Már a 14. szintjét bontják a pécsi magasháznak

Eddig 8000 tonna betont és 230 tonna betonacélt bontottak el az egykor 25 emeletes épületből.

MTI
2016. 07. 21. 13:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Horváth Endre hangsúlyozta: a Strabag MML Kft.–Land-Bau Kft. alkotta konzorcium által végzett munkálatok zaj- és porkibocsátási mutatóinak rendszeres ellenőrzései során eddig nem találtak olyan problémát, amely miatt fel kellett volna lépniük a hatóságoknak, a bontás a szerződésben vállaltaknak megfelelően folyik.

Eddig 8000 tonna betont és 230 tonna betonacélt bontott el a kivitelező az egykor 25 emeletes épületből, a keletkező törmelék elszállítását naponta 10-12 kamionnal végzik – hangzott el az eseményen.

A hatósági bejáráson a főosztályvezető megtekintette az elektronikus építési naplót és a bontás alapját képező tervdokumentációt is.

A magasház bontásának előkészítő munkálatai tavaly decemberben kezdődtek a ház környezetében lévő köz- és lakóépületek felmérésével. A 25 emeletes ház körül 16 méteres védőzónát kialakítottak ki, a Hungária út érintett szakaszának elterelésére 100 méter hosszú ideiglenes elkerülő utat építettek. A gyalogosoknak védőtetős folyosó készült.

A balesetveszély csökkentésére egy Magyarországon eddig nem használt, egy-két szint magasságú védőpalánkrendszert húztak fel, amely a munkák haladtával folyamatosan lejjebb kerül. A védőpalánk egyúttal a por- és a zajkibocsátás csökkentését nagymértékben segíti – olvasható az MTI-nek eljuttatott írásos tájékoztatóban.

A 25 emeletes magasház az 1970-es évek közepén épült, de vázszerkezetének korróziója miatt idővel életveszélyessé vált, ezért 1989-ben ki kellett üríteni. Az önkormányzat 2003-ban 360 millió forintból megerősíttette, majd eladta a házat. Az épület hasznosítását többszöri tulajdonosváltás után sem sikerült megtalálni, illetve az átalakítására vonatkozó tervek mentén készült számítások eredménye mindig az volt, hogy az ingatlan rekonstrukciója és fenntartása többe kerülne, mintha a helyén egy újat emelnének.

A magasház állaga idővel ismét leromlott, a veszélyessé vált épületre 2013 őszén bontási határozatot adott ki a Baranya Megyei Kormányhivatal.

A korábban 80 méter magas, 20 ezer tonnányi vasbetonból épült magasház bontási költségeinek 1,256 milliárd forint összegű, azonnali támogatásáról tavaly szeptember végén döntött a kormány, a munkálatokat az év végéig tervezik befejezni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.