A kormány aprópénzt ad béremelésre

Az ellenzéki párt a kormány kudarcának tartja a kivándorlást.

MTI
2016. 06. 23. 19:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke csütörtökön az országjárása kaposvári állomásán tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy becslések alapján félmillió magyar van tartósan külföldön, a Központi Statisztikai Hivatal hivatalosan 33 ezer olyan emberről tud, aki már „biztosan eltűnt” az országból, 121 ezren pedig a határ túloldalára járnak dolgozni. Utóbbiakat a kormány úgy kezeli, mintha hazai munkavállalók lennének – tette hozzá.

A magyarországi bérek nemcsak a nyugat-európaiaknál, hanem 15-20 százalékkal már a visegrádi országokéinál is alacsonyabbak, általános a munkaerőhiány, nem jöttek létre minőségi munkahelyek, minderre a költségvetésben nincs korrekció, a kormány a büdzsével és az adótörvényekkel zsákutcában halad tovább – közölte.

Az ellenzéki politikus úgy vélte: folytatódik a béreket leszorító gazdaságpolitika, a munkát rekordterhek sújtják, nőnek a társadalmi különbségek, a költségvetés jövőre 45 milliárd forintnyi támogatást ad a nagyvállalatoknak, a kis- és a középvállalkozások jóval kevesebbre számíthatnak.

A kormány Pakshoz, a Várba költözéshez és az urizálás egyéb megnyilvánulásaihoz képest aprópénzt ad béremelésre, béremelésnek nem minősíthető pótlékokra, nem pótolja az egészségügyből és az oktatásból az elmúlt években kivont forrásokat, s nem biztosít elég pénzt elhelyezkedést segítő képzésekre sem – jegyezte meg.

Szél Bernadett rámutatott, hogy az LMP ezzel szemben alapvető változtatásokat szeretne. A keveset keresőknek kedvező javaslataival a minimálbér szintjén 23 ezer, az átlagbér szintjén 37 ezer forinttal nőnének a keresetek, a közszférába pedig 200 milliárd forintot csoportosítanának át.

Ez hathatós segítséget jelentene a közigazgatásban, az önkormányzatoknál dolgozóknak, könnyebbséget a szociális, a bölcsődei, az oktatást segítő munkavállalóknak, a felsőoktatásban és az egészségügyben tevékenykedőknek is – fűzte hozzá.

A politikus hangsúlyozta, hogy az LMP a Megújuló Magyarország programjával 450 ezer „válságálló” munkahelyet hozna létre a zöldgazdaság révén épületenergetikai, megújuló energiákat, helyi gazdaságot érintő fejlesztésekkel.

Felder Frigyes, az LMP kaposvári elnöke, önkormányzati képviselő arról szólt, hogy ellenzéki pártok közreműködésével eddig 5000-6000 aláírás gyűlt össze a Kaposvárra tervezett gumihulladék-hasznosítóról szóló népszavazás kiírásáért.

Emlékeztetett arra, július 14-ig 13 800 támogató aláírást kell összegyűjteni, hogy a lakosság dönthessen a kérdésben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.