Mézet a városi tetőről

A jogszabályok korszerűsítését ígéri a minisztérium.

Konopás Noémi
2016. 07. 14. 19:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs külön szabályozva a városi méhtartás Magyarországon – erősítette meg a korábbi cikkünkben írtakat a Földművelésügyi Minisztérium (FM) sajtóirodája. Az említett írásban annak jártunk utána, hogy mennyire elterjedt hazánkban a méhtartás betonméhészetnek is nevezett formája, amikor a város központjában, például házak tetején elhelyezett kaptárakba gyűjtik a mézet, ahogy erre többek között Bécsben, Párizsban, New Yorkban és Torontóban is láthatunk már példát. A nekünk nyilatkozó szakértők elmondták, hogy bár nem kell nagyítóval keresni a méhészeket a városokban sem – az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) adatai szerint néhány százan azért vannak –, a jelenség nem túl gyakori itthon. Pedig – mint arról cikkünkben beszámoltunk – óriási lehetőségek vannak benne.

Annak okát, hogy hazánkban nincsenek olyan méhészek, akik ezzel foglalkoznának, Tornyossy Csaba okleveles méhész a vitatható jogszabályi környezetben látja. Magyarországon a méhtartás szabályait egy ősrégi, egészen pontosan 1969-es minisztériumi rendelet rögzíti. Ennek első, konkrétumokat igencsak nélkülöző paragrafusa kimondja, hogy „a méhészkedést a vonatkozó külön (állat-egészségügyi, növényvédelmi stb.) jogszabályok megtartásával – erre alkalmas területen mindenki szabadon gyakorolhatja. Háztömbök területén méhészetet létesíteni és fenntartani nem szabad”. A jogszabály azt is rögzíti, hogy úttól tíz méterre, szomszéd kertjétől négy méterre, háztömböktől pedig kétszáz méterre lehet csupán méheket elhelyezni.

A tárca levélben érkezett válasza szerint a jogszabály „alapvetően” rendezni tudja a méhek tartói (méhészek) és a környezet (lakosság) közötti viszonyokat, bár azt is elismeri, hogy „kétségkívül a kor követelményeihez igazodó finomításokat és pontosításokat kell végezni rajta a jövőben”. Mint írják, ugyan a rendeletben valóban nincs szabályozva az utóbbi években kialakult úgynevezett városi méhtartás, ettől függetlenül azonban a városi méhészkedés az elmúlt évtizedekben is létezett, bár méhészeink azt nem a belvárosi épületek tetején művelték. Ennek okát a tárca abban látja, hogy a mézelő méh – szerinte – nem tekinthető háziasított élőlénynek, valamint a méhek tartása állat-egészségügyi, élelmezésbiztonsági és környezetvédelmi kérdéseket is felvet.

A tárca álláspontja szerint a városi környezetben tartott méhek nem biztos, hogy megkapják azt a környezeti változatosságot és élelmet, ami az egészséges létükhöz szükséges. A virágok látogatása során a 20–50 ezer egyedet számláló méhcsalád jelentős számú emberrel kerülne kapcsolatba. Egy-egy méhcsalád 80–100 kilogramm méznek megfelelő nektárt és 20–40 kilogramm különböző virágról származó virágport fogyaszt az önfenntartásához. Ezt a mennyiséget pedig több tíz millió „porcióban” tudja begyűjteni 4,5-5 kilométer sugarú röpkörzetben. Nehéz eldönteni, hogy ennyi találkozás a méhek vagy az ember számára zavaró-e igazán.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy állatjóléti kérdéseket is felvet a méhek városi környezetben, tetőn vagy tetőterekben tartása. Noha az emberek feje felett elhelyezett méhek jelentik a legkevesebb veszélyt a városlakókra, a forró tető korántsem ideális a méhek számára.

A tárca portálunkat arról is tájékoztatta, hogy a jogszabály és a városi méhtartás viszonyáról kikérték az Országos Magyar Méhészeti Egyesület véleményét is. A minisztérium szerkesztőségünkhöz eljuttatott válaszlevelében ismertette az OMME álláspontját, miszerint a jelenlegi jogszabályi keret nem akadályozza a városi méhészet létesítését, terjedését, városi méhtartásra ma is van lehetőség. A méhészegyesület felhívta viszont a figyelmet, hogy amennyiben ezen tevékenység mellett dönt valaki, mindenképpen vegye fel a kapcsolatot az OMME megyei vagy helyi szervezetével. Veszélyforrás lehet ugyanis az esetleges szakképzetlenség, a fel nem ismert méhbetegségek és az elhanyagolt méhcsaládok ugyanis tragikus következményekkel járhatnak a méztermelést profi szinten űzőknél is.

A válaszlevelükben hangsúlyozták továbbá – ahogy korábbi írásunkban mi is megtettük –, hogy a méhtartást minden esetben be kell jelenteni, a méhésznek nyilvántartási kötelezettségei vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.