Leállították a paksi 1. blokkot

Az irányítástechnikai berendezés meghibásodása miatt leállították a Paksi Atomerőmű 1. blokkját.

MTI
2016. 07. 14. 10:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A blokk a meghibásodása miatt automatikusan, az ilyen esetekre előzetesen kidogozott terv szerint és a nukleáris biztonsági előírásoknak megfelelően állt le – közölte honlapján az Országos Atomenergia-hivatal (OAH).

A hatóság közlése szerint az eset a védelmi rendszerek automatikus működését nem igényelte, a blokk biztonsága nem volt és nincs veszélyeztetve. A reaktor jelenlegi, a nukleáris biztonsági szabályok szerint beállított üzemállapota időkorlátozás nélkül fenntartható, a javítás elvégezhető. A blokkot a hiba feltárását és kijavítását követően az OAH hatósági felügyelete mellett fogják újraindítani – közölték.

Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI kérdésére elmondta, hogy a reaktor várhatóan már pénteken délben újra csatlakozik a hálózatra. A műszaki hiba és annak elhárítása a másik három blokk üzemelését nem befolyásolja.

Júliusban ez már a második hiba volt az 1. blokkban: 5-én egy generátorral akadt gond, ezért a blokk csökkentett teljesítménnyel üzemelt.

„Pakson két hét alatt kétszer kellett leállítani a reaktort, ez jól mutatja, mennyire kiszolgáltatottá teszi az országot, ha az áramellátás nagyja egy létesítményből érkezik. A leállított 1-es blokk a közelmúltban esett át az üzemidőhosszabbítást megelőző felülvizsgálaton és modernizáción, ez komoly kételyeket vet fel a rendszer megbízhatóságát illetően.

A paksi atomerőművel és a tervezett bővítéssel kapcsolatos aggályokat az is erősíti, hogy a Roszatom uniós tiltólistára kerülhet, mivel az orosz agresszió áldozatául esett Krím-félszigeten nyert el megbízásokat. Az EU szankciós előírásai szerint emiatt Európában nem juthat legálisan megrendelésekhez.

A Párbeszéd szerint a közelmúlt történései azt bizonyítják, hogy az atomenergia megbízhatóságának mítoszával le kell számolni, a paksi bővítési terveket el kell vetni. Magyarország jövőjét egy decentralizált, a megújuló energiaforrások előnyeire alapozó energiarendszerre és az energiahatékonyság növelésére kell építeni, ahogy Jávor Benedek a Zöld Magyarország Energia Útitervben bemutatta.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.