Jobbik: Ha igazak a vádak, rendkívül súlyos a probléma

Újabb, a fővárosi alvilághoz kötődő személy vádolta meg korrupcióval Rogán Antalt.

MNO
2016. 07. 13. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vizoviczki-birodalom volt belső pénzügyi ellenőre azt állította a Jobbikhoz közel álló Nemzeti1 online televíziónak adott interjúban, hogy 2011-ben személyesen a diszkópápaként emlegetett Vizoviczki László adott át négymillió forint kenőpénzt Rogán Antalnak – az asszony szerint ennyi volt az ára annak, hogy Vizoviczki egyik szórakozóhelye kinyithasson az V. kerületben. Állítása szerint Rogán nem érte be Vizoviczki jobbkezével, a politikus kizárólag a diszkópápával volt hajlandó tárgyalni.

A felvételen elmondottak hitelessége azonban kérdéses: egy személyazonosságát nem vállaló, feltehetően nő beszél rajta, aki azt állítja, hogy a Vizoviczki-ügy negyedrendű vádlottja. A nap folyamán nem került elő olyan információ, amely arra utalna, hogy a videó valóban komoly dokumentumként kezelhető.

Saját bűnösségét egyébként tagadja az asszony, miközben mást bűncselekmény elkövetésével vádol. A Jobbikhoz közel álló Nemzeti1 online televíziónak adott interjúban azt állította, hogy a diszkópápa bizalmasai bejáratosak voltak az önkormányzathoz Budapest belvárosában.

Egyébként 2014 novembere óta tart Vizoviczki László és 32 társának büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A vád adócsalás. Az ügyészség szerint a vállalkozó szórakozóhelyei a valósnál jóval kevesebb bevételt vallottak be, amivel százmilliókkal károsították meg az államot.

Az interjú miatt feljelentést tesz a Miniszterelnöki Kabinetiroda. Közleményében azt írja, hogy a Jobbik TV videója egy hazugság. Ugyanakkor minden sajtóorgánumot, amely az interjút leközli, jogi eljárással fenyeget.

Steiner Pál cáfolta, hogy az ő polgármestersége idején is gyakorlat lett volna kenőpénzt adni a belvárosi vendéglők teraszhelyiségeinek bérleti jogáért cserébe – Steiner szerint az ügyben nem is a polgármester hozott döntést, hanem az önkormányzat egyik bizottsága – írja a HírTV.hu.

„Nem, ilyesmiről egyáltalán nem tudok, egyrészt. Másrészt meg a közterület-használat akkor ugye bizottsági hatáskörben volt. A polgármesternek csak a határozatot kellett kiállítania. A tulajdonosi bizottság döntött a közterület-használatról” – fejtette ki. A szocialista politikus arról már nem akart beszélni, hogy Rogán Antal polgármestersége alatt mi lehetett a gyakorlat.

A Jobbik a vádak tisztázását várja a kormánytól. „Amennyiben igazak a rendkívül súlyos vádak, akkor óriási problémák vannak a magyar kormány körül. Ez azt jelenti, hogy Magyarországnak jelen pillanatban egy maffiakormánya van” – ezt már Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője mondta. Hozzátette: az ügynek nem csupán erkölcsi és jogi kockázatai vannak, hanem nemzetbiztonsági aggályokat is fölvet. Véleménye szerint – ha igazak az állítások – kimondható, hogy Magyarország kormánya az alvilág embereivel üzletel, és innen kezdve zsarolhatóvá válik. „Hiszen nemcsak a kenőpénzekkel, az üzleti kapcsolatokkal, de az ilyen bűnözői kapcsolatok puszta létével is foghatók azok a politikusok, akik hasonló üzelmekbe keveredtek” – fűzte hozzá a politikus.

A Jobbik politikusa felrótta a bűnüldöző szerveknek azok tétlenségét: az ügyészségnek és a titkosszolgálatoknak hivatalból, már a vádak megfogalmazódásakor vizsgálatot kellene indítania, de ez nem történik meg, sőt inkább falaznak a gyanú árnyékába kerülő politikusoknak – mondta Szilágyi György. Emlékeztetett arra, hogy a Jobbik már Portik Tamás bíróság előtt tett vallomása után vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte, melyet az összes ellenzéki párt támogatott, ám a kormány a mai napig akadályozza ennek a megalakulását. „Ezzel a kormány időhúzásra játszik, és közvetve elismeri a bűnösségét, hiszen ha ártatlanok lennének, nem lenne szükség ilyen eszközök alkalmazására, és az igazság mielőbbi kiderülésében lennének érdekeltek” – vélekedett.

„A Rogán-féle Miniszterelnöki Kabinetiroda által kiadott közlemény véleményünk szerint nem más, mint a média felé intézett fenyegetés, hogy ne foglalkozzanak az üggyel, különben baj lesz” – hangsúlyozta Szilágyi György.

A Fidesz frakcióvezetője szerint Vizoviczki László embere ugyanúgy szavahihetetlen, mint Portik Tamás. Kósa lajos felidézte, hogy Portik a 2010-es választások előtt kész volt együttműködni a titkosszolgálattal a jobboldal lejáratására.

„Ezzel a történettel, ha bemennek egy bulvár magazinba még ott is erős kétkedéssel fogadják önöket, hát gondoljon bele. Tehát én ezeket képtelenségnek tartom. Pontosabban abban az értelemben képtelenség, hogy az a megdöbbentő, hogy a szocialisták és a szervezet magyar alvilági kapcsolatok úgy látszik tovább élnek” – vélte Kósa Lajos frakcióvezető.

Mint ismeretes, a közelmúltban Portik Tamás vallotta azt a bíróságon, hogy tízmillió forint kenőpénzt adott át Rogán Antalnak egy önkormányzati ingatlan megszerzéséért cserébe. Rogán Antal tagad, és azt állítja, hogy soha nem találkozott Portik Tamással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.