Vigyázni kell az ikszeléskor

Gyenge lesz az ellenzéki ellenőrzés a szavazókörökben.

Markotay Csaba
2016. 09. 20. 8:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az október 2-i népszavazáson akkor is érvényes lesz a leadott voks, ha az igen vagy a nem körbe tett két, egymást metsző vonalon kívül bármi más is rákerül a szavazólapra. Így például, ha valaki a szavazata mellé valamit rajzol, esetleg a feltett kérdést áthúzza vagy ráírja azt, hogy érvénytelen, a szavazata attól érvényes marad.

A választási eljárási törvény szerint ugyanis „érvényesen szavazni a jelölt neve melletti, illetve lista neve feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal lehet”. (Ezt a választásra készült szabályt kell alkalmazni a népszavazásnál is, nyilván ilyenkor csak igen vagy nem válaszok, illetve körök szerepelnek.) Sőt, az említett jogszabály előírja azt is, hogy „a szavazat érvényességét – ha az egyéb feltételeknek megfelel – nem érinti, ha – a szavazólapon bármilyen megjegyzést tettek, például a jelöltek, listák sorrendjét megváltoztatták, a jelölt nevét, listát kihúzták, nevet, listát hozzáírtak”.

Az NVI által kiadott útmutatóból, amelyet a 444.hu ismertetett, kiderül, hogy nagyon oda kell figyelnie annak, aki érvénytelenül akar szavazni. Ha például a „nem” körben van egy iksz, és mellette az „igen” körnél is tettek egyet úgy, hogy a két vonal a körön kívül metszi egymást, máris érvényes „nem” szavazatként fogják számolni ezt a voksot. Hasonló a helyzet, ha az egyik körben egy iksz vagy egy pluszjel szerepel, a másik körben pedig egy pipa, ilyenkor szintén érvényes a szavazat. Sőt, érvényes marad a szavazat akkor is, ha a két vonal a körben metszi ugyan egymást, de a vonalakat jelentősen – akár a lap széléig – kihúzzák. Így érvénytelenné csak akkor válik a szavazólap, ha egyik körben sincs iksz, vagy mindkettőben van, méghozzá pontosan a körökön belül.

– Ez nem új szabály, már a 2014-es választáson is így lehetett szavazni – mondta lapunknak Litresits András, a Nemzeti Választási Bizottság szocialista delegáltja. A 2008-as népszavazáson ugyanakkor még az volt az előírás, hogy érvényesen szavazni csak az „igen” vagy a „nem” válasz alatti körbe tollal írt, egymást metsző két vonallal lehetett. Abban az útmutatóban nem szerepeltek ábrák az érvényes és érvénytelen szavazatokról.

A népszavazásra egyébként több mint 17 ezer pártdelegáltat jelentettek be a választási bizottságokba. A legtöbbet, 13 122-t a Fidesz jelentett be, őket követi az MSZP 3811 delegálttal, a KDNP-nek 239, a Jobbiknak 170, az LMP-nek 41 delegáltját rögzítették. Vagyis a szavazókörök többségében nem lesz ellenzéki delegált.

Napirendre sem került a Nemzeti Választási Bizottság tegnapi ülésén az NVB ügyrendjének módosítása. A javaslat, amelyet Patyi András elnök jegyez, arról szól, hogy az NVB tagjai nem, csak az elnök vagy az elnökhelyettes nyilatkozhat a médiában a folyamatban lévő ügyekről, és a már meghozott döntéseket sem kommentálhatják. Mint arról a HVG.hu beszámolt, a javaslat szerint, aki megszegi az előírást, azt kizárhatták volna az adott ügyben a döntéshozatalból. Azt egyelőre nem tudni, hogy a javaslatot mikor veszik napirendre. Az NVB tegnap egyébként összesen 14 kifogást bírált el. Megállapította például, jogsértő volt, hogy a Fidesz–KDNP III. kerületi népszavazási standjánál az óbudai önkormányzat pólójában kampányoltak fiatalok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.