Tóbiás József megy, Molnár Gyula jön

Az MSZP új frakcióvezetője Tóth Bertalan lehet.

Katona Mariann
2016. 06. 27. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leváltotta elnökét a Magyar Szocialista Párt, a szervezetet az elmúlt két évben irányító Tóbiás József helyett Molnár Gyulát, Újbuda korábbi polgármesterét választották vezetővé. A váltás nem volt teljesen váratlan, mivel – ahogy többször megírtuk – jelentős elégedetlenség alakult ki Tóbiás József iránt, Molnár Gyula mögött pedig erős, befolyásos politikusok sorakoztak fel.

Az országos politikába több év után visszatérő új elnök alig néhány perccel megválasztása után a következő két esztendő céljának nevezte, hogy váltópárttá váljanak, visszaszerezzék hitelességüket, és a belső vitákat is tegyék félre. Molnár Gyulát az elmúlt időszakban a párton belül sok kritika érte amiatt, hogy azt szorgalmazta, „legalább a vasárnapi ebédekre újra össze kellene jönniük” a többi baloldali kis-párttal. Győzelme után azonban csak annyit mondott, hogy a demokratikus oldalnak egy kihívóval kell majd odaállnia 2018-ban a Fidesszel szemben, de hogy ez miként fog megvalósulni, azt még korai megmondani.

Éppen erre, vagyis a szövetségi politikára utalhatott elődje, Tóbiás József is, aki a kongresszusi döntés után reményét fejezte ki, hogy az új vezetés nem tér le arról az útról, amit „négymillió ember vár ebben az országban, hogy egy valódi baloldali politika hozzon valódi fordulatot”. A távozó elnök egyébként jó munkát kívánt utódjának, egyúttal bejelentette, hogy a jövőben frakcióvezetőként sem akar dolgozni. A Magyar Nemzet információi szerint ebben az ügyben már több forgatókönyv is készült. Legnagyobb valószínűsége annak van, hogy Tóth Bertalan eddigi frakcióvezető-helyettes veszi át a posztot, de felvetődött Harangozó Tamás vagy Burány Sándor neve is.

Az elnök mellett Botka László választmányi elnököt is leváltotta a szocialisták kongresszusa, és Hiller Istvánt választotta meg a posztra. Ez szintén nem okozott túl nagy meglepetést. Pedig Szeged polgármestere a zárt ülésen érzékeltette a küldöttekkel, hogy az esetleges leváltása hatással lehet a 2018-as, szintén esetleges miniszterelnök-jelöltségére is. Ez azért is fontos, mert hiába utasította vissza már számos alkalommal Botka László az ilyen és ehhez hasonló felkéréseket, a pártban – vélhetően a folyamatos szegedi győzelmei miatt – még mindig reménysugárként tekintenek rá. Botka László egyébként a távozását jelentő döntés után azt mondta, nem a kormányfői posztról beszélt, csak azt tette egyértelművé, hogy „az első sorban szeretne harcolni” a választási győzelemért.

Utódja, Hiller István a győzelme után arról beszélt, jól együtt tud majd dolgozni Molnár Gyulával. Ez egyébként nem is volt kétséges, hiszen kettejük szövetsége mindenki előtt ismert volt. Az új választmányi elnök szerint az elnökség lesz az a testület, ami gyors és határozott döntéseket hoz majd, míg a párt parlamentjeként működő választmány feladata a hosszabb távú gondolkodás, a stratégia kialakítása lesz.

A kongresszus érdekessége volt, hogy míg a Tóbiás József–Botka László párost leváltották a küldöttek, Tóbiás József helyettesét, Gőgös Zoltánt megtartották pozíciójában. A Magyar Nemzetnek többen is arról beszéltek, ehhez hozzájárulhatott, hogy az elnökség elmúlt kétéves munkájáról készült beszámolófilm jelentős része a népszavazásukat kezdeményező, nemrég pedig kórházba került Gőgös Zoltánról szólt. Ez pedig hatott az ott ülő, adott esetben még bizonytalan küldöttekre.

