„Budapest, ne vágd magad alatt a fát!”

Civilek tartottak demonstrációt a Városliget, az Orczy-kert és a Római-part fáinak kivágása ellen.

MTI
2016. 09. 24. 20:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ráday Mihály, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke a Hősök terén felállított színpadon azt hangsúlyozta: a Városliget a világ első tervezett városi közparkja. Kinek jutna eszébe beépíteni új épületeket a londoni Hyde Parkba, a párizsi Luxemburg-kertbe vagy a Bois de Boulogne-ba? – tette fel a kérdést. Kiemelte: egy városnak az az érdeke, hogy üres telkei, épületei hasznosuljanak, és ne egy helyre telepítse összes látnivalóját, hanem minél több pontra hívja a turistákat, a lokálpatriótákat. Mindez összefügg a fák megvédésével – tette hozzá.

Várnai László, a Civil Zugló Egyesület vezetője felszólította a felelősöket: azonnal állítsák le a Városligetbe tervezett „megalomán” építkezést. Szavai szerint a fővárosnak 3000 hiányzó fát kellene pótolnia és a régi ipari területeket fejlesztenie.

A tüntetésen jelképesen átadták az „Arany Láncfűrész díjat”, amelyet Patyi Andrásnak, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektorának ítéltek oda, aki az egyesület vezetője szerint 200 fa kivágásáért felelős az Orczy-kertben.

Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport munkatársa azt mondta: a Városligetbe tervezett múzeumoknak más helyet kell találni, mert a fák oxigéntermelése „életünk egyik záloga”, a levegő tisztasága és az emberek közérzete szempontjából egyaránt fontos.

A rendezvény felszólalói közül többen arra hívták fel a figyelmet, hogy a ligetvédők fellépése után már nem vágtak ki több fát a Városligetben.

A résztvevők „Megvédjük a budapesti fákat!” feliratú molinó mögött vonultak az Erzsébet térről a Bajcsy-Zsilinszky úton, a Nagymező utcán és az Andrássy úton át a Hősök terére. Amikor a csoport eleje a térre ért, a menet vége a Munkácsy Mihály utcánál volt.

A tömegben többen olyan táblákat tartottak a magasba, mint „Fákat, jó levegőt, közparkokat, élhető várost!”, „Nem kellenek monstrumok a ligetbe!” vagy „Budapest, ne vágd magad alatt a fát!”. A menet elején többen dobolva, táncolva vonultak, sokan öltöztek zöldbe, és sokan érkeztek kerékpárral.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.