Sebészeti eszközöket adott át a mozgalom

A Szent János Kórház osztályvezető főorvosa szerint évek óta nem cserélték ezeket a műszereket.

Győr Ágnes
2016. 06. 23. 16:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Húsvéti gyűjtőakciójuk eredményeként a Magyarországi Kerekasztal mozgalom tagjai több százezer forint értékben adtak át tegnap sebészeti eszközöket a Szent János Kórház gyermeksebészeti és traumatológiai osztályának. Az eszközöket – amelyek között egyebek mellett fogók, csipeszek, ollók, szikenyelek, érlefogók is vannak – részben újonnan vásárolták, részben pedig egy raktár felszámolása során kerültek elő, de olyan eszközökről van szó, amelyeket korábban még nem használtak.

Az eseményen Mona Tamás, a gyermeksebészeti és traumatológiai osztály vezető főorvosa méltatta a gesztust és nyomatékosította, jó hasznát veszik az adománynak. Lapunknak a főorvos az átadó után elmondta, az osztályon évente 30-32 ezer gyerekkel találkoznak és 2200-2300 műtétet végeznek el. A most átadott műtéti kézi műszereket kiváló minőségűnek tartja, amelyek jelentősen javítják majd az osztály műszerparkját. – Az ilyen eszközök használat során ugyanis néhány év alatt elkopnak, és le kell őket cserélni, vagy felújításra szorulnak. Ilyesmire azonban az osztályon sajnos már évek óta nem volt lehetőség, ezért is nagyon jelentős számunkra az adomány – tette hozzá.

A Round Table (Kerekasztal) egy Angliából 1972-ben elindult nemzetközivé vált mozgalom, amelynek napjainkban világszerte körülbelül negyvenezer tagot számlál: olyan 18 és 40 év (egyes országokban, így Magyarországon is 45) közti férfiakat, akiknek fontos a közösség szolgálata.

Itthon jelenleg három asztal működik (kettő Budapesten és egy Egerben), összesen körülbelül 35 taggal. Az első hazai csoportot 1990-ben hozták létre, többek közt azért, mert a rendszerváltás előtti időszakban nehezen tudott volna néhány hetente összegyűlni egy nagyobb társaság úgy, hogy ne hívják fel magukra a hatóság figyelmét. Pedig a Magyarországi Kerekasztal a kezdetektől fogva politikamentes, világnézeti és vallási szempontból semlegesek. Évente két fix akciót bonyolítanak le: a karácsony előtti napokban az úgynevezett maciakciót, illetve a húsvét környékén megrendezett nyuszi akciót. Mindkét alkalommal olyan plüssöket árusítanak, amelyeket a megváltozott munkaképességű embereket foglakoztató Integrált Gond-viselő Ház és Szociális Szolgáltató Központban készítenek. Budapesten a tavalyi karácsonyi akció nyomán több mint egymillió forint gyűlt össze, amelyből a Heim Pál Gyermekkorház Mentálhigiéniai Központnak vásároltak például speciális diagnosztikai és terápiás eszközöket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.