: nem nyilvánosak az iratok

Miközben Lázár János szerint bárki megnézheti őket, a külügyi tárca teljesen más választ adott.

Markotay Csaba
2016. 05. 20. 4:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is azt állítja Lázár János, hogy bárki megtekintheti a Külgazdasági és Külügyminisztériumban az Európai Unió és az Egyesült Államok között tervezett szabad kereskedelmi megállapodás (TTIP) dokumentumainak bizonyos körét – miközben a külügyi tárca teljesen más választ küldött lapunk megkeresésére. Az ügy azért is érdekes, mert a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap épp a külügyi tárca információira hivatkozott az ügyben.

– A külügyminiszter arról tájékoztatta a kormányt, hogy bárki számára hozzáférhető és megtekinthető az említett dokumentumok bizonyos köre – válaszolta a kormányszóvivői tájékoztatón Lázár János a Magyar Nemzet kérdésére, hogy lapunk miért nem tekinthetett bele az említett anyagokba. A miniszter ugyanis már a múlt héten is azt mondta lapunknak, hogy a külügyi tárcánál „fellelhetők az eddigi tárgyalási dokumentumok, betekintésre rendelkezésre áll akár önöknek, akár másnak is”.

Ezután szerettünk volna betekinteni az anyagokba, ám elutasító választ kaptunk. A Külgazdasági és Külügyminisztérium által küldött válasz arra hivatkozott, hogy a TTIP-olvasószoba használatával kapcsolatos szabályokat az Európai Bizottság állapította meg. „Ezek alapján az olvasószobában a konszolidált dokumentumok megismerésére az országgyűlési képviselők és a feladatkörükben érintett minisztériumok kijelölt szakértő kormánytisztviselői jogosultak”.

Hozzátették, hogy a betekintés a minősített adat védelméről szóló törvény szerinti felhasználói engedély birtokában lehetséges, és az első látogatás előtt a szakértőknek titoktartási nyilatkozatot kell aláírniuk. Felhívta a figyelmet a tárca arra is, hogy az olvasószobában megismert információk konkrét tartalma nem hozható nyilvánosságra, ez ugyanis minősített adattal való visszaélésnek minősülne. „Ha a minősített dokumentumok vagy azok egyes elemei nyilvánosságra kerülnek, és ez visszavezethető Magyarországra, az Amerikai Egyesült Államok visszavonhatja a minisztériumi olvasószobák működéséhez adott hozzájárulását, melynek következtében az Európai Bizottság Magyarország, illetve más uniós tagállamok tekintetében ezek működését letilthatja” – jelezték. Magyarázatként hozzátették, hogy az olvasószobákban nemcsak az EU, hanem az Egyesült Államok javaslatai is megtalálhatók.

– Amikor kirobbant a vita arról, hogy mi nyilvános és mi nem, akkor mind a 28 tagállam külügyminisztériumában az iratok egy része hozzáférhetővé vált – érvelt tegnap Lázár János. „Tehát ha valaki Rómában megy be a külügyminisztériumba, vagy Budapesten, ugyanez történik.” Lázár János jelezte ugyanakkor, hogy még a Miniszterelnökség szakértőinek is át kell menniük a külügyi tárca épületébe, és ott olvassák el a dokumentumokat. Arról is beszélt, hogy a magyar kormány álláspontja az, hogy „a tárgyaláshoz több érdekünk fűződik, mint a kapkodáshoz, tehát tárgyalni kell”. Abban pedig megváltoztathatatlan a magyar álláspont, hogy a szabad kereskedelmi megállapodás hatályba léptetéséhez tagállami ratifikáció kell, azaz a magyar parlamentnek is szavaznia kell majd.

A szabad kereskedelmi tárgyalások fontos elemei közé tartoznak magyar részről a környezetvédelmi, élelmiszer-biztonsági kérdések, így például a GMO-mentesség, amelynek a magyar fél szerint „magas szintű védelmet” kell biztosítani. A megállapodás létrejöttéhez, úgy becsülik meg, még évek kellenek – legalábbis erre utalt nemrég Mikola István külügyi államtitkár. Tegnapi budapesti tájékoztatóján továbbá arról beszélt, elsősorban a számítástechnikai cégek támogatják, a környezetvédők és az emberjogi aktivisták pedig ellenzik az EU és az Egyesült Államok között tervezett transzatlanti szabad kereskedelmi megállapodást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.