Kétórás sztrájk lesz a béremelésért

Az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők 30 százalékos béremelést akarnak elérni.

Markotay Csaba
2016. 06. 22. 4:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeged, Salgótarján, Szentes, Röszke, Ózd, Mezőhegyes, Bácsalmás, Budaörs, Mosonmagyaróvár, Budapest XIII., XIV., XVI. kerülete – néhány helyszín azok közül, ahol ma reggel két órás sztrájkot tartanak az önkormányzatoknál dolgozó köztisztviselők. Összesen mintegy 100 helyhatóságnál tartanak reggel 8-tól 10 óráig munkabeszüntetést annak érdekében, hogy a járási hivatalokhoz hasonlóan az önkormányzati köztisztviselők is 30 százalékos béremelést kapjanak.

– Sok múlik nyilván a jegyző és a polgármester hozzáállásán, de a szakma összezár ebben az ügyben – mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke lapunknak arra a felvetésére, hogy miért elsősorban az ellenzéki vezetésű településeken lesz munkabeszüntetés. Úgy vélte, hogy itt nem jobb- vagy baloldali kérdésről van szó, hiszen sok fideszes vezetésű önkormányzat is csatlakozott (az említettek közül ilyen például Bácsalmás vagy Mosonmagyaróvár). Arra is felhívta a figyelmet, hogy csak azokon a helyeken lehetett sztrájkot hirdetni, ahol van helyi szakszervezet, és a munkabeszüntetés támogatottsága meghaladta az 50 százalékot. Így nagyjából 4 ezer ember vesz részt közvetlenül a sztrájkban, de ennél jóval magasabb azoknak a száma, akik kék szalag kitűzésével fejezik ki a szolidaritásukat.

Arra a kérdésünkre, hogy miért követelnek béremelést a kormánytól, miközben az érintettek, vagyis az önkormányzati köztisztviselők munkaadója nem is a kormány, hanem az önkormányzatok, úgy válaszolt: számos olyan feladatot kell ellátniuk a helyhatóságoknak, amit az állam szab meg, és ehhez létszám kell. Vagyis – tette hozzá – a dolgozók béremeléséhez igenis van köze az államnak. Az átlagosan 30 százalékos bérfejlesztést októbertől kérik, és ha nem lesz eredménye a mostani munkabeszüntetésnek, akkor szeptemberben „folytatják” a tiltakozást – ígérte az elnök.

Júliustól a kormány átlagosan 30 százalékkal emeli a járási hivatalokban dolgozók bérét, és az ottani 17 ezres dolgozói létszámot a későbbiekben 21-22 ezerre növelik. Ez azonban a 110 ezer közigazgatási dolgozónak alig 15 százalékát jelenti, miközben sem a megyei kormányhivatalok alkalmazottai, sem pedig az önkormányzati köztisztviselők nem kapnak béremelést, sőt, több helyen elbocsátásokat ígértek. (Lázár János miniszter korábban 10 százalékos leépítést emlegetett, és a beolvadó minisztériumi háttérintézményeknél is bizonyosan lesz elbocsátás.)

Boros Péterné azt mondta, azért is sztrájkolnak, mert ha ezt nem tennék, akkor nem maradna munkaerő a polgármesteri hivatalokban, hiszen nyilván elindul egy elvándorlás a magasabb bérek, azaz a járási hivatalok felé. – Akár fél év alatt tönkre tud menni egy hivatal személyi állománya – nyilatkozta, és utalt arra, hogy a több mint 36 ezer önkormányzati dolgozó közül 24 ezernek 8 éve nem változott a fizetése, vagyis az ő bérük reálértéken nagyjából 30 százalékot csökkent. Éppen ezt adná most vissza a béremelés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.