Egyre kedvezőbb a várólistások helyzete

Bár egyre kevesebb a várólistán a beteg, a helyzet így sem szívderítő.

Kuslits Szonja
2016. 07. 14. 13:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre kevesebb beteg szerepel a várólistákon, és ők hamarabb is kerülnek sorra, a helyzet azonban így sem mindig szívderítő a páciensek számára – ez derül ki az OEP legfrissebb, júniusi adataiból. A legtöbben, 11 377 beteg jelenleg szürkehályog-műtétre vár, amit a mutatók szerint átlagosan 104 nap után tudnak elvégezni a kórházak. Azonban az sem mindegy, hogy az ország mely régiójáról van szó: az OEP online elérhető várólistaadatai alapján például erre a beavatkozásra a Dél-Alföldön átlagosan 89 napot, Nyugat-Közép-Magyarországon 42 napot, míg Észak-Közép-Magyarországon 106 napot kell várnia a betegeknek.

Az átlagos várakozási idő nem csupán a listán szereplők számától függ. Befolyásoló tényező lehet az elérhető orvosok száma és leterheltsége, a tárgyi feltételek, a műtőhasználati korlátok, a finanszírozási problémák is. Bár sokan most is elégedetlenek a hosszú várakozással, tény, hogy a májusi mutatók alapján 2013-hoz képest most átlagosan 255 nappal hamarabb végzik el az intézmények a szürkehályog-műtéteket, és a negyedére csökkent a tervezett várakozási idő is.

A bonyolultabb műtétek esetében is kedvezőbb a helyzet. A legfrissebb, júniusi adatok alapján gerincstabilizáló műtétre jelenleg 611 beteg szorul, számukra az átlagos tervezett várakozási idő 354 nap. Érdekesség, hogy egyetlen hónap alatt, májusról júniusra 25-tel nőtt az érintett várólistások száma. A közel egy év, amit a listán töltenek az ilyen betegek, már jelentős javulásnak számít, hiszen 2016 májusára szinte a felére csökkent a várakozási idő a 2013-as mutatókhoz képest. A régiós különbségek azonban itt is nagyok: a Dél-Dunántúlon gerincstabilizáló beavatkozásra átlagosan 575 napot, míg Nyugat- és Közép-Magyarországon 73 napot kell várni.

Hosszú a műtétig eltelt átlagos idő a térd- és csípőprotézis esetén is, bár ott már jóval magasabb az érintett betegek száma. Térdprotézisre 6390 páciensnek van szüksége, náluk az átlagos, tervezett várakozási idő 387 nap, míg csípőprotézisre 5610-en szorulnak, és várhatóan 311 nap után kerülhetnek sorra. A májusi adatok szerint térdprotézis-beültetés esetén három év alatt 336 nappal rövidült a várólista, míg a csípőprotéziseknél az intézmények most 153 nappal végzik el hamarabb a beavatkozást.

A várólista-nyilvántartás adatai alapján jelenleg 32 704 beteg vár műtéti ellátásra, ami lényeges javulás ahhoz képest, hogy ez a szám négy évvel korábban még több mint 70 ezer volt. Ez az idén is ötmilliárd forinttal támogatott várólista-csökkentő programnak köszönhető, amelynek lényege, hogy a listán szereplő betegek műtéteit az úgynevezett teljesítményvolumen-korlát (az egészségbiztosító által finanszírozott ellátások meghatározott száma egy intézmény esetében) felett is el lehet végezni, ezek a beavatkozások ugyanis nem számítanak bele az éves keretbe, az OEP külön finanszírozza őket. Ez azért is fontos, mert így azok a kórházak, amelyeknek nagyobb stábjuk és műtői kapacitásuk van, költségnövekedés nélkül átvehetnek betegeket azoktól a várólistát vezető intézményektől, ahol a kapacitáshiány miatt nincs lehetőség olyan gyorsan elvégezni a beavatkozásokat. A betegek is jól járnak, hiszen az OEP nemcsak a kórházakat segíti, hanem az utazást vállaló betegeket is. Ha ugyanis a műtétet egy lakhelytől távol eső intézményben végzik, akkor utazási támogatás jár, sőt ha indokolt, akár a kísérő utazási költségeit is megtérítik.

Lapunk információi szerint a kórházak plusztámogatást kapnak a térdprotézis-, szürkehályog-, csípőprotézis-, nyitottszív-műtét, a szív elektrofiziológiai vizsgálata, gerincstabilizáló és gerincdeformitás-műtétek, coronariaintervenciók (koszorúérműtétek) és az ortopédiai nagy műtétek után. Ezeknél érdemes böngészni az OEP honlapján online elérhető régiós várólistákat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.