Felfüggesztették a Class FM frekvenciaperét

Az NMHH nem értelmezi a jogszabályt, csak betartja. De ez téves megközelítés.

Lándori Tamás
2017. 01. 25. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A médiatörvény szerint a frekvenciaszerződés lejárta előtt legalább tizennégy hónappal kell a műsorszolgáltatónak beadnia a meghosszabbítás iránti igényét, a hatóság pedig e határidő lejárta után tíz hónapig nem dönthet erről – került elő sokadszorra ez a különleges eljárási szabály a Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt. és a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közötti közigazgatási perben, amelyet előbbi azért indított, mert utóbbi szerinte jogellenesen nem hosszabbította meg a rádiófrekvencia-jogosultságát.

Az Advenio annak idején nem késett el a beadvánnyal, és az NMHH is betartotta a határidőket; a terminusok kérdése azért vált mégis a per központi témájává, mert az Advenio szerint a fent említett tíz hónapos döntési tilalomból következtetni lehet arra, hogy a hatóságnak milyen tények alapján kell a hosszabbításról döntenie, illetve mi nem képezi a tényállás részét. 

A médiacég jogi képviselője, Mangoff Péter úgy érvelt: ezzel a tíz hónapos moratóriummal minden bizonnyal az volt a jogalkotó célja, hogy a műsorszolgáltató ellen a kérelem beadása előtt indult hatósági – például bírságolási – eljárások lehetőleg lezáruljanak, és ezek figyelembevételével születhessen döntés. És ha ez így van – márpedig a jogász nem lát más magyarázatot –, akkor abból az is következik, hogy a kérelem beadása utáni ügyek már nem képezik a meghosszabbításról való döntés alapjául szolgáló tényállás részét.

Az NMHH-t képviselő jogi igazgató, Lapsánszky András már a decemberi tárgyaláson sem tudott választ adni arra, álláspontjuk szerint mi célt szolgál az a bizonyos tíz hónap – kollégáival való konzultáció után sem –, és e kérdésben most sem foglalt állást, helyette azzal hárított, hogy a hatóságnak nem is kell ezt tudnia, egyszerűen csak be kell azt tartania, és slussz.

„Mi ezt szó szerint követjük, mindenféle értelem nélkül” – fogalmazott, majd Dudás Dóra Virág bírónő figyelmeztetésére helyesbítette: „értelmezés nélkül”.

Azért nem kell értelmezni a határidőt, mert nem szorul értelmezésre, egyértelmű – érvelt Lapsánszky.

Csakhogy az Advenio nem is azt állította, hogy a határidő nem egyértelmű, hanem abban foglalt állást, hogy mi a rendhagyó jogi megoldás célja, és abból mire lehet következtetni a mostani per tárgyában.

Az pedig kétségtelenül tévedés, hogy egy hatóságnak ne kellene vizsgálnia a jogszabályi rendelkezések célját,

mivel kifejezett kötelességük a jogszabályokat a céljukkal összhangban alkalmazni – ellenkező esetben a joggal való visszaélést követnének el. 

Az NMHH-nak mint jogalkalmazónak tehát a célra kiterjedően feltétlenül értelmeznie kellene az alkalmazott jogszabályi előírásokat. Ezen értelmezésnek nyelvtani, történeti, rendszertani és logikai alapon kell folynia – oktatják már a jogi egyetem első évfolyamán.

Ám most az derült ki, az NMHH-nak tényleg nincs arra válasza, mi az idézett speciális határidő-előírás logikai magyarázata, mi a rendszertani jelentősége, így arról sincs álláspontjuk, mi következik ebből.

A per fontos kérdése egyebekben, hogy – az eljárási szabályok betartása mellett – az NMHH Médiatanácsa szabadon eldöntheti-e, kivel akar frekvenciaszerződést kötni, hosszabbítani, és kivel nem. Az Advenio szerint nincs joguk így válogatni, az alperes szerint van.

E kérdésben mindenképpen nagy jelentőséggel bír majd a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítélete, amire azonban még várni kell, a felperes kezdeményezésére ugyanis a bíró szerdán felfüggesztette a pert.

Ez azt jelenti, hogy a bevárják azon perek eredményét, amik a Class FM rövid idő alatt foganatosított, sorozatos megbírságolásai miatt indultak. Ezekről az Advenio azt gondolja, csak azt szolgálták, hogy a szerződés meghosszabbítását el lehessen utasítani, korábban ugyanis nem büntették őket, pedig a műsorok mit sem változtak.

###HIRDETES2###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.