Meglepődtek a kiskunhalasiak

Egy nappal a megnyitás előtt derült csak ki, hogy újabb tábor lesz a városban.

Győr Ágnes
2016. 07. 02. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen váratlanul érte a kiskunhalasiakat a Belügyminisztérium csütörtök délutáni bejelentése, miszerint másnaptól a már létező őrzött befogadóállomás mellett egy kétszáz férőhelyes, nyitott, ideiglenes befogadóállomás is megkezdi működését a településen. Szerettük volna megtudni Fülöp Róberttől, Kiskunhalas polgármesterétől, mikor értesültek az újabb befogadóállomásról és mi a véleménye róla, de a köztisztviselők napja miatt (munkaszüneti nap) nem találtuk a hivatalban. Elértük ugyanakkor Farkas Gergelyt, a Jobbik helyi választókerületi elnökét, aki országgyűlési képviselő is. A politikus szerint mindez azért is váratlan fordulat, mert egy héttel előtte, a helyi önkormányzat rendkívüli testületi ülésén – a fideszes többség támogatásával – elfogadtak egy nyilatkozatot, amelyben a kiskunhalasi őrzött befogadóállomás bezárását szorgalmazták. Farkas leszögezte: a kormánypárti képviselők részéről ez pálfordulás volt, hiszen korábban nem kérdőjelezték meg a befogadóállomás létjogosultságát. Éppen ezért föl is merült az ülésen, nem egy nyitott tábor létrehozásának terve áll-e a háttérben. A város vezetősége azonban tagadta, hogy ilyesmiről lenne szó.

Farkas Gergely úgy véli, a történtekkel a város vezetősége „házhoz ment a pofonért”, hiszen ezzel csak azt bizonyították be, milyen gyenge lobbierővel rendelkezik országos szinten a polgármester és a város parlamenti képviselője. A politikus szerint ugyanakkor nehezíti a helyzetet, hogy a migránstábor több száz helyi embernek biztosít munkát. Szerinte részben a város kötelessége más elhelyezkedési lehetőséget biztosítani az embereknek, részben a kormányé az ott dolgozók továbbfoglalkoztatásának megoldása.

Felháborító, hogy a helyiek megkérdezése nélkül döntöttek az új befogadóállomásról – ezt már Györgyi János, a Konok Kunok Motorosklub elnöke mondta lapunknak. A helyi civil szervezet – amely deklaráltan politikamentes – a bejelentés nyomán egyből a város vezetőségéhez fordult, és az ügyben a jövő kedden közös lakossági fórumot tartanak. – Nem vagyunk hívei a tüntetéseknek, de a hangunkat hallatni kell! Nem a kormányt, vagy a polgármestert támadjuk, csak szeretnénk tájékoztatást kapni a migrációs ügyben. A mi célunk a halasi emberek lelki nyugalmának a megőrzése! – szögezte le. Beszélt arról is, hogy van alternatív javaslatuk arra, mit lehetne tenni: Szeged ugyanis többször hangot adott annak, szívesen látja a migránsokat.

A Belügyminisztérium állásfoglalása a témában, hogy az új befogadóállomás megnyitására azért van szükség, mert „Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt” továbbra is jelentős a migrációs nyomás. Idén már 230 ezer bevándorló érkezett Európába, Magyarországon 22 ezer fölé emelkedett a beadott menedékkérelmek száma. A tranzitzónákon keresztül érkező 5100 menedékkérő közül több mint 4600 „sérülékeny csoporthoz” tartozó embert – köztük kisgyermekes családokat, idős, illetve beteg embereket – szállítottak át valamelyik befogadóintézménybe, esetükben ugyanis nem alkalmazható a határon lefolytatott eljárás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.