„Nálatok a pénz, de a nép velünk van”

A pedagógusok egyes osztályzatokat osztottak több kormánypárti politikusnak.

Bécsi Orsolya
2016. 06. 11. 18:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mondhatni, igencsak próbára teszi a pedagógusok türelmét az időjárás: eddig minden tüntetésen eleredt az eső, és most sem volt másképp. Vasárnap éjfélig figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén, Budapestre a délutáni órákban csapott le a vihar, amiről mi is írtunk. Ennek ellenére rengeteg tanár, szülő, gyermek és szimpatizáns menetelt a Március 15-e térről a Várkert Bazár elé, hogy a tanév végén bizonyítványt osszon a politikusoknak. Percről percre követtük az eseményeket, az erről szóló tudósításunkat itt olvashatja.

Noha korábban június 11-én 15 órára hirdette meg a Tanítanék mozgalom a legújabb tanártüntetést, pár nappal ezelőtt módosítottak ezen, és azt kérték, mindenki kettőre jöjjön a Március 15-e térre. Tudósítónk ekkor pár százra, a Hír TV kollégája ezer főre becsülte a megjelentek számát.

A menet legelején Pukli István iskolaigazgató és Törley Katalin, a Tanítanék mozgalom emblematikus alakjai, Békés Gáspár olimpikon, aki visszaszólt Balog Zoltánnak, Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke haladt helyszíni tudósítónk szerint. Mögöttük nem sokkal a fekete ruhás nővér, Sándor Mária vezetésével az egészségügyi dolgozók és az Emmi mostohagyermekei akciócsoport ment. A tumultusban tudósítónk felfedezte Vágó István DK-s és Szabó Tímea PM-es politikust, Miklósi Lászlót, a Történelemtanárok Egyletének elnökét és a Carbonfools énekesét is.

Az eső időközben eleredt, ám pillanatok alatt előkerültek a kockás esernyők, esőkabátok, és a résztvevők a Pótvizsga! Pótvizsga! skandálása közben, örömittasan értek a Várkert Bazár elé.

A Várkert Bazár előtt elsőként Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke szólalt fel. Beszédében kifejtette: hatalmi politika folyik, és az iskolák, akárcsak a gyermekek, a politikának vannak kiszolgáltatva. A kormány célja, szerinte, hogy arctalan emberek tömegét képezzék ki. „Üzenjük a kormánynak, hogy nem, nagyon nem jó az az irány, amerre megyünk; rendszerszintű változás kell” – hangsúlyozta.

Galló Istvánné a sztrájktárgyalások során ért kudarcokról beszélt. Mint mondta, az elmúlt fél évben „sokat ültek, sokat beszéltek, de semmit sem értek el”. Ezzel kapcsolatban a Magyar Nemzetnek korábban azt nyilatkozta: a kormány szóbeli ígérete ellenére kéréseiket alig vették figyelembe az oktatási törvény módosító javaslatának szövegezésekor. Ehhez most hozzátette: noha úgy tűnhet, a kormány elérte célját, és a megfélemlítés eredményes volt, „a hamu alatt izzik a parázs”. „Nem adjuk fel, mert nem adhatjuk fel!” – zárta beszédét.

Pukli István és Törley Katalin szenvedélyes felszólalásukban sorra osztották az egyeseket a kormánytagoknak, így karót kapott az „iskola rossz tanulójaként” Kósa Lajos, Palkovics László, Rogán Antal, Németh Szilárd, Lázár János és Orbán Viktor is. „Mi vagyunk a farok? Te vagy a farok, János!” – kommentálta Törley felháborodottan Lázár János szavait, aki szerint a pedagógusok ne szóljanak bele, ki legyen a munkaadójuk, mert az olyan lenne, mintha a farok döntene arról, mit tegyen a kutya. Orbán Viktor, akit úgy jellemeztek, mint a legerősebb diák, akitől mindenki fél, olyan egyest kapott Pukli szerint, „hogy nem fér bele a hátizsákjába”. „Nem adjuk az önbecsülésünket!” – kiáltotta, és vele együtt ismételte a tömeg. „A kormány nem tárgyalni akar, hanem versenyezni és vadászni, de most emberükre akadtak. Erőszakmentesen, de keményen harcolunk. Nálatok a pénz, a média, a fegyver, de a tudás az igazi hatalom és a nép is velünk van” – mondták, majd Pukli hozzátette: a Tanítanék nyáron radikális üzemmódba vált, fórumokat szerveznek, munkatervet készítenek, és megalapozzák a szeptemberi akciókat.

Sándor Mária is szót emelt, és kiállt a pedagógusok mellett. Versidézet után emlékeztetett: július 1-jén az egészségügyi dolgozók is tüntetnek a Kossuth téren. „Beteg az ország, gyógyítsuk meg!” – hangsúlyozta.

Nemcsak Budapesten, hanem a vidéki nagyvárosokban is tartottak pénteken és szombaton tiltakozó megmozdulásokat. Ambrus Gyöngyi, Kistokaj független polgármestere megkeresésünkre elmondta: Miskolcon tartott beszédében azt a kérdést feszegette, miképp lehet, hogy „egyház vagy alapítvány is tarthat fenn iskolát, csak az önkormányzat nem”. „A közétkeztetés még nagy félelmünk” – tette hozzá, utalva Lázár János többször is hangoztatott kijelentéseire. Szomorúságának adott hangot, mivel szerinte nem voltak sokan a demonstráción.

Pécsett 100-150-en gyűltek össze – jelentette a Hír TV helyszíni tudósítója. A résztvevők vagy fehér, vagy kockás ruhában jöttek, a fehér ruhával az egészségügyet, a kockással pedig az oktatást jelképezve, a főtéren pedig kiosztották a Klik bizonyítványát.

Szegeden szintén 100-150-en gyűltek össze. „A közoktatás a legfontosabb közügy. Ha ezt rosszul csináljuk, a jövőnket tesszük tönkre, így a pártoknak is részt kell ebben venniük. A kormány politikát csinál az oktatásból” – hangsúlyozta Horváth Sándor aktivista. A Fidesz, a Jobbik és a DK nem ment el az eseményre.

Debrecenben már pénteken megtartották a demonstrációt. A beszédek után a régi városháza elé vonultak, és kockás szalagokat kötöttek az épület ajtajára. A Fidelitas önkéntesei is utcára vonultak, hogy a baloldal fellépése ellen demonstráljanak.

A PSZ alelnöke budapesti tudósítónkkal közölte: Győrben a budapesti előtt már lezajlott a tüntetés 300-350 ember részvételével. Közölte: noha az önkormányzat azt ígérte, biztosítja az áramot, az utolsó pillanatban visszamondták, így a PSZ-nek kellett generátort szereznie.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.