Baloldali előválasztás: a Párbeszéd kiszáll

Szerintük az MSZP és a DK nem érdekelt az előválasztásban. Ám ettől ők még nyitottak maradnak.

MNO
2017. 02. 14. 10:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Párbeszéd kiszáll a baloldali pártok előválasztásokról szóló tárgyalásaiból – jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján a párt társelnöke az MTI beszámolója szerint.

Szabó Tímea döntésüket azzal indokolta, hogy szerintük az MSZP és a DK nem érdekelt az előválasztásban. Ezzel véget érnek az általuk kezdeményezett ilyen témájú tárgyalások, de továbbra is nyitottak az egyeztetésre minden olyan párt és szervezet felé, akik hisznek a kormányváltásban – mondta. Kérdésre válaszolva ezen szereplők közé sorolta az LMP-t, az Együttet és a Momentum Mozgalmat.

A független képviselő pártja legfontosabb célkitűzésének a kormányváltást nevezte. Emlékeztetett, hogy a kvótareferendum után hirdették meg az előválasztásokról szóló tárgyalásokat, ahol sikerült összehozniuk a baloldali ellenzéki pártok vezetőit. Szavai szerint ezen bemutatták saját koncepciójukat, az MSZP viszont néhány hónap múlva olyan javaslatot ismertetett, amely leginkább „a civilek kizárására” irányult, a DK pedig azóta sem állt elő az elképzeléseivel.

A tárgyalások leginkább egy értékalapú megállapodás szövegezésével teltek ahelyett, hogy megalkották volna az előválasztás részletszabályait – folytatta Szabó Tímea.

Hozzátette: az elmúlt hetek hírei alapján arra következtetnek, hogy az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) nem annyira elkötelezett az előválasztásban, mint azt korábban kommunikálták. Az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltje, Botka László karácsony előtt már nyilvánosan is jelezte, hogy nem pártolja az előválasztást, miközