Szijjártóék „tolhatnak ki” Varga és Fazekas barátjával

Ha nyomozás indul a kazah tiszteletbeli konzul korábbi offshore-ügyei miatt, visszavonhatják címét.

Földi Bence
2016. 09. 23. 14:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda este hozta nyilvánosságra a Süddeutsche Zeitung által megszerzett Bahama-iratokat az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ). Az öt hónappal korábban kiszivárogtatott Panama-iratokhoz hasonló dokumentumokban szerepelt Neelie Kroes korábbi uniós biztos, Amber Rudd jelenlegi brit belügyminiszter, Caballero Argáez kolumbiai energiaügyi exminiszter és Bill Morneau kanadai pénzügyminiszter is.

A Panama-iratokhoz hasonlóan a magyar szálakat az ICIJ-tag Pethő András, a Direkt36 újságírója dolgozta fel, azt írta, a dokumentumokban húsz magyar kötődésű cég is szerepel, ráadásul egy kormányközeli milliárdos neve is felbukkant. Horváth László a Chewton Limited nevű bahamai cég igazgatója volt 2000 és 2006 között, ebben az időszakban a cég a legnagyobb magyar állami vállalattal, a MÁV-val is üzleti viszonyban állt – bővebben ebben a cikkünkben fejtettük ki ezen ügyleteket.

Horváth László korábban a Figyelőnek azt nyilatkozta, hogy régre visszanyúló kormányzati kapcsolatai vannak – Varga Mihály nemzetgazdasági és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszterrel régóta ismerik egymást. „Stratégiai dolgokban két-három havonta össze tudunk futni, egy-két dolgot elmondok, azután bólogatnak nagyokat, de nem lehet őket befolyásolni” – mesélte az üzletember, akinek cégcsoportja, az L. A. C. Holding rendre kap megrendeléseket e minisztériumoktól. Horváth László egyúttal Kazahsztán tiszteletbeli konzulja is, irodája Fazekas Sándor szülővárosában, Karcagon található.

Mivel a Fidesz második kormányra kerülése előtt kivont karddal küzdött az offshore-lovagok ellen, megkerestünk több minisztériumot is Horváth László bahamai ügyleteivel kapcsolatban. Arra kerestük a választ a Nemzetgazdasági és Földművelésügyi Minisztériumnál, tudtak-e arról, hogy partnerük offshore cég tisztviselője volt korábban, illetve továbbra is együttműködnek-e Horváth László érdekeltségeivel. Varga Mihály és Fazekas Sándor tárcája azonban eddig nem reagált megkeresésünkre.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azonban válaszolt kérdéseinkre, amelyeket Horváth tiszteletbeli konzuli címével kapcsolatban tettünk fel a konzuli szolgálatnak. A minisztérium sajtóosztálya szerint a Magyarországra akkreditált tiszteletbeli konzul működési engedélyének előfeltétele – egyebek mellett –, hogy az adott személy büntetlen előéletű legyen. Ezt egy három hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvánnyal köteles igazolni a konzuljelölt, a működési engedélyt pedig a küldő állam kérésére a külgazdasági és külügyminiszter adja ki határozatlan vagy határozott időtartamra – írták.

Ám ennél fontosabb, amit a levél második felében közölt a Szijjártó Péter által vezetett minisztérium. Állítása szerint „amennyiben igazolást nyer, hogy a tiszteletbeli konzul e minőségében a tisztségével összeegyeztethetetlen magatartást tanúsít,

vagy ellene büntetőeljárás van folyamatban, úgy a külgazdasági és külügyminiszter arról is dönthet, hogy az adott tiszteletbeli konzuli tisztviselő működési engedélyét idő előtt visszavonja”.

Ha a külgazdasági és külügyminiszter meghozza ezt a döntést, erről hivatalos úton kell értesítenie a küldő ország diplomáciai képviseletét. Azaz ha Horváth László ügyében büntetőeljárás indulna, Szijjártó Péter visszavonhatná a tiszteletbeli konzul működési engedélyét. Kiegészítő kérdésünkre, hogy egyeztettek-e már az ügyben Horváth Lászlóval és a nagykövetséggel – amelyet szintén megkerestünk, egyelőre sikertelenül –, még nem válaszolt a minisztérium.

Hasonlóan járt el a Direkt36 megkeresésére az érintett Horváth László. Cégét, a L. A. C. Holdingot is kerestük, hátha sikerül szóra bírni Horváthot vagy a vállalatot, de nem jártunk sikerrel. Krizsán Kalmár Erika, a L. A. C. Holding Zrt. PR- és marketingvezetője annyit közölt: a témában nem kívánnak nyilatkozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.