Pekinget érdekli a korrupció

A volt SZDSZ-es politikus kínai kommunistáknak beszélt Orbán „maffiaállamáról”.

Buzna Viktor
2016. 07. 08. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pikáns történettel gazdagodott a magyar–kínai barátság: a volt SZDSZ-es miniszter, Magyar Bálint a kommunista pár irányítása alatt működő Kínai Társadalomtudományi Akadémia meghívására, a „Fidesz maffiaállamáról” tartott előadást. A pekingi székhelyű tudományos akadémia június 28-án rendezett konferenciát Kormányzás és antikorrupció – Az orosz és a kínai helyzet összevetése címen, majd a következő napon a köztisztviselőket képző Népi Egyetem (Renmin Tahszüe) is a témával foglalkozott. A szervezők azonban a keleti példákon túl a magyar korrupciós viszonyokra is kíváncsiak voltak.

– Az orosz és a kínai meghívottak között mint egyedüli magyar én voltam a kakukktojás – nyilatkozta lapunk megkeresésére a volt SZDSZ-es politikus, akit egyedüli magyar kutatóként mindkét eseményre meghívtak. Elmondta, a konferencián a 2013-ban megjelent Magyar polip – A posztkommunista maffiaállam című könyvében írtakról beszélt, amelyben az Orbán-kormány korrupciós gyakorlatát kritizálják baloldali, liberális ellenzéki képviselők.

– A rendezvényen a negatív gyakorlatokat gyűjtötték össze, a kommunista párt ugyanis elkerülné, hogy Kínában a magyar és az orosz modell alakuljon ki – folytatta a volt liberális politikus. Magyar Bálint maffiaállam-elmélete szerint az Orbán-kormány korrupciós gyakorlata hasonlít a Vlagyimir Putyin Oroszországában létrejött rendszerre. A modell egyik jellemzője, hogy a döntéshozás kivonul a legitim intézményi keretek közül. A parlament, a kormány, illetve a megválasztott pártok elveszítik önálló döntéshozatali helyzetüket, és kialakul egy informálisan szerveződő hatalmi struktúra – fejtegette Magyar, aki szerint az így létrejött rendszer szociológiai, antropológiai szempontból a maffiaszervezetekkel mutat hasonlóságot.

– A szabadpiac kialakulása, a magántulajdon megjelenése miatt a Kínai Kommunista Párt attól tart, hogy oligarchák kezébe kerülhet át a hatalom – mondta. A magyar és az orosz maffiaállam esetében azonban a helyzet fordított: ezekben az országokban a politikai hatalmi elit tartja kézben az oligarchákat – tapasztalatai szerint ez a megközelítés fokozta az előadása iránti érdeklődést.

Magyar Bálint kérdésünkre elismerte, a második Orbán-kormány előtt is volt korrupció. Emlékeztettük ugyanis a volt SZDSZ-es minisztert: a párt tele van korrupciós ügyekkel – ahogy ezt Medgyessy Péter már lemondott miniszterelnökként megjegyezte.

– Abban, hogy 2010-ben az MSZP–SZDSZ-rendszer összeomlott, ennek nagy szerepe volt – mondta, ám hangsúlyozta, a balliberális rendszerre a korrupció két alsóbb szintje volt jellemző. A társadalomnak akkor is része volt a hálapénzzel jellemezhető, úgynevezett hétköznapi korrupció, de megjelentek gazdasági csoportok is, amelyeknek valóban sikerült rátelepedniük bizonyos állami forrásokra. – Ehhez képest egyedülálló az Európai Unióban, hogy maga a kormányzat működjön úgy, mint egy bűnszervezet – tette hozzá Magyar Bálint.

Megkérdeztük az egykori SZDSZ-estől, nem tart-e attól, hogy ha Magyarországnak rossz hírét kelti, hazaárulóként könyvelik majd el. – Külföldön is ugyanazt mondom el, amit itthon – válaszolta, a korábbi liberális politikus ugyanis Magyarországon nem kap sok meghívást. – Sokat elárul a most regnáló rendszerről, hogy Kínában és Oroszországban is nyitottak a maffiaállam-elméletre – tette hozzá. Magyar Bálint maffiaállam-koncepciója ugyanis népszerű külföldön. Többek között az amerikai Priceton Egyetemen, Prágában és Brüsszelben is tartott előadásokat, egyik könyvét pedig éppen Oroszországban adták ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.