Mindent megőriztek a régi fotók

Elfelejtett történetek kelnek életre a Budapestről készült régi fotókat gyűjtő oldalon.

Sashegyi Zsófia
2016. 11. 03. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudta? 1956 októberének utolsó napjaiban Budapest összes cipőboltjának kirakatába ki kellett ragasztani a sebtében megfestetett Kossuth-címert. A hetven üzlet nyolc kirakatrendezőjének aztán egy hét múlva, felsőbb ukázra sürgősen el kellett tüntetnie a címereket…

Ezt az élményt egy akkori kirakatrendező osztotta meg a Budapest régi képeken elnevezésű Facebook-csoport egyik, a Corvin közben álló tankokat ábrázoló képe alatt. Nemcsak nosztalgikus, bosszankodó vagy a régi fotókban gyönyörködő kommentek jelennek meg percről percre ezen a fórumon, de sok információval, érdekes adalékokkal is gazdagodhat az, aki időnként elkalandozik ezek közé a képek közé. A nyilvános csoportba bárki bekéredzkedhet, fotókat tölthet fel, vagy egyszerűen csak élvezheti az újabb és újabb posztok által felszínre hozott múltat.

Az oldalt, amelynek követői a napokban érték el az 50 ezer főt, egy olyan ember alapította, aki nemcsak szereti, de ismeri is a főváros minden zegét-zugát, hiszen postásként és futárként a legeldugottabb utcákba is nap mint nap betér.

Schlagmüller Gábor csillaghegyi születésű lévén először csak a III. kerület iránt kezdett el érdeklődni, később aztán a kutatásai közben egyre gyűlő egyéb fotóanyagnak nyitotta a Budapest régi képeken oldalt, amely ma már rengeteg embernek jelent üdítő élményt a kötelező napi böngészés közben.

– Nem gondoltam, hogy ennyire nagy siker lesz, azt mondtam, ha netán eljutok ötezer tagig, csoda lesz – mondja Schlagmüller Gábor, aki bevallotta, hogy az oldal mögött iszonyatosan sok munka van. – Én egy precíz ember vagyok, a képeket feltöltésükkor katalogizáltam, sok esetben nekem kellett rájönnöm, mikor, hol készülhettek. Az oldal indulásakor két hónapig rakosgattam fel a fotókat.

Ma már sokkal flottabbul megy az egyes helyszínek, időpontok beazonosítása. Az embernek az az érzése, hogy akit érdekel a főváros története, építészeti értékei, társadalomtörténeti vonatkozásai, mind itt tobzódik. Tegyen fel bárki bármilyen kérdést Budapesttel kapcsolatban, itt biztosan lesz olyan, aki egzakt választ ad. A fórum bizalmi alapon működik, de az esetleges tévedéseket a közösség mindig kiigazítja, így ez az oldal azoknak is megbízható anekdota- és információforrás, akiket komolyan foglalkoztat az egyes városrészek, utcák, házak története.

– Amióta létrehoztam a csoportot, 2013 szeptembere óta nem telt el nap, hogy ne foglalkoztam volna vele. Egy ideig minden posztra tudtam reagálni, de amikor a létszám elérte a kilencezer főt, muszáj volt segítőket keresnem – magyarázza Schlagmüller Gábor, aki a kezdeti kérések helyett idővel szigorú szabályokat fektetett le a tagok számára. Tilos például az aktuálpolitika, a fórumra csak 1990 előtt készült képek kerülhetnek, és minden feltöltőnek meg kell jelölnie a fotó forrását, az ábrázolt helyszínt és legalább a hozzávetőleges időpontot, hogy a képek visszakereshetőek legyenek.

A hatalmas népszerűség okát az alapító elsősorban a nosztalgia erejében látja. – A rendszerváltás óta történt jó és rossz változások következményeként egy kicsit eltörlődött mindaz, amiben az 50-es, 60-as korosztály felnőtt. Jó visszaidézni ezeket az emlékeket, amelyeket nálam nemcsak tíz-húsz, de akár száz évre visszamenőleg is meg lehet találni – mondja.

Amikor az egykori Sztálin út torkolatánál álló, szocmodern stílusú forgalomirányító kabin 1954-ben rögzített képe láttán felsóhajt egy kommentelő: „Sokért nem adnám, ha azokat a kövezetbe süllyesztett acéllencséket is megörökítette volna valaki, amelyek (ilyesformán: ::::::) a gyalogátkelőhelyet jelölték”, és néhány órán belül már érkezik is a kép, amelyen a nevezett lencsék szépen láthatók, az emberben joggal ébred fel az érzés: itt, pusztán a téma iránt elkötelezetten érdeklődő emberek találkozásának köszönhetően, gyakorlatilag minden elérhető, amire kíváncsiak lehetünk. De a kuriózumokat felvillantó fotókon túl az egészen egyszerű, nosztalgiakeltő fotók is nagy sikert aratnak, ahogy a várbeli Király lépcső tetején égő gázlámpa behavazott képe, amelyet egy régi fotós magazinból szkennelt be egy tag. „Lesz-e idén is ekkora hó?” – teszi fel valaki a kérdést, amire rögtön sorjáznak a válaszok: „És lesz majd tél, és lesz majd hó is. És ABBAN a csöndben lesz majd jó is…” vagy: „Nem. Ilyen tél már soha többé nem lesz. Örülök, hogy gyerekként még részem volt benne” és: „Emlékeztek? Ezeken a lépcsőkön mentünk az oviból a játszótérre Csöpi nénivel…”

– Én egyszerű ember vagyok, nyolc általánosom van, nincs olyan tudásom, mint egy Héder Györgynek vagy Saly Noéminak, de jó megfigyelő vagyok, és szeretem ezt a munkát – vallja a postás, aki maga is sokat tanult az általa indított oldalon posztolt információknak és saját kutatásainak hála. Schlagmüller Gábort legjobban talán Klösz György régi fotói nyűgözik le.

– Olyan dolgokat tud meg az ember százhúsz-százötven év viszonylatában, amelyekre nem is számított. Például nap mint nap átmegyünk a körúton, amiről nem is gondolnánk, hogy régen csak a Király utcáig tartott. A Ferenc körútig több száz házat le kellett bontani annak idején, hogy kiépítsék a mai formájában…

A levélkézbesítő – munkájából következően – valószínűleg nem szenved hiányt személyes kapcsolatokban, és bár szabadidejének jelentős részét tölti azzal, hogy a virtuális térben érintkezik ismeretlenekkel, azzal biztosan nem vádolható, hogy az oldalt a külvilággal való kapcsolatépítés céljából hozta létre. Mégis hatalmas örömet jelent számára a sok közvetlen visszajelzés, az egymást generáló bejegyzések, és a szemmel láthatóan sok ezer embert felvidító fórum, amelyet létrehozott.

A Budapest régi képeken mellett a Magyarország régi képeken és az Óbuda és a kerület régi képeken oldalt is elindító Schlagmüller számára a nézettség a jutalom. Olyannyira, hogy amikor este 6-7 körül hazaér, mindig szakít időt arra, hogy kicsit leüljön a gép elé, mielőtt lefekszik, pedig 9-kor már ágyban van, hiszen reggel fél ötkor szól a vekker. Amikor arról kérdezzük, mi a célja mindezzel, egyszerűen rávágja: – Boldoggá tesz. Addig csinálom, amíg örömömet lelem benne.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.