Szuperkórház: fővárosi színjáték

Senkivel sem konzultált a kormány, mielőtt az új szuperkórház helyszínéről döntött volna.

2016. 10. 18. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sem a budapestiekkel, sem a kormánypárti főpolgármesterrel, de még a fideszes kerületi polgármesterekkel sem konzultált a kormány, mielőtt döntött az új szuperkórház helyszínéről – tudtuk meg Tarlós Istvántól (Fidesz–KDNP). A főpolgármester lapunknak elmondta: az ügyben személyesen ő maga és még legalább öt kerület polgármestere mondott véleményt, és a sajtóban is számtalan ötlet látott napvilágot, de a vasárnap Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere által a Kossuth rádióban bejelentett végső helyszín, az M1-es és az M7-es autópálya melletti újbudai lakatlan terület, a Dobogó egyikben sem szerepelt. A káoszt fokozza, hogy a Magyar Idők tegnapi számában pedig már öt budapesti egészségügyi központról „értesült”. – A Semmelweis Egyetem is kiemelt szerepet kapna a jövőben a fővárosban és a környékén élők egészségügyi ellátásában, s a Rókus, a Merényi, sőt akár a Szent János kórház egy része is – írták.

Egy ilyen szuperintézményről még Rogán Antal beszélt parlamenti Fidesz-frakcióvezetőként 2015 februárjában. Az első ötletek között a Déli pályaudvar helye merült fel, de megjelentek hírek Kelenföldről és a II. kerületi Lipótmezőről is.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter másfél éve egy áprilisi kormányinfón jelentette be: „fővárosi konzultáció kezdődik az új budapesti kórház tervéről”. A munkára Tarlós Istvánt és a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagjait kérte fel, de erről hivatalos értesítést senki sem kapott. A főpolgármester a kerületi polgármesterekkel tárgyalva, eleinte egységes álláspontról nyilatkozott: „Az új kórház helyszínét egyértelműen Budán, a Lipótmező és a Szent János-kórház tengelyében kell kijelölni.” Ehhez képest néhány nap múlva Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere Káposztásmegyerért indított aláírásgyűjtést, míg Láng Zsolt, a II. kerület és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a Szent János kórház mellett állt ki, ahogy a bel- és közép-budai városrészek fideszes országgyűlési képviselői: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca államtitkára is. Később Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a főpolgármester támogatásával az észak-budai Szent Margit Kórház fejlesztésében látta a megoldást, és ő is aláírásgyűjtésbe kezdett.

A műszakilag rendkívül lepusztult XII. kerületi Szent János-kórház felújításának kérdése a szuperkórház esetleges idetelepítésének tervétől kezdve önálló életet élt. Az emberi erőforrások minisztere azonban a hét végén az állami rádióban a Szent János-kórház jövőjével kapcsolatban azt mondta: az lenne a legjobb megoldás, ha a Kútvölgyiben hoznák létre azokat a kapacitásokat, amelyek most a Szent János-kórházban vannak. – A pavilonrendszerű működés ma már nem hatékony, de amíg a szintén tervezett észak-budai centrum nem jön létre, addig nem fogunk hozzányúlni – mondta a miniszter kilenc évvel azután, hogy Horváth Csaba volt MSZP-s főpolgármester-helyettes az intézmény „ledózerolását” javasolta. A kórház megmentését tavaly viszont csaknem 12 ezren támogatták. Az aláírásgyűjtést kezdeményező Szilágyi Zsolt, aki magát budai lokálpatriótának tartja, érdeklődésünkre annyit mondott: a kialakult helyzetről van véleménye, de amíg a Szent János kórházról nem jelenik meg hivatalos kormányhatározat a Magyar Közlönyben, inkább nem nyilatkozik. (Sz. Zs.)

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.