Gyűjtést indított több segélyszervezet is

Az Ökumenikus Segélyszervezet, a Katolikus Karitász és a Máltai Szeretetszolgálat is támaszt nyújt.

Velkei Tamás
2017. 01. 22. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Ökumenikus Segélyszervezet országos gyűjtést szervez a buszbaleset sérültjei és az áldozatok hozzátartozói javára. A civil szervezet lehetőséget szeretne biztosítani mindenkinek, hogy szolidaritását fejezze ki a Verona közelében történt buszbalesetben érintett családokkal. A beérkező adományokat teljes egészében az érintett családoknak juttatja el. – Egy ilyen tragédia esetén az ember a gyász és a tehetetlenség érzésével szembesül. Az együttérzés és az imák mellett talán a legtöbb, amit tehetünk, hogy támogatjuk a tragédiát szenvedett családokat, melyek családfenntartót, gyermeket vesztettek el, vagy sérülésük miatt hosszabb kezelésre szorulnak – közölte Lehel László, a Segélyszervezet elnök-igazgatója. A gyűjtéshez a szervet honlapján lehet csatlakozni, illetve a 11705008-20464565 számlaszámon, „Buszbaleset” megjelöléssel adakozhatunk.

A Katolikus Karitász vezetői, munkatársai és önkéntesei megrendülve osztoznak a fájdalomban, a gyászban. Imádkoznak a veronai buszbaleset áldozataiért, a sérültek felépüléséért. A szervezet már a baleset után felajánlotta segítségét a milánói konzulátuson keresztül és készenlétbe helyezte a katasztrófahelyzetekre, balesetekre specializálódott pszichológus csapatát, lelkészeket, valamint személyszállító járműveit. Információik szerint a helyszíni segítségnyújtás és a hazaszállítás szervezése folyamatban van, további segítségre Olaszországban nincs szükség, ám a hosszú távú pszichológiai és lelki segítségnyújtásba szakembereikkel bekapcsolódnak. Szükség esetén felajánlják további segítségüket a sérültek és a hozzátartozók részére a felmerülő nehézségek kezelésében.

Akár túlórát is vállalnának a miskolci kórházban, hogy segítsenek a buszbaleset sérültjein. Hazánkban két olyan központ van, ahol égéssérült gyermekek ellátására van mód, az egyik a budapesti Bethesda, a másik pedig a miskolci megyei kórház gyermekegészségügyi központja. Az intézmény levelet is írt már a külügyminisztériumnak, ha valakit haza szeretnének hozni, akkor Miskolcon szívesen fogadják. 

Megrendülten hajtunk fejet az áldozatok emléke előtt. (...) Kedves Édesanyák, Édesapák! Az imádság útján alászállok Önökre szakadt emberi kínjaik sötét mélységébe – írta közleményében P. Kozma Imre prior, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke. Közölte azt is, munkatársai, máltaiak és irgalmasok Veronában vannak. A sérültek hazaszállításához rohamkocsit, betegszállító járműveket és szakembereket ajánlott az Országos Mentőszolgálatnak a karitatív szervezet. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság pszichológus csoportjával egyeztetve végzik majd munkájukat, felosztva egymás között a három szállodát, ahol elszállásolták a sérülteket és családjaikat.

A helyszínre érkezett számos, Olaszországban élő magyar is, akik nyelvtudásukkal segítik a kapcsolattartást az olasz hatóságokkal és segítőkkel. Az olaszországi magyarok között a máltai katasztrófavédelmi csoport találkozott egy volt kollégájukkal, aki 9 évig volt a békásmegyeri máltai játszótér munkatársa.   

A Magyar Vöröskereszt önkéntesei és munkatársai részvétüket és együttérzésüket fejezték ki az áldozatok és sérültek családtagjai, a barátok, iskolatársak felé és osztoznak mély fájdalmukban. A Magyar Vöröskereszt folyamatos kapcsolatban van a hatóságokkal, az Olasz Vöröskereszt pedig a baleset helyszínén nyújtott segítséget.

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége őszinte részvétét fejezte ki az olaszországi buszbalesetben elhunyt diákok és kísérők hozzátartozóinak. – Bár mindannyian a karma törvényének hatása alatt állunk, és tisztelettel elfogadjuk az élet szörnyűséges velejáróit mint Isten akaratát, mégis felfoghatatlan trauma, amikor egy családban fiatal, erős, az önmegvalósítás előtt álló diákok és éppen a gyermekek védelmére velük utazó kísérők távoznak el az élők sorából. Imádkozunk az áldozatokért, a sérültek felépüléséért és különösen sok lelki erőt kívánunk a hozzátartozóknak, családoknak! – közölte az egyház. 

A Baptista Szeretetszolgálat ugyancsak osztozik a hozzátartozók gyászában. Szenczy Sándor, a civil szervezet elnöke azt írta: döbbenet az első érzés, amely értetlenséggel párosul, majd átadja magát az együttérzésnek és a mély gyásznak. Ha lehetne egy kicsivel, ha lehetséges volna bármivel is enyhíteni a hozzátartozók fájdalmát, kötelesség ez ebben a helyzetben. De lehet ilyen hatalma bárkinek közöttünk?

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.