Egymást ellenőrzik az orvosok

Havonta 350 ezer forint pluszpénz járna a megyei vezetők többletmunkájáért.

Kuslits Szonja
2016. 07. 02. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januártól az egészségügyi ellátás egységesítése és a jobb koordináció érdekében járási, megyei és országos kollegiális szakmai vezetők fogják majd össze az ország háziorvosi, házi gyermekorvosi és körzeti fogorvosi rendelőit – értesült a Magyar Nemzet egy friss rendelettervezetből. Ezért havonta bruttó 150 ezer forintot kaphat majd az a háziorvos és házi gyermekorvos, akit egy adott terület irányítójának választanak, míg a megyei vezetőknek havi bruttó 350 ezer forint többlet juthat. Akit országos vezetőnek választanak, az 900 ezer forintos fizetést kaphat. Arról, hogy ki tölti be majd ezeket a tisztségeket, szavazással dönthetnek az orvosok.

– Fontos végre összefogni az országos alapellátást, ugyanis az egyik legnagyobb baj az, hogy a széttagoltság miatt teljesen elszigetelten működnek a praxisok, érződik a szakfelügyelet hiánya is, nincs minőségi kontroll – mondta lapunknak Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke. Úgy véli, ez a rendszer még mindig jobb, mint bármiféle államosítás, hiszen tartalmazza a lehetőséget a demokratikus választásra. Az új rendszer azonban messze nem garancia a hazai háziorvoshiány megoldására, inkább arra szolgál, hogy a jelenlegi szervezettebb lesz.

Beszélt arról is, hogy a járási és megyei vezetőknek továbbra is dolgozniuk kell saját praxisukban is, tehát jelentős többletmunkát vállalnak magukra. Az országos vezetőnek azonban nem kell majd praxist fenntartania. Kitért rá, a gyermekorvosok esetében nem járásonként, hanem meghatározott körzetenként választanak egy vezetőt, mivel hazánkban – ahogy arról korábban lapunk is gyakran beszámolt – jóval kevesebb a házi gyermekorvos, így az sem biztos, hogy minden járásban lenne kire voksolni. Mint mondta, jelenleg 1520 házi gyermekorvosi körzet működik Magyarországon, míg a felnőtt-háziorvosi praxisból körülbelül 5400 lát el betegeket.

A tervezet egyelőre homályosan fogalmaz a feladatokat illetően, pedig ahhoz, hogy idén október 1-jén elkezdődhessenek a választások, a jelölteknek tudniuk kellene, mi is az, amire vállalkoznak. A konkrétumok közé sorolható, hogy a járási szakmai vezető részt vesz az egészségtervek kidolgozásában, a bekért halálozási adatok alapján évente értékelést végez, és javaslatot készít a problémák megoldására. A járási vezetőknek legalább háromhavonta konzultálniuk kell majd egymással és a hozzájuk tartozó háziorvosokkal is.

A megyei szakmai vezetők feladatainak megfogalmazása is pontatlan, a tervezet szerint a kapcsolattartásból, irányításból, jelentések írásából és a munka ellenőrzéséből áll majd a tevékenységük.

A 900 ezer forintos havi juttatást kapó országos szakmai vezetőtől azt várják, vegyen részt a szakmai koncepciók megalkotásában, készítsen összefoglaló jelentést, és tartson kapcsolatot a megyei szakmai vezetőkkel, akiknek ellenőrizze a munkáját.

Póta Györgyöt arról is kérdeztük, mi az oka annak, hogy egyelőre még a rendelettervezetben is kevés a konkrétum. Mint mondta, a tárca ezen jelenleg is dolgozik, hiszen október 1-jéig ki kell írni a pályázatot, ami nehezen megy úgy, hogy a pályázók nem tudják, mit is kell vállalniuk.

Vezető orvosnak a tervezet szerint csak az választható, aki legalább tízéves orvosi szakmai gyakorlattal rendelkezik, és legalább öt éven át folyamatosan praktizált. A járási szakmai vezetők újraválaszthatók lesznek, megbízatásuk három évre szól majd. Az illetékességi területek meghatározásánál figyelembe veszik a háziorvosi szolgálatok számát, a tartósan betöltetlen körzetek számát, a rendelők területi elhelyezkedését, az ellátandó lakosságszámot, illetve azt is, miképpen lehet együttműködni a járó- és fekvőbeteg-szakellátással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.