Lecsillapodtak a kedélyek a Ligetben

Nem sokkal hét óra után csendes ülő demonstrációba kezdtek a Városliget beruházása ellen tüntetők.

MNO
2016. 07. 06. 11:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A demonstrálók továbbra is kitartanak: még este fél kilenc után is az Olof Palme sétányon folytatódik jelenleg csendes tiltakozásuk. Mindaddig maradhatnak a Kertem előtt, míg demonstrációjuk békés mederben zajlik. A Városliget beruházása ellen tüntetők egymásnak adják át a hangosbemondót, hogy elmondják véleményüket a Liget-projektről. A megszólalókat közös éneklés követi. A helyszínen ugyan még ott vannak az egyenruhások és a rohamrendőrök, egyelőre nincs hír rendbontásról.

Fél nyolc körül két tüntetőt kiengedtek a Kertemből. Az egyikük azt közölte hangosbemondón a tömeggel, hogy egy-két ütést kapott a rendőröktől, felvették az adatait, de azon kívül nem bántották. A rendőrök azt mondták neki, hogy azért húzták be, mert fekete fóliát kezdett feszegetni a kerítés előtt, de a tüntető azt állítja, hogy ő ilyet nem tett.

Társát, akit szintén akkor húzott be a rendőrség, amikor elkezdődött a falbontás, a mentők ápolják.

Szerdán kora este kiadott közleményében arra szólította fel a Ligetvédőket a Fidesz, hogy mielőbb tisztázzák, mi is „a valódi célja a Városliget megvédésének”.

Mint az köztudott, a szerdai rendőri szemle során kábítószergyanús anyagmaradványokat és eszközöket találtak. Felmerül a kérdés, hogy az aktivisták – emberek jóhiszeműségét kihasználva – valójában nem is a környezetért aggódnak, hanem egy drogtanyáért – írták.

A kormánypárt közleménye szerint a zöldfelületért felesleges aggódniuk a demonstrálóknak, „ezt ők is tudhatják”; a felújítást követően a Városliget szebb, zöldebb, fásabb lesz – a főváros legszebb parkjává válik. A parkban csökken a betonfelület, a zöldterület nagysága nő, több fa és cserje lesz, a kivágott fákat pedig többszörösen pótolják. (MTI)

Szabó Gábor „Tuareg” azt mondta portálunknak, hogy ő egy ligetvédő. Szabó hozzátette, hogy amikor megindult a rendőrroham, abban a pillanatban flashmobot jelentett be a területre addig, amíg három társukat nem engedik ki a Kertem területéről, akiket korábban a munkások hurcoltak be.

Helyszíni tudósítónk azt közölte, hogy most legalább százan ülnek a földön, a Kertem előtti Olof Palme sétányon, míg 150-en állnak. Velük szemben nagyjából ötven rendőr.

Este hét előtt nem sokkal Kutsera-Juhász Bettina, a BRFK képviseletében hangosbemondón szólt a tömeghez. Állítása szerint „csapaterő alkalmazására kerül sor”, bejelentését óriási füttykoncert követte. „Nem halljuk! Nem halljuk!” – skandálta az MNO tudósítója szerint a tömeg.

A rendőrök a harmadik felszólításukat követően elkezdték kiszorítani a tömeget a Kertem környékéről. Erre a ligetvédők közül kb. százan leültek a földre, mondván: ők bejelentett demonstráción vesznek részt. Az egyik demonstráló szerint ha békésen tüntetnek, akkor maradhatnak, hiszen december 31-ig bejelentett demonstrációjuk van a helyszínen. A rohamrendőrök azért vonultak fel, mert a ligetvédők megrohamozták a Kertemet, ezt ítélték erőszakosnak és ezért vezényeltek ide ennyi rendőrt – közölte a helyszínről az MNO tudósítója.

A Kertem Hősök tere felőli bejáratához háromnegyed hétre még nem jutott rendőr, így azt blokád alá vette néhány tüntető. A munkások álltak be a kapuba, azt kiabálta a tömeg, hogy „Kubatov gárda!” Nem sokkal később a rohamrendőrök átcsoportosították erőiket és elfoglalták állásaikat a Hősök tere felőli oldalon is. 18.50-kor újabb száz rohamrendőr érkezett a Hősök tere felől.

