Harcban a kormány és a munkaadók

Csak tízszázalékos minimálbéremelést fogadna el a munkaadói oldal, érdemben semmire sem jutottak a mai tárgyaláson.

Markotay Csaba
2016. 11. 15. 13:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken jelentette be, hogy a kormány 15 százalékos minimálbér-növelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést ajánl 2017-re, a garantált bérminimum pedig 25 százalékkal nőhet jövőre. 2018-ban a minimálbér további 8, a garantált bérminimum 12 százalékkal emelkedhet, a munkáltatói járulék pedig 2 százalékponttal csökkenhet a kabinet javaslata szerint. A szakszervezetek rögtön üdvözölték a bejelentést, a munkaadók azonban nem tartják elfogadhatónak azt a számításaik szerint több mint 1000 milliárdos terhet, amely az intézkedés bevezetésével járna.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége alelnöke az MNO-nak azt mondta, hogy a jelenlegi formájában nem írják alá az egyezséget, ehelyett azt javasolják, hogy a minimálbér csak 10, a garantált bérminimum pedig 20 százalékkal emelkedjen, emellett a munkaadók legalább 5 százalékos járulékcsökkentést kapjanak.

Ez a tervezettnél kisebb emelés számításaik szerint több mint 140 milliárd forinttal csökkentené ugyan a költségvetés bevételeit – azaz a kormány által várt pluszbevételt lényegében eltüntetné, hiszen alig 40 milliárd maradna –, de a munkaadókat nem hozná lehetetlen helyzetbe. Rolek Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad megfeszíteni a vállalkozásokat, amelyeket a munkaerőhiány már így is feszít, hiszen béremelési kényszer van rajtuk, árakat pedig a piaci verseny miatt nem tudnak emelni. Sok cég esetében a lét vagy nem lét kérdése múlik ezen, azt sem lehet kizárni, hogy egyes cégek a feketegazdaság felé fordulnak – tette hozzá.

A bértárgyalásokat, illetve a most már kormány és a munkaadók közöttire szűkült vitát várhatóan pénteken folytatják. A mielőbbi egyezség azért lenne fontos, mert a járulékcsökkentést tartalmazó adótörvény-változtatásokat a hatályba lépés előtt harminc nappal ki kell hirdetni, hogy legyen elegendő felkészülési idő az érintettek számára. Vagyis ha januártól akar a kormány magasabb minimálbért és kisebb munkáltatói járulékterhet, akkor még novemberben meg kell tartani ez utóbbiról a parlamenti szavazást, és ki kell hirdetni az új szabályokat. Ez pedig azt jelenti, hogy a parlamenti zárószavazást a jövő héten meg kellene tartani.

Pogátsa: Van tartalék

Örvendetes iránynak nevezte korábbi megkeresésünkre a kormány ajánlatát Pogátsa Zoltán közgazdász, szerinte a meghatározott célok végrehajthatók lennének 2017-ben. „Nagyon jó, hogy végre van bérfelzárkózás, egyrészt spontán módon a gazdaságban, másrészt tudatosan is. Biztos vagyok benne, hogy ennyi – még több is – benne van a magyar gazdaságban” – hangsúlyozta, és hozzátette: olyan bérfelzárkóztatás lenne szerencsés, amelynek következtében néhány éven belül a nettó minimálbér meghaladná a létminimumot. Úgy véli azonban, a bérajánlat egyelőre nem csökkentené az elvándorlást: erre csak akkor kerülhetne sor, ha Magyarországon stabil életpályát tudnának magukénak a fiatalok, amihez ma körülbelül a létminimum duplája lenne elegendő. „Ettől rendkívül messze vagyunk, rengeteg foglalkozási kategóriában így is olyan alacsonyak maradnak a bérek, amennyiből nem lehet tisztességes életszínvonalat produkálni” – vélekedett. Ráadásul hazánkban főként az átképzési rendszer szinte teljes hiányával van probléma, így a munkaerőhiány elsősorban nem a minimálbéres, illetve a garantált bérminimumos munkaköröket érinti – emelte ki Pogátsa Zoltán. Azzal kapcsolatban, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szerint mindezt a vállalkozói szféra nem tudná kigazdálkodni, közölte: véleménye szerint ez nem így van, ezek csak „bemondások”. „Vannak elérhető információk, melyekkel ezeket el lehetne dönteni, ha valaki érdemben adatokra épülő szakpolitikát akarna folytatni Magyarországon” – jelentette ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.