Lázár vagy Varga lehet a kormányfő?

A döntés attól függhet, hogy az MSZP-vel vagy a Jobbikkal kell-e esetleg kényszer-koalíciót kötni.

MNO
2016. 07. 14. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap azt írja, a közvélemény-kutatások meglehetős állandóságot mutatnak: a nagy Fidesz mellett ott a közepes Jobbik, illetve egy hasonló méretű, de MSZP-re, Gyurcsány-alakulatra, egyebekre töredezett balközép tömb is. „Az ellenzéki erők tehát önmagukban aligha győzhetik le Orbánékat a következő parlamenti választáson.” A 2014 novembere és 2016 júniusa közti időközi voksolások világossá tették, hogy a kutatók túlmérik a Fideszt, és a 106 egyéni körzet 60 százalékában nyílt lesz a verseny 2018-ban – fűzték hozzá.

Ha a baloldal a Jobbikhoz hasonlóan képes rendezni sorait, az egyéni mandátumokért folyó küzdelemben az ellenzék megszorongathatja a kormánypártokat. „Ebből azonban – mai tudásunk szerint – reálisan csak annyi következhet, hogy a jobbközép elveszíti abszolút többségét a parlamentben” – olvasható a lapban.

Azonban a Heti Válasz értesülése szerint erre az eshetőségre a Fidesz fő döntéshozói is készülnek – úgy tudják, a B terv Varga Mihály vagy Lázár János, attól függően, hogy az MSZP-vel vagy a Jobbikkal kell-e kényszer-koalíciót kötni. „Előbbi esetben a technokrata, euroatlanti elkötelezettségű Varga lenne az első ember, utóbbiban az EU-kritikus és halálbüntetés-párti Lázár” – emelték ki.

Bár az elemzők többsége Lázár radikális kiszólásait egy önálló, a kormányfő akaratától is független stratégiaépítés részeként értelmezte, a lap úgy tudja: mindenki osztott szerepeknek megfelelően működik.

Azt elképzelhetetlennek tartják, hogy egy kényszer-koalíciót Orbán Viktor vezessen, mivel a kampányban minden ellenzéki párt őt helyezi majd a célkeresztjébe.

A csütörtöki Figyelőben interjú jelent meg Lázár Jánossal, aki a következő választással kapcsolatban azt hangoztatta, a győzelemhez fontos a működési stabilitás és az emberek elégedettsége. Ebben a munkában Orbán Viktoré a főszerep, nélküle a Fidesz nem nyerhet 2018-ban – emelte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.