NVB: Nem jogsértő a külföldi magyarok megkeresése

A kormány a magyarországi címmel nem rendelkező választóknak is küldött a népszavazás témájában levelet.

MTI
2016. 09. 23. 18:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, sérelmezve, hogy a kormány a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak is küldött a népszavazás témájában levelet. A kifogástevő szerint a kormány nem kereshette volna meg jogszerűen a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarokat, ugyanis a kormány mint a népszavazás kezdeményezője és a parlamenti képviselőcsoporttal bíró pártok csak a szavazóköri névjegyzék adatait kaphatják meg a Nemzeti Választási Irodától kampánycélokra.

Patyi András, az NVB elnöke azt javasolta, utasítsák el a kifogást. Mint mondta, a kormány a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló, 1992-es törvény alapján hozzáférhet a magyarországi lakcímmel nem rendelkező polgárok személyes adataihoz, hogy tájékoztassa őket, vagyis a kormány jogszerűen élhet ezzel az eszközzel a népszavazási kampány során is.

 

Jogsértőnek mondott ki két szeptember 6-án a kormánypárti Magyar Időkben a népszavazással kapcsolatban megjelent kormányhirdetést a Kúria – felülbírálva a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát –, mivel ezeken nem volt jól látható, hogy a kormány megbízásából készültek – számolt be a HVG.hu, amely azt írja, a Kúria végül is kimondta, hogy ezek a politikai hirdetések sértik a választás tisztaságára, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó alapelvet.

Ezzel az érveléssel egyetértett Sárhegyi Zoltán, a Fidesz delegáltja is: szerinte az, hogy a kormány élt a törvényben biztosított jogi lehetőséggel, és felhasználta ezeket az adatokat, nem volt jogsértő.

Tóta Áronné, a testület választott tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánynak van egyfajta tájékoztatási kötelezettsége, és jelen esetben átfedés van a kormány tájékoztatási kötelezettsége és a kampányolás között. Azt nem írja elő a törvény, hogy a kormány által kezdeményezett népszavazás alatt fel kell függeszteni a tájékoztatási tevékenységet – jegyezte meg.

Litresits András, az MSZP delegálja szerint viszont megvalósult a jogsértés, mert a választási eljárásról szóló törvény és a népszavazási törvény csak a szavazóköri névjegyzéket teszi kiadhatóvá a kezdeményezőnek és a frakcióknak 1,11 millió forintért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy maga Ignácz István, az adatokat kezelő Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala vezetője is elismerte az NVI-nek küldött levelében, hogy a lakcímnyilvántartási törvényre hivatkozva a frakciók nem kaphatják meg ezeket az adatokat, vagyis megvalósult az esélyegyenlőség sérelme. Hangsúlyozta: a lakcímnyilvántartási törvényben adott lehetőség kampányidőszakon kívüli felhatalmazás, és például a nemzeti konzultációs levelekre vonatkozik.

Az NVB többsége végül Litresits András és Bodolai László LMP-delegált ellenszavazatával úgy határozott, a kormány levele nem sérti a jogszabályokat.

Az NVB pénteki ülésén több olyan beadványt is tárgyalt, ahol a kifogástevők a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) plakátjainak megrongálása miatt fordultak a testülethez. Az NVB megállapította, hogy Sopronban, valamint a fővárosban, az Üllői úton és az Árpád hídon ismeretlenek eltávolították a párt plakátjait, és ez jogszabálysértő.

Azt a kifogást azonban elutasították, amelyben ugyancsak Sopronban az MKKP járdára ragasztott plakátjainak megrongálása miatt fordultak a testülethez, mert a bizottság szerint nem szándékos rongálás történt, hanem a papírból készült, enyvvel ragasztott plakátok elkoptak. Az NVB érdemi vizsgálat nélkül utasította el azt a kifogást, amelyet az MKKP plakátjainak hatvani eltávolítása miatt nyújtottak be, ez a beadvány ugyanis nem felelt meg a formai előírásoknak.

A határozatok nem jogerősek, ellenük öt napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.