Hiába van kampány, hivatalosan nincs

Teljes a titkolózás arról, hogy mennyi pénzt költöttek el eddig a hivatalosan nem is létező kampányban.

Markotay Csaba
2016. 07. 14. 14:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába tart csaknem két hónapja a kvótaellenes kormányzati kampány, és hiába van tele az ország az „Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” feliratú óriásplakátokkal, ez hivatalosan mégsem számít kampánynak. Bár még fideszes politikusok is rendszeresen ezt emlegetik, lapunk érdeklődésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI) azt közölte, hogy „a népszavazásra irányadó törvényi rendelkezések alapján kampánytevékenységnek csak az számít, ha a kampányeszközöket (plakát, reklám és minden olyan eszköz, amely a választói akarat befolyásolására alkalmas) a kampányidőszakban használják”. Márpedig a népszavazási kampányidőszak csak augusztus 13-án kezdődik, és október 2-án 19 óráig tart majd.

Így a választási szervek szerint az említett szlogen is csak „a népszavazási kampányidőszakon kívül végzett, országos népszavazással kapcsolatos kommunikációs tevékenység”, ami nem tekinthető a népszavazási kampány részének. Felhívták ugyanakkor a figyelmet, hogy a „szabad véleménynyilvánítás lehetősége mindenki számára nyitott”.

Közben teljes a kormányzati titkolózás arról, hogy mennyi pénzt költöttek el eddig az október 2-ai kvótaellenes népszavazás hivatalosan nem is létező kampányában. – Mivel a kényszer-betelepítés elleni népszavazásról indított kormányzati kampány folyamatosan zajlik, a végleges költségekről a tájékoztató akció végeztével, a teljesítési igazolások aláírását követően tudunk információt adni – válaszolta a Magyar Nemzet kérdésére a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Azt is írták, hogy a tájékoztató akció azon kommunikációs keretszerződés terhére valósul meg, amely megtalálható a tárca honlapján. Ez a keretszerződés – amely hárommilliárd forintról szól, és közlésük szerint még nem merült ki – ugyanakkor más tájékoztató kampányokra is vonatkozik. Kérdés, hogy ha két hónapja tart a kampány, és tele van az ország a kvótaellenes óriásplakátokkal, hirdetésekkel, miért nem merült ki az említett, más célokra is felhasznált összeg.

A menekültügyi uniós biztos, Dimitrisz Avramopulosz egyébként tegnap azt mondta, egyelőre nem foglalnak állást a magyar népszavazásról, bár elismerte, a referendumnak „van köze ahhoz, amit együtt Európában eldöntöttünk”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.