A tüntetők közben az Olof Palme sétány felőli oldalon könnyedén leszedték a munkások által a Kertem kerítésére felrögzített OSB-falapokat. Amit nem sikerült leszedniük, azokon dörömböltek, több emiatt esett le a kerítésről.

Este fél hétkor elkezdték beengedni azokat a ligetvédőket, akiknek cuccaik maradtak a Kertem területén – erről hangosbemondón tájékoztatták a tömeget.

A Kertem környékén megerősített volt a rendőri jelenlét, mintegy ötvenen voltak este fél hétkor, köztük sisakos rohamrendőrök is. „Ezek nyolcig sem mennek el” – mondta tudósítónk szerint az egyik csüggedt készenléti rendőr a másiknak. Háromnegyed hétre újabb ötven rohamrendőr érkezett, kettős sorfal állt ekkor a Kertem bejárata előtt.

Az Olof Palme sétányt lezárták, a troli sem közlekedett rajta. A tömeg ekkor még nem oszlott fel.

Este negyed hétkor Lányi András kiemelte: a római parti fákat is meg kell védeni. Puzsér pedig arra mutatott rá, hogy figyelni kell a ligetvédők riadóláncát, amely a Facebookon működik. – Amíg a kormány meg nem hátrál, folytatni kell a tiltakozást – mondta Puzsér Róbert, majd lezárták a demonstrációt és a szervezők mindenkit felszólítottak, hogy maradjanak békések.

Mintegy húsz készenléti rendőr nézett 18.20-kor farkasszemet a ligetvédőkkel a Kertem bejáratánál. A tömeg közben másfél óra alatt kétszázról mintegy 350 főre duzzadt.

Hat után pár perccel egy kisebb csoport betört a demonstrációtól elzárt Kertembe, őket a tüntetők „Gyertek vissza!” skandálással hívták vissza. Állításuk szerint ez egy békés demonstráció, így a kis csoport végül elhagyta a Kertemet, amelynek kapuját visszazárták a munkások. A konferansziéként „működő” Puzsér Róbert nyugtatgatta a tömeget. Zúgott a „Mocskos Fidesz!”

A rendkívül szenvedélyes Puzsér így folytatta: – A betonvas világa és az elő organikus szervezet áll egymással szemben, nem két politikai gondolkodás. Az oligarchia áll a fákkal szemben. Orbánéknak nem azért van szükségük a kultúrára, mert mennének majd ilyen helyekre, hanem így adnak munkát a haveroknak az építkezőknek. A tiltakozók a kerítés fekete fóliáját tépdesték a Kertemnél, mert továbbra sem adják vissza a cuccaikat. „Kissé kaotikus a helyzet” – mondja tudósítónk.

Schmidt Hajnalka a Greenpeace-től rámutatott a mögötte lévő molinóra (amelyen a Bátorság felirat szerepelt), elmondása szerint erre most nagy szükség van. Felidézte Kishantost, ahol szintén tiltakoztak ezzel a molinóval és most is megköszönte, hogy támogatják őket.

Elmondása szerint vannak olyanok, akik már több mint száz napja védik a Városligetet, nélkülük csendben zajlott volna a projekt. – Ez a projekt erőből épül, a morális vita eldőlt, a ligetvédők javára – közölte.

Este hatkor Garay Klára a Ligetvédők nevében szólt a demonstrálókhoz. Megköszönte, hogy védik a Városligetet, erre mindenki megtapsolt mindenkit – jelentette az MNO tudósítója a helyszínről. 40 ezren írták alá a beépítés elleni petíciót – mondta Garay szerint. Hozzátette: – Mi itt addig fogunk zenélni, békésen zenélni, amíg Mahátma Gandhi Indiájához nem jutunk. Addig üldögélünk csendben, míg vissza nem tér a jogállam – jelentette ki.

