Háromszázegy fűzfa árnyékában

Látogatóközpont mutatja be 1956 hőseinek sorsát a Rákoskeresztúri új köztemetőben.

Győr Ágnes
2016. 11. 01. 7:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyersbetonból készült, téglatest alakú épület 301 fehér fűz árnyékában áll, két oldalán pedig olyan fal áll, melyet élőnövények fednek. Noha a központot hivatalosan november 3-án adják át, ünnepség keretében, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója a minap bejárást tartott lapunk számára. Radnainé Fogarasi Katalin nyomatékosította: a központ nem múzeum. Ingyenes lesz, és az a célja, hogy interaktív tartalmakkal egészítse ki a látogatóknak az emlékhellyel kapcsolatos ismereteit.

Az épület belső terében megmarad a külsejére jellemző minimalista stílus. Az akár száz fő fogadására is alkalmas terem egyik falát olyan kép borítja, amelyen a parcellákról készült légi felvétel látható. Egy másik speciális tapétáról a parcellák eredeti, 1989-es állapota köszön vissza.

– Szörnyű volt. ’56 hősei arccal le­felé voltak elkaparva, még sírhantjuk sem volt – idézte fel a főigazgató. Közülük egyelőre kétszáznak a személyes történetével és végső nyughelyük pontos helyével ismerkedhetnek meg a látogatók a teremben elhelyezett interaktív felületeken keresztül. Radnainé Fogarasi Katalin hozzátette, a munka folytatódik, és az intézet törekszik rá, hogy előbb-utóbb a parcellák minden elhunytjáról információt tegyen közzé.

A 301-es és a 298-as parcella története egyébként szorosan egybeforrt. Mi­után 1952-ben az utóbbi megtelt, a 301-esbe temették a Budapesten kivégzett embereket. De ide helyezték el a fővárosi börtönökben, a rabkórházban és a kistarcsai internálótáborban meghaltak holttesteit is. Mindkét parcelláról elmondható, hogy a jórészt politikai elítéltek mellett köztörvényes vádak, sőt a 298-as parcella esetében háborús bűnök alapján elmarasztaltak is akadnak. A szakemberek munkáját nehezíti, hogy sok politikai elítéltet, főként 1956 után, köztörvényes bűncselekmény elkövetésének vádjával fogtak perbe.

Ezenkívül a központban található digitális felületeken elérhetők ismeretterjesztő animációk a Kisfogházról, a 298-as, 300-as és 301-es parcellákról, valamint 1956 történetéről; a kivégzettek hozzátartozóival készült interjúk, továbbá egy-egy órás összeállítás a Magyar Televízió 1989. június 16-i, Nagy Imre és társai ünnepélyes újratemetéséről szóló közvetítéséből. Szintén megnézhető a Nemzeti Örökség Intézetének saját, hétperces kisfilmje, amelyben többek közt Jovánovics György Kossuth-díjas szobrász beszél az 1956-os forradalom mártír­jai tiszteletére készített emlékművéről.

Az új köztemető e félreeső sarka és az egykori kivégzések legfőbb helyszínéül szolgáló közeli Kisfogház közösen alkotja a nemzeti emlékhelyet. 2014. június 16-ig a teljes emlékhely területét megújították a Nemzeti Örökség Intézetének szakmai vezetésével. A látogatóközpont a Miniszterelnökség által finanszírozott beruházás második lépcsőjeként épült fel, közbeszerzés keretében, 262 millió forintból, mindössze öt hónap alatt. A kivitelező a Budai Műemlék Felújító Kft. volt, és Radnainé Fogarasi Katalin szerint a szűkös időkeret ellenére a központban nem található olyan pont, amit „el kéne dugni”. – Éppen ellenkezőleg. Minden időre és terv szerint elkészült. A látogatóközpont minden szegletének jelentése van, és fontos, hogy mindezt a látogatók is megismerjék – tette hozzá.

A hivatalos megnyitó után – amelyre minden ’56-os szervezetet meghívtak – a temető bejáratától félóránként indul buszjárat a két kilométerre levő látogatóközpontba. Amikor a Kisfogház nyitva van, a busz ott is megáll majd. Látogatásunk idején a 301-es parcella környékén rengeteg iskolás volt. A főigazgató szerint október 23. és november 4. között, valamint június 16. környékén ez természetes, a cél azonban az, hogy az érdeklődés fennmaradjon egész évben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.