Lovász: Ha az MTA politizálna, szétesne

Az Akadémia elnöke ismét megerősítette: politikai kérdésekben nem alakítanak ki testületi véleményt.

MNO
2016. 11. 03. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat csütörtöki budapesti megnyitóján ünnepi beszédében hangsúlyozta: az MTA részt vesz az össztársadalmi jelentőségű kérdések feltárásában. Ezzel utalt arra a nyílt levélre is, amelyet 28 tudós írt neki – olvasható az MTA honlapján megjelent cikkben.

A tudósok egyebek mellett azt is kérték, hogy az Akadémia vezetése mielőbb tárgyaljon az utóbbi években szerintük végbement antidemokratikus folyamatokról.

Az MTA elnöke ünnepi beszédében kifejtette: foglalkoznak ezekkel a kérdésekkel, mivel számos olyan kutatás zajlik például a Társadalomtudományi Kutatóközpontban, amelyek a jelenleg zajló társadalmi folyamatokkal kapcsolatosak.

Azzal kapcsolatban, hogy az elmúlt hetekben több külső tag is lemondott tiszteleti tagságáról, Lovász László sajnálatát fejezte ki, és arra hívta fel a figyelmet, hogy minden egyes kutatójuk véleménye fontos a számukra. Ezt követően ismét megismételte azt, amit már a korábban a vele készült interjúkban is elmondott: „az MTA politikai kérdésekben nem alakít ki testületi véleményt. Ha az Akadémia politikai viták színterévé válna, akkor szétesne, és többé nem tudna igazi, tudományosan megalapozott, kiegyensúlyozott álláspontot kialakítani” – tette hozzá az Akadémia elnöke.

Végezetül pedig megjegyezte: „Köszönjük, jól vagyunk, és tesszük a dolgunkat – jelenleg éppen azt, hogy a tudományt ünnepelve kutatási eredményeinket bemutassuk a nagyközönségnek és a döntéshozóknak.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.