Elnököt választ az MSZP

Az utolsó pillanatig nyílt a verseny a szocialista párt vezetéséért.

Katona Mariann
2016. 06. 25. 5:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrásaink arra hivatkoznak, hogy Molnár Gyula – az új elnököt megválasztó – küldöttek többségét adó fővárosban és a nagyobb megyékben is jelentős támogatottsággal bír. Budapestről szavazhatnak majd a legtöbben, és bár a fővárosi szervezet nyíltan egyik elnökjelölt mellett sem állt ki, informátoraink szerint a volt polgármester mögött sorakoztak fel a legtöbben. Ez persze nem jelent egyöntetű kiállást, hiszen a XIII. kerület szinte biztosan Szanyi Tibort támogatja, de Tóbiás Józsefnek és Harangozó Tamásnak is akadnak hívei.

Molnár Gyulát támogathatja a többség a jelentős küldötti létszámú Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Baranya megyében is.

Voltak azonban, akik arra hívták fel a figyelmet, hogy hiába a megyei vezetők, vagy az adott régióban befolyásosnak számító politikusok lobbiereje, a küldöttek nem biztos, hogy minden esetben kiszámíthatók lesznek és a megbeszéltek szerint szavaznak. Vannak, akik egyáltalán nem zárják ki, hogy élve a titkos szavazás adta lehetőséggel, majd a „saját fejük után mennek”.

Molnár Gyula mögött egyébként több erős ember is áll, sokatmondó, hogy a legkülönfélébb érdekkörök győzködték, hogy szálljon ringbe az elnöki posztért. Habár az induláskor visszaesett a népszerűsége, miután arról beszélt, hogy legalább a vasárnapi ebédekre újra össze kellene ülni pártcsaládjuk tagjaival, forrásaink szerint ezt az elnökjelölti kampányban sikerült helyrehoznia. Árulkodó az is, hogy Molnár Gyula nemrég kifejezetten a küldötteknek rendezett egy informális találkozót, ahol olyan vezető politikusok is megjelentek, mint a mindig erős hátországgal bíró Mesterházy Attila, vagy éppen a választmányi elnöki poszton Botka László kihívójaként megjelenő Hiller István.

Az elmúlt hetekben, hónapokban sokan szinte biztosra vették, hogy váltás lesz a párt élén, hiszen már jó ideje jelentős az elégedetlenség Tóbiás József elnökkel és a néhány bizalmasából álló körrel szemben. Itt a többek által csak „árnyékpártelnökként” emlegetett Baja Ferencet, illetve Katona Tamás pártigazgatót emlegették általában. Vannak azonban, akik szerint ez csak a pártelit véleménye, míg a vidéki tagok nem így gondolkoznak. Tóbiás József támogatói arra hivatkoznak, hogy ebben az elnöki időszakban sikerült a szocialista párt szavazótáborát némileg megerősíteni, ráadásul számos megnyert időközi választás is kötődik a jelenlegi elnökhöz. A földügyben kezdeményezett népszavazást is itt szokták említeni, bár a pártban igen ellentmondásos ennek megítélése. Szintén a jelenlegi elnök mellett szokták felhozni, hogy a küldöttek között sokakkal van közös múltja, vannak, akikkel már a Baloldali Ifjúsági Társulás (BIT) keretein belül is együtt dolgozott.

Tóbiás József esélyeit nagyban befolyásolhatja a választmányi elnöki posztért újrainduló Botka László, hiszen ketten mindenképpen együtt mozognak. Ha például a kongresszuson, szakítva eddigi hozzáállásával, esetleg bejelentkezik 2018-ra miniszterelnök-jelöltnek, akkor az segíthet Tóbiás Józsefnek megtartani az elnöki posztját. Forrásaink azonban inkább arra látnának esélyt, hogy egyértelművé tegye: ha nem ő nyer Hiller Istvánnal szemben, akkor nem is fog beleállni a kormányfő-jelöltségbe. Ezt viszont már volt, aki zsarolásnak nevezte, márpedig – mint fogalmazott – a kongresszust utoljára Gyurcsány Ferenc idején próbálták zsarolni.

Forrásaink szerint azonban nem lehet leírni Harangozó Tamást és Szanyi Tibort sem. Azt szinte mindenki elismerte, hogy az elnökjelölti kampányban Harangozó Tamás igen komoly teljesítményt nyújtott, és a vidéki rendezvényeken nagy sikert aratott. Ráadásul volt, aki úgy vélekedett, hogy újabb és újabb szavazókat hozhat a pártnak. Szanyi Tibor kapcsán leginkább azt emelték ki, hogy a programjában nagyon jó gondolatokat fogalmazott meg, ráadásul a karakteressége kifelé jól mutathat.

Az elnökről szóló szavazás az MSZP-ben akár többkörös is lehet. Ha az első fordulóban egyik jelöltnek sem sikerül ötven százalék felett teljesítenie, akkor új szavazás következik, ott azonban már csak a két legtöbbet kapott indulóra lehet voksolni. Forrásaink szerint ha Molnár Gyula mellett Tóbiás József jutna a második körbe, akkor ott elvérezhetne, hiszen Szanyi Tibor és Harangozó Tamás hívei is nagyobb valószínűséggel a váltásra szavaznak majd. Egy más felállású párharcnak viszont megjósolhatatlan az eredménye.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.