Tankötelezettségi korhatár: vakon repül a kormány

Még nem vizsgálták, mire megy az ország azzal, hogy 16 évesen ott lehet hagyni az iskolapadot.

Hutter Marianna
2017. 01. 10. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hamarosan neki kell látnunk ennek a feladatnak” – így felelt Palkovics László oktatási államtitkár azon kérdésünkre, miszerint a kormány tavalyi ígéretéhez híven megvizsgálta-e már a tankötelezettségi korhatár 16 évre csökkentésének hatásait. Az államtitkárt a köznevelési kerekasztalt követő sajtótájékoztatón kérdeztük. Azt mondta: arra várnak, hogy legyen elég adatuk arról, mihez vezetett a tankötelezettségi korhatár leszállítása, de a kérdés szerepel a kerekasztal munkatervében. Lapunk ekkor azt vetette fel, hogy a kormány nemrégiben megjelent, végzettség nélküli iskolaelhagyás elleni stratégiája is elismeri, a jelenlegi szociális rendszer arra ösztönözheti a szegényebb szülőket, hogy kivegyék gyermeküket a szakképzésből, miután a diákokat megillető juttatások alacsonyabbak a közfoglalkoztatási bérnél. Palkovics erre úgy reagált: csak a közmunka miatt ne menjenek dolgozni 16 éves koruk után a gyerekek, azt „abszolút nem támogatja a kormány, tehát erre mindenképpen megoldást kell találnunk”. Utóbbi kijelentés azért meglepő, mert Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője a múlt év végi miniszteri munkájáról szóló beszámolójában úgy vélekedett a közmunka kérdéséről: „Ha valakire ez 16 éves korában vonzerőt gyakorol, akkor miért is ne menjen el?” Egyébként az adatok szerint 2014-ben több mint 42 ezer gyerek morzsolódott le az iskolákból, közülük 25 100 diák saját döntése alapján szakította meg tanulmányait, miután betöltötte tizenhatodik életévét. Ez pedig felveti a kérdést, hogy ha már két éve is ekkora arányban tűntek el a fiatalok az iskolarendszerből, akkor még meddig tűr halasztást a probléma.

A Magyar Nemzet azzal kapcsolatban is tett fel kérdést, hogy mikorra lesz hivatalos keretek között is szabályozva a köznevelési kerekasztal, hiszen jelenleg jogi garanciák nélkül működik. Kérdésünkre Sipos Imre helyettes államtitkár úgy válaszolt, a szabályozás már elkészült a minisztériumon belül, de arról még egyeztetni kell a kerekasztal résztvevőivel és a szakszervezetekkel.

A kerekasztal egyébként a magyar diákok teljesítményét lesújtóra értékelő 2015-ös PISA-eredményről tárgyalt, illetve javaslatot tett a saját első félévi munkarendjére. Egyebek mellett foglalkozni kívánnak a pedagógus-továbbképzés átalakításával, a digitális oktatási stratégia cselekvési tervével, illetve az országos diákparlamenttel.

A sajtótájékoztatón bemutatták Solti Pétert is, aki – mint arról a Magyar Nemzet elsőként beszámolt – január 16-tól váltja Pölöskei Gábornét a Klebelsberg Központ (KK) elnöki székében. Palkovics szerint azért Soltira esett a választás, mert van intézményirányítási tapasztalata, és menedzserszemléletű.

Solti Péter bemutatkozásában arról beszélt, már több mint két éve dolgozik intézményirányítási és -finanszírozási rendszer kialakításáért felelős miniszteri biztosként, a felsőoktatásbeli kancellária-rendszer kialakításával kapcsolatban kezdte meg a munkáját. Ugyanakkor tavaly óta a köznevelési rendszer átalakításával is elkezdett foglalkozni. Fontosnak nevezte, hogy a KK és az önkormányzatok kapcsolatát olyan irányba tereljék, hogy a települések javaslatait is figyelembe tudják venni a köznevelési rendszer hatékonyabb működéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.