A tűzszerészeken spórolt a nemzeti park?

„Azonnal kezdeményezni kell egy független parlamenti vizsgálóbizottság felállítását.”

Buzna Viktor
2016. 07. 14. 9:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal kezdeményezni kell egy független parlamenti vizsgálóbizottság felállítását – mondta megkeresésünkre Kovács Gyula nyugállományú katonatiszt. A lapunk véleményrovatában is publikáló szakember ezért az ellenzéki képviselők felelősségét is felvetette, a Hortobágyi Nemzeti Parkban történt tragédia körül ugyanis számos részlet továbbra sem tisztázott. – Nem elegendő írásbeli kérdéseket feltenni ebben az ügyben – folytatta Kovács. Szerinte a Honvédelmi Minisztérium kommunikációjából arra lehet következtetni, hogy az eddig meg nem ismert részletek elhallgatására törekednek.

– Nem tudni például továbbra sem, mitől robbant fel a bomba – mondta a nyugállományú katonatiszt, a minisztérium belső vizsgálatáról ugyanis továbbra sem hoztak nyilvánosságra semmit. Pedig vannak arra utaló jelek, hogy az egykori bombázó lőteret aknamentesítő tűzszerészek túlzott terhelése miatt következhetett be a tragédia. Az 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred katonái először térítésmentesen dolgoztak a robbanótestek hatástalanításán, a szakember szerint azonban az aránytalanul nagy munkaterhekkel szembesülve tiltakoztak ez ellen. Egy kormányrendelet lehetőséget ad arra, hogy a katonai tűzszerészszervezet megrendelésre vizsgáljon át területeket – mondta a nyugállományú katonatiszt –, a tűzszerészek erre hivatkozhattak, amikor abbahagyták a munkát. Jogértelmezési vita alakult ki ugyanis a nemzeti park és a Magyar Honvédség között, miután utóbbi jelezte, nem állnak rendelkezésére a kellő források, és véleményük szerint ez nem közszolgálati feladat.

– A Hortobágyi Nemzeti Park és az 1. Honvéd Tűzszerész- és Hadihajós Ezred között kötött szerződést azonban azóta sem látta senki – folytatta Kovács Gyula. A katonák közel egy év tárgyalás után végül megbízással folytatták a munkát, a szakember szerint azonban az így eltelt idő nagy munkakiesést jelentett. A határidő közeledte fokozott leterheléshez, kapkodáshoz vezethetett.

A HVG tegnap megjelent cikke pedig arra utal, hogy takarékoskodás okozta a balesetet. Egy 1971-es szakutasításra hivatkozva a lap azt írja, az utóbb felrobbant 250 kilogrammos bombát tilos lett volna szállítani. Névtelenül nyilatkozó források szerint azonban ezt sok esetben nem tartják be. A helyszíni megsemmisítés ugyanis költségesebb lehet.

Katonai forrásaink szerint a robbanás a tragédiát okozó bomba farokrészénél történt, ha így volt, a légibombában még benne volt az úgynevezett vetőtöltet is. Az OFAB légibomba repülőgépről való ledobása után ez oldja ki az ejtőernyőt, ami irányban tartja a bombát a föld felé haladva. Ez a töltet felrobbanva beindíthatta a bomba alaptöltetét, ami általában 80 kilogrammnyi TNT. Azt egyébként igazságügyi szakértők vizsgálják, pontosan milyen anyag okozta a robbanást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.