Tárgyalják a poloskaügyet?

Ellenzéki képviselők az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vinnék a kérdést.

Katona Mariann
2016. 06. 14. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenzéki képviselők az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága elé vinnék az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben talált poloska ügyét – értesült lapunk bizottsági tagoktól. Úgy tudjuk, egyelőre annyi biztos, hogy a következő hetekben összeül a testület.

A nemzetbiztonsági bizottság azzal is foglalkozhat – és részben ez is kapcsolódik az Eötvös intézetben talált lehallgatószerkezet ügyéhez –, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) múlt héten hozott ítélete szerint a bírói engedély nélkül a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a nemzetbiztonsági szolgálatok poloskáinak nincs helyük az otthonokban és a munkahelyeken, a bizottság ellenzéki tagjai pedig szorgalmazzák a törvény mielőbbi megváltoztatását. Ugyanis korábbról már tudható, hogy az EJEB jogerősen elutasította a magyar állam fellebbezését a Szabó és Vissy kontra Magyarország ügyben. Az Eötvös Károly intézet két korábbi munkatársa azért fordult a strasbourgi bírósághoz, mert a TEK pusztán miniszteri engedély alapján, bírói jóváhagyás nélkül folytathatott titkosszolgálati megfigyeléseket. 2016. január 12-ei ítéletében a testület megállapította, hogy a titkos megfigyelés engedélyezését pártatlan eljárásban, független döntéshozónak kell elvégeznie – tehát nem lehet eltekinteni a lehallgatások független bírói kontrolljától. A hatályos szabályozásról a bíróság megállapította, hogy az európai polgárok magánélethez való jogát sérti. Az állam fellebbezett, a jogerős döntés után azonban át kell írni a vonatkozó törvényt.

Közben Lázár János nemrég olyan „titkosszolgálati jelentésekről” beszélt, amelyek bizonyítják, hogy magyarországi civil szervezetek Soros György irányításával működnek. Pintér Sándor miniszter pedig „a civilek megfigyeléséről annyit árult el, hogy Magyarországon a törvény egyértelműen fogalmaz: nincs olyan ember, akit törvényes körülmények között ne lehetne lehallgatni. Az Eötvös intézetben a két politikus megszólalása nyomán kezdtek poloskát keresni, és találtak is egyet.

A Fidesz feljelentőembereként ismert Tényi István még csütörtökön bejelentést tett az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) ismeretlen elkövető ellen tiltott adatszerzés gyanúja miatt az Eötvös intézetben talált szerkezettel kapcsolatban. Az ügyről megjelent tudósítások alapján a történtek kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kéri. Az ORFK lapzártáig nem válaszolt arra a kérdésünkre, hogy megindítják-e a nyomozást, vagy elutasítják Tényi bejelentését.

Majtényi László, az Eötvös intézet elnöke korábban azt mondta lapunknak, nem tartja valószínűnek, hogy nyomozás indulna, hiszen „a rendőrség többször is kijelentette már, újságcikkek alapján nem indít vizsgálatot”. Ennek ellenére elképzelhető, hogy mégis rendőrségi vizsgálat folyhat a poloska miatt. Majtényi egyébként azt is közölte, várhatóan nem tesznek feljelentést az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.