Valami baj van a BKK-automatákkal?

Nem fogadnak el készpénzt, beléjük szorul az apró. Ez nem hiba, hanem biztonsági intézkedés.

Konopás Noémi
2016. 07. 06. 13:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs annál idegesítőbb, mint amikor hétfőn hajnalban munkába rohanva vesszük észre, hogy lejárt a bérletünk, a pénztáraknál pedig hosszú sorok kígyóznak.

Vagy mégis?

Nos, egy fokkal talán még rosszabb, ha az automata sem működik megfelelően. Olvasóink hétfői jelzése szerint az Oktogonnál, a Kodály köröndnél és a Vörösmarty utcánál sem úgy szuperálnak ezek a szerkezetek, ahogy kellene, nem fogadják el ugyanis a készpénzt. Szerda délután ugyanezt hallottuk a Blaha Lujza téri B05-ös és A35-ös jelű gépről. Ezekről a meghibásodásokról mi magunk is meggyőződtünk. A jegy nélkül maradt utas a hibát jelezte a BKK információs vonalán, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy az Astoria, a Deák tér és a Blaha környékén gyakoriak a fent említetthez hasonló problémák. A hiba oka az esetek nagy százalékában rongálás.

Egy másik forrásunk arról számolt be, hogy a rákoscsaba-újtelepi Diadal utcai megállónál elhelyezett automatába szorult be az aprópénze. Miután a gép üzemen kívüli jelzését észlelte, hívta a feltüntetett információs vonalat. Ő is azt a tájékoztatást kapta, hogy sokszor érkezik hasonló panasz, és mivel külsős cég végzi az automaták szervizelését, nem tudják megmondani, mikor tudják elhárítani a hibát. (Hivatalosan egyébként egy-két órán belül orvosolniuk kellene a problémát.) Végül telefonos segítséggel az utas maga távolította el az aprót.

Cikkünk korábbi változatában jeleztük, hogy – természetesen – a BKK-t is megkerestük kérdéseinkkel a fentebb taglalt ügyekkel kapcsolatban, már hétfőn. Most megérkezett a válasz is.

A cég sajtóosztályának tájékoztatása szerint az automaták telepítésével megjelentek az „eltömítéses” rongálások, kifosztások is. A beérkező hibabejelentések körülbelül 30-40 százaléka ilyen típusú. Ez egyébként bűncselekménynek számít, s a közlekedési társaság minden esetben feljelentést tesz. A készülékek a visszajáró bankjegyek kiadását követően egy percet várnak arra, hogy elvegyék azokat. Amennyiben ez nem történik meg, az automata „gyanút fog”, és visszahúzza a bankókat. Ekkor a további csalások megelőzése érdekében inaktívvá válik a papírpénzes fizetés; ezt a bankjegyelfogadó egység alatt található LED folyamatos, piros színű világítással jelzi. Szervizelésig bankkártyával vagy érmével lehet fizetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.