Jelentős részben lecserélődött a párt elnöksége is, a testületbe bekerült például Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke, valamint Gurmai Zita és több parlamenti képviselő is. Forrásaink szerint Molnár Gyulának nem lesz nehéz dolga az új elnökséggel.

– Nem túl nagy szavazati aránnyal nyert. Mit gondol, mennyire lesz erős a belső ellenzéke?
– A következő időszakban félre kell tennünk minden belső vitánkat, és csak arra kell koncentrálnunk, hogy felkészüljünk 2018-ra. Hiszen arra kaptam a kongresszustól felhatalmazást, hogy megverjük a Fideszt a következő választáson. Én fogok gesztusokat, ajánlatokat tenni az elkövetkező időszakban azoknak, akik esetleg most úgy érzik, hogy háttérbe szorultak. Nem vagyunk olyan sokan, mindenkire szükség van. Összegezve, befelé békés, kifelé pedig harcos szocialista pártot szeretnék.

– Botka Lászlónak például mit ajánl?
– Nyilván az ő szerepe a legkényesebb. Én ma azt mondom, hogy egyetértek a kongresszus döntésével, amely a választmányt egy stratégiaalkotó intézményként definiálta, és Hiller Istvánt választotta ennek élére. Botka Lászlónak a jövőben ennél konkrétabb és nagyobb feladatot ajánlok. Első lépésben a párt megerősítésén kell együtt dolgoznunk, és eljön az a pillanat, amikor a kormányzati munkára való felkészülés első számú felelőseként látnám szívesen.

– Vagyis miniszterelnök-jelöltként?
– Belülről választott miniszterelnök-jelöltnek én ma csak őt tudom elképzelni. Lehet még külső megoldásban is gondolkozni, de erről korai beszélni.

– Tóbiás Józsefnek is készül valamilyen gesztussal?
– Megértettem, hogy a frakcióban ő már nem vállal vezető szerepet. Ma fogunk hosszabban beszélgetni a lehetőségekről, de azt biztosan gondolom, hogy a földdel kapcsolatos népszavazási kampányunkban fontos feladatot kell kapnia, hiszen a referendum a párt mellett személyesen az ő sikere. Emellett készen állok arra, hogy bármilyen más ügy előkészítésében és megvalósításában is vállaljon szerepet. A frakciót illetően már felkértem Hiller Istvánt, hogy vezesse a jelölőbizottságot, és viszonylag gyorsan próbáljunk meg új vezetést választani a képviselőcsoport élére.

– Tóth Bertalan lehet a jelöltje? Ő hiába indult elnökhelyettesi posztért, végül Gőgös Zoltánt, Tóbiás József eddigi helyettesét tartotta meg a kongresszus. Vele tud majd együtt dolgozni?
– Azon töröm a fejem, hogyan lehet a frakció és a párt vezetését úgy megoldani, hogy abban Tóth Bertalannak mindenképpen legyen szerepe. Gőgös Zoltánnal már beszéltem a kongresszus óta, és természetesen együtt tudunk majd dolgozni. Nyilvánvalóan a népszavazási kampányban neki is kiemelt szerepe kell hogy legyen, ahogy eddig is volt.

– Ön nem parlamenti képviselő, vagyis nem kap pénzt az Országgyűléstől. Pártelnökként a párttól lesz majd a fizetése?
– Én főállású pártelnök leszek, minden egyébbel, ami ezzel együtt jár.

– Mi volt az első elnöki intézkedése?
– Az első és legfontosabb tartalmi döntés, amit minden elnökségi taggal már meg is beszéltem, hogy szerdán tartjuk az alakuló ülésünket, és szakítunk a képviselői irodaházzal. Átmenetileg engem a XI. kerületben, ahol a panelházak a kertvárossal találkoznak, a párt helyi irodájában fognak megtalálni, ott tartjuk a megbeszéléseinket is.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.