Így alakulhat át a budapesti kórházstruktúra

A vidéki kórházstruktúrával szemben a fővárosi ellátás sokszor nem egyértelmű – közölte Cserháti Péter.

MTI
2016. 07. 12. 20:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cserháti Péter elmondta, a vidéki kórházstruktúrával szemben a fővárosi – elsősorban a sürgősségi – ellátás sokszor nem egyértelmű, annak ellenére sem, hogy több országos intézet és egyetemi klinika is Budapesten működik.

A témában született kormányhatározat három térséget nevez meg – jelezte a miniszteri biztos. Mint mondta: az észak-pesti helyét, amely a Honvédkórház és a dél-pesti, amely az Egyesített Szent István és Szent László Kórház, valamint a kardiológiai központ bázisán jönne létre, „hamar megtalálták”, azonban a budai térségben, annak geográfiai, közlekedési viszonyai miatt az „egy térség – két centrum„ elképzelésben gondolkodnak.

Cserháti Péter hozzátette: a budai kórházfejlesztés nagyban függ a kormány – nem feltétlenül az ágazatot érintő – egyéb döntéseitől, így az M0-s körgyűrű befejezésétől vagy a Déli és a Kelenföldi pályaudvar jövőjétől.

A közép-budai térség fejlesztése a Szent János Kórház és a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbjének „összevonásával” valósulhat meg – mondta Cserháti Péter. Ehhez kapcsolódva jelezte, hogy a fejlesztés részeként uniós forrásból megindulhat a János-kórház korszerűtlen fűtési rendszerének cseréje.

A fővárosi egészségügyi ellátás a már említett centrumokra épülne, és társkórházi státust kapna például a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, az Uzsoki Utcai Kórház, a Szent Margit Kórház és a Szent Imre Kórház. Szakkórházakként működne az onkológiai, a pulmonológiai és a reumatológiai intézet – ismertette a miniszteri biztos.

A centrumoktól azt várják – folytatta –, hogy az ellátás legmagasabb szintjén a legsúlyosabb sérülteket is képesek legyenek mindennap ellátni.

Cserháti Péter beszélt arról is, hogy a Semmelweis Egyetemnek saját fejlesztési koncepciót kell kialakítania a kormánydöntés értelmében. Ebbe az infrastrukturális fejlesztéseken túl a gyakorlati képzések lebonyolítása, a gyakorlati helyek újragondolása is beletartozik.

Jelezte, hogy a fővárosban – összhangban a budapesti fejlesztéssel – a gyermekellátás kiegyensúlyozása is cél, vagyis a tervek szerint „oldanák” a pesti gyermekellátási centralizációt, így bizonyos ellátási formák átkerülnének budai kórházakba. Megemlítette, hogy míg Pesten ezer ágyon folyik gyermekellátás, addig Budán csak 197 ágyon.

A három centrum beruházásának előkészítését jövő március 31-ig kell elkészíteni, egy második ütemben pedig a társkórházakra koncentrálnak. Ez utóbbi előkészítésének határideje jövő év júniusa.

A budapesti kórházfejlesztésre 40 milliárd forint hazai és 11 milliárd forint uniós forrás fordítható, utóbbit jellemzően energetikai és infrastruktúra-fejlesztésre lehet felhasználni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.