Salgótarjáni kórház: visszaéltek a közpénzzel

Többször is szabálytalanok voltak a közbeszerzések, és átláthatatlan, mire költötték a közpénzt.

MTI
2016. 07. 26. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A salgótarjáni intézmény 2011 és 2014 közötti gazdálkodását vizsgálva a számvevőszék megállapította, hogy a főigazgató által kialakított irányítási rendszer nem biztosította a szabályszerű, átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást, a felelősségi körök érvényre jutását, továbbá a főigazgató nem teljes körűen és nem szabályszerűen jelölte ki a gazdálkodási jogkörök gyakorlóit – áll a közleményben.

Az ellenőrzés azt is feltárta, hogy a kórház több esetben szabálytalanul folytatott le közbeszerzési eljárást, 2012-től hatályos vagyonkezelési szerződése pedig nem felel meg a törvényben előírt tartalmi követelményeknek.

A vizsgálat szerint nem volt megfelelő a mérlegben kimutatott eszközök és források nyilvántartása és értékelése. Az üzembe helyezést nem dokumentálták, míg az eszközök bekerülési értékét több esetben a törvény és a belső szabályzat előírásaitól eltérően állapították meg.

Az ÁSZ az emberi erőforrások miniszterének kettő, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatójának egy, a kórház főigazgatójának 41 javaslatot fogalmazott meg.

A salgótarjáni Szent Lázár Megyei Kórház Nógrád megyére kiterjedően látja el a járó- és fekvőbetegek diagnosztikus és terápiás szakorvosi ellátását, rehabilitációját és követéses gondozását. 2014-ben 550 aktív és 110 krónikus ágya volt, a szakrendeléseken az éves betegforgalom több mint 490 ezer ember volt.

Az irányító szervi hatásköröket 2011. december 31-ig a Nógrád Megyei Közgyűlés, 2012. május 13-ig a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, 2012. május 14-től az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) gyakorolta. Egyes fenntartói, irányítói jogok gyakorlását a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vette át, amelyet 2015. március 1-jétől Állami Egészségügyi Ellátó Központnak (ÁEEK) hívnak.

Az ÁSZ azt is közölte: mivel a kórházak meghatározó súlyt képviselnek a közpénzek felhasználásában és az állami vagyonnal való gazdálkodásban, a számvevőszék kiemelten fókuszál ezek ellenőrzésére. 2016 első felében kilenc kórház ellenőrzését fejezték be a számvevők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.