Garayt nem más követte, mint Tamás Gáspár Miklós. – Lélegezni szeretnénk egy olyan országban, ahol nem kell szégyellni, hogy az kiváltság. Nem kell beton, királyi palota és szkinhed kormány sem kell ehhez, egyedül szabadságra van szükség – jelentette ki tudósítónk szerint TGM.

Háromnegyed hatkor Lányi András szólalt fel, aki egy korábbi Lázár János-féle levelet idézett. – Azt írja Lázár, hogy tudhatnánk: minden korszak kijelölte a Liget funkcióját – idézi tudósítónk a környezetvédőt. Lányi szerint Lázár a lenini úton halad tovább, mivel kijelöli a Liget új funkcióját, ami kb. Disneyland lesz… – A kultúra pénzét megint betonra költik – mondta Lányi.

– A Liget a mi kertünk és meg fogjuk védeni! – harsogta Puzsér, majd színpadra szólította Lukács Andrást, a Levegő Munkacsoporttól. Az Ipsos kutatása szerint a budapestiek 75 százaléka elutasítja a Liget beépítését, a Greenpeace megbízásából készült kutatás pedig 86 százalékra teszi az elutasítók arányát – mondta. Állítása szerint a kormány 300 milliót költött arra, hogy meggyőzzék az embereket, arról, hogy szükség van a beépítésre. Ám Lukács hozzáteszi, hogy ők pénz nélkül győzték meg az embereket, arról, hogy nincs szükség a Liget beépítésére.

Szükségünk van a fákra, a vasbeton nem véd meg bennünket – mondta a tüntetésen Puzsér Róbert, aki afféle konferanszié volt a demonstráción. Galkó Balázs színművész előadta József Attila Levegőt! című versét.

„Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis! Miért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis” – szavalta a tömeg Galkó Balázzsal József Attila Két hexameter című költeményét. Vastaps, skandálás követte.

Összesen mintegy kétszázan gyűltek össze a Városligetben (köztük szocialista és PM-es politikusok is), egy hatalmas molinót is a magasba emeltek, amelyen ez állt: „Nem kellenek monstrumok a ligetbe!”. Skandálni is elkezdtek: „Nem adjuk a ligetet!” – harsogták az MNO tudósítója szerint, majd Bródy János kezdett hangolni.

Bródyt nagy taps fogadta. – Én csak egy művész-gyanús állampolgár vagyok, aki támogatja a ligetvédőket – mondta, hozzátéve: dalban mondja el véleményét. – Édesapám csak azt ne mondd ezek ugyanazok… – így szól az Ezek ugyanazok című dalának refrénje, amelyet a ligetvédők vele énekeltek. Bródy első dalát óriási taps fogadta délután fél hatkor, majd zúgott a „Nem hagyjuk a ligetet!”

Második dala az ellenzéki tüntetések örök kelléke, a Sárga rózsa volt, ezt is vele énekelték a ligetvédők. Bródy ezt követően azt mondta, nem hitte volna, hogy évtizedek múltán ismét aktuális lesz Ne vágj ki minden fát című dala, amelyet szintén előadott. „Szűnni nem akaró tapssal köszönték meg a ligetvédő tiltakozók a három dalt” – közölte az MNO tudósítója a Városligetből. A színpadon egy óriási, Bátorság feliratú molinó van kifeszítve, ez előtt zenélt Bródy és ugyanitt szólaltak fel később a szónokok.

Délután ötkor a Kertemnél minden csendes volt – jelentette az MNO tudósítója. „A munkások falazzak be a kerítést, a ligetvédők kifogásolják, hogy saját tulajdonuk benn maradt a tábor területén. Egyelőre gyülekeznek az emberek” – mondta tudósítónk.

Az öt órára hirdetett demonstráció a tervek szerint a Kertem mellett kezdődik, majd jó eséllyel átvonulnak a Hősök terére. A Facebook-esemény szerint Puzsér Róbert lesz a „konferanszié”, beszédet mond Lányi András, Garay Klára és Schmidt Hajnalka.

A Jobbik is a ligetvédők oldalára keveredett, a radikális párt arra szólította fel a főváros vezetőit és a kormányt, hogy ne hagyja figyelmen kívül a budapestiek véleményét a városligeti beruházással kapcsolatban.

Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai közleményében azt írta: a múzeumi negyed projektjének haszonélvezője mindössze néhány kormányközeli vállalkozó, míg pártja a még több aktív zöldfelületet és a fák megmentését tarja fontosnak.

A teherautó, ha nem fért is be a kapun, a markoló be tudott jutni a tömeg legnagyobb bánatára – jelentette helyszíni tudósítónk fél három előtt. A demonstrálók minden egyes alkalommal, amikor a munkagép vezetője hibázott, pfujoltak és kiabáltak.

„Helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben – indulhat a park átfogó megújítása” – olvasható Baán Lászlónak, a Liget-projekt miniszteri biztosának szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Baán is a jegyzőre hivatkozva (lásd lejjebb) állítja a fentieket, hozzátéve: „A bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, amelyek nem építési, bontási vagy munkaterületek.” Ezt követően meghivatkozza „saját” közvélemény-kutatásukat, amely szerint nagyon sokan támogatják a projektet (a közvélemény-háborúról alsó keretes írásunkból tudhat meg többet).

Araszolva ugyan, de csaknem elérte a munkagép a célállomását, a Kertem hátulját – mondta helyszíni tudósítónk 14 óra előtt pár perccel. Ugyanakkor tüntetők kisebb csoportja továbbra is a gép útját állja.

A munkások már dolgoznak, miközben Illés Zoltán is felbukkant a tömegben. A demonstrálók a nagy Bátorság feliratú molinónál „ásták be” magukat. A rendőrök egyesével igazoltatják a tüntetőket, majd szólítják fel őket a távozásra, az előbbinek eleget tesznek, míg az utóbbinak nem – számolt be helyszíni tudósítónk. Akit sokadszorra kell figyelmeztetni, azt rendőrautóba rakják.

Elkezdték bedeszkázni a Kertem bejáratát a munkások, és már a projekt paramétereit jelző táblát is felállították – jelentette helyszíni tudósítónk 13 óra után. Kisebb balhé kísérte az épület elzárását, több tüntető ugyanis elvett egy OSB-lapot a munkásoktól, míg közben mások arra hívták fel a figyelmet, hogy tartózkodni kéne az erőszaktól.

Felmászott egy demonstráló a munkagép tetejére a sorfalat áttörve – jelentette helyszíni tudósítónk fél egy után. A rendőrök utánamásztak, majd nemes egyszerűséggel leadták a markolóról. Információink szerint Moldován Lászlót (LMP) a rendőrök elvitték az őrsre, mert többször is áttört a rendőrgyűrűn – ezt támasztja alá a politikus Facebook-oldala is, ahová egy kép is felkerült róla, ahogyan elviszik. Így járt az a két demonstráló is, aki a Hungexpo épületének tetején volt, igazoltatás után rendőrautóba rakták őket. Egyikük azt állította, hogy nem szólították fel háromszor a rendőrök, hogy hagyja el a területet, ennek hiányában pedig nem szedhették volna le.

Dél után pár perccel elvitték az utolsó ülő demonstrálót is a munkagép közvetlen közeléből. A rendőrök a járművet továbbra is élőlánccal fogják körbe, a tüntetők a gyűrűn kívül állják el az utat, így a kiszorítósdi művelet nem érte el célját: a gép továbbra is áll.

Az első bontójármű 11 óra előtt nem sokkal futott be a Kertemhez, a demonstrálók egyből célba is vették, többen leültek a jármű elé. A rendőrök körbevették a gépet és a tüntetőket is, akik között több politikus és közéleti szereplő is volt (Lányi András és Heltai László), és felszólították őket, hogy hagyják el a területet – jelentette helyszíni tudósítónk negyed tizenkettő után. A rendőrök nem sokat tétlenkedtek, egyre szűkítették az emberi kört, amelyből az újságírók önszántukból távoztak, míg a demonstrálókat erővel vitték. A szimpatizánsok közben a lámpaoszlopokról próbálták a rendőrkörön belül lévő tüntetőket koordinálni. Közben olyanokat kiabálnak, hogy „rendőrállam”. Ahogyan szűkült a rendőrök köre, úgy vált egyre hisztérikusabbá a helyzet, több kisebb incidens is volt.

