Hozzátartozók az elkövetők

Egy év alatt duplájára nőtt a párkapcsolaton belüli erőszak miatt indult eljárások száma 2015-ben.

Győr Ágnes
2016. 06. 20. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy év alatt duplájára – 329-ről 670-re – nőtt a párkapcsolaton belüli erőszak miatt indult eljárások száma 2015-ben. A nők ellen elkövetett emberöléses esetek több mint kilencven százalékában – 96-ból 92-ben – hozzátartozó volt a tettes. Ugyanez volt a helyzet a nők ellen elkövetett testi sértések kilencvennégy százalékában is, 1686-ból 1589 esetben. A nők elleni halált okozó bűncselekmények közül minden harmadikat az áldozat jelenlegi vagy korábbi partnere követte el – ez derült ki Pintér Sándor belügyminiszternek a Szél Bernadett LMP-s képviselőnek közelmúltban adott válaszából. A lezárt ügyeket tartalmazó egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztikai rendszer felhasználásával összeállított táblázatban 2015-ben összesen 3671 nők ellen elkövetett erőszakos bűncselekmény szerepel.

Egy évvel korábban ez a szám valamivel nagyobb, 4212, 2013-ban pedig 4392 volt. A tavalyi ügyek között a legnagyobb számban testi sértéses esetek (1686) és rablások szerepelnek (522). A kapcsolaton belüli erőszak esetén 2015-ben a 670 megindított eljárásban összesen 326 sértett szerepelt. Közülük 33 volt férfi és 293 volt nő. Mindkét nem esetén tapasztalható növekedés a 2014-es adatokhoz képest.

Az, hogy kapcsolati erőszak miatt (ami 2013 óta önálló tényállás – a szerk.) egyre több a bejelentés, jelentheti azt is, hogy több eset válik láthatóvá, de ez is csak megerősíti: azonnali fellépésre van szükség – nyomatékosította lapunknak Szél Bernadett. Az LMP társelnöke emlékeztetett rá, hogy a kormány a napokban újra leszavazta a nők elleni erőszak felszámolásáról szóló isztambuli egyezmény ratifikációját sürgető javaslatot. Tette ezt annak ellenére, hogy ezen a téren óriási a lemaradás: meg kell tízszerezni a krízisférőhelyek számát, rendszeres képzést kell kapniuk a szakembereknek: rendőröknek, bíráknak, gyermekvédelemben dolgozóknak, a hatósági fellépést pedig hatékonyabbá kell tenni – nyomatékosította Szél Bernadett. Egyúttal felhívta a figyelmet arra is, hogy számos bűncselekmény esetén nagyon magas a latencia, vagyis az olyan esetek aránya, amelyek egyáltalán nem kerülnek a hatóság látókörébe. Ilyen egyebek közt az emberkereskedelem is. A belügyminiszter válaszában szereplő statisztikák szerint például mindössze hét olyan lezárult eset volt tavaly, amikor nők váltak emberkereskedők áldozatává. (Ez a szám egyébként 2014-ben is mindössze tizenkettő, az azelőtti évben pedig öt volt – a szerk.)

Az LMP társelnöke rámutatott: idén jár le a kormány 2013–2016 közötti, emberkereskedelem elleni nemzeti stratégiája. Ez a dokumentum eleve kimondja, hogy Magyarországot kiindulási, tranzit- és célországként egyaránt fenyegeti a gyakran egyebek között a szervezett bűnözéshez is szervesen kapcsolódó, rendkívül súlyos bűncselekmény, továbbá számos magyar polgár válik áldozattá európai országokban és itthon is. A politikus a parlamentnek áprilisban olyan határozati javaslatot nyújtott be, amely a magyarországi rabszolgamunka felszámolását célzó stratégia kidolgozására kéri a kormányt október 31-ig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.