Ülősztrájkot folytatott körülbelül 30 aktivista a Kertem bejáratánál, miután kiszorították őket a helyről, a többi civillel együtt jóval többen voltak száznál. Viszont a nyilatkozgató politikusokkal és az újságírókkal együtt sincsenek annyian, mint a rendőrök – jelentette helyszíni tudósítónk. A demonstrálók kijelentették, hogy egész nap a helyszínen lesznek. Közben a Facebook-oldalukon tüntetést hirdettek 17 órára a ligetvédők.

###HIRDETES###

Leszedték az utolsó demonstrálót is a tetőről tíz órára. Egyikük elmondása szerint ő nem is volt odaláncolva, „de sajnos lebuktam” – kommentált miután levezették a tetőről. Az utolsó tüntető viszont valószínűleg oda volt láncolva és le kellett vágni. Korábban Komáromy Gergely zenész, aktivista arra hívta fel a figyelmet: szabályellenes, hogy a rendőrök mindenféle védőfelszerelés nélkül végeznek ilyen munkát.

Folytatjuk! – üvöltötték a megafonba a demonstrálók, akik régi táboruk, a Kertem nevű hely bejáratánál gyülekeznek közel kétszázan miután kivitték őket. Mint beszámoltunk róla, a Hungexpo épületét rengeteg egyenruhás biztosítja, még a bokrokban is állnak. Szabó Rebeka, a PM politikusa az mno.hu-nak elmondta, hogy még sikerült bejutnia a demonstrálókhoz reggel, de a rendőrök őt is eltávolították. Karácsony Gergely is feltűnt, a vele készült korábbi anyagunkat cikkünk alján olvashatja.

A tüntetők verbálisan ostorozták az egyenruhásokat intézkedés közben, a vehemensebbek az ÁVH-sozást választották, míg a finomabbak a rendőrök lelkiismeretére próbáltak hatni. Volt, aki azt bizonygatta, hogy a saját unokáiktól veszik el a jövőt azzal, hogy a fakivágásokhoz asszisztálnak. Komáromy Gergely pedig azt emelte ki, hogy ott voltak a rendvédelmiek demonstrációján, hogy a jogaikért küzdjenek.

A fenti videót a ligetvédők tették közre Facebook-oldalukon a reggeli állapotokról. Az egyik kommentelő szerint a rendőrök gyakorlatilag kipucolták a tábort fél kilencre, még egy-két ember van bent, de őket is szedik ki – írták. A hozzászólók egyébként politikai alapon osztják egymást, egyik felük szerint a hippiknek abba kéne hagyniuk a sátrazást, míg az ellentábor szerint Orbán rendszere olyan, mint Rákosié.

„Jelenleg rendőrök nyomulnak be a Táborba” – tudatták szerkesztőségünkkel a ligetvédők nem sokkal nyolc óra előtt. Közben a Városliget Zrt. is közleményt küldött, melyből kiderül, hogy megkezdik a Hungexpo-irodaházak bontását.

###HIRDETES2###

A ligetvédők szerint a rendőrök által lobogtatott dokumentum jogszabályba ütközik, mivel nem tartalmaz alapvető kellékeket, mint a kötelezettek nevét. Felhívják arra is a figyelmet, hogy „nem felel meg a valóságnak, hogy a terület építési terület, mert annak átadása az elektronikus építési naplóval igazoltan nem történt meg. Anélkül bárki kreálhat utólag papíron jegyzőkönyvet a birtokba adásról”. A jegyző tudatában van ennek! – teszik hozzá.

A Városliget Zrt. is a birtokvédelmi határozatra hivatkoznak. „Hatósági eljárás keretében kezdeményezte az illetékes jegyző a Hungexpo-irodaházaknál található, a Liget-projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának” – írják. Arra is felhívják a figyelmet, hogy három hónapja nem tud a kivitelező nekiállni a munkának „az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt”.


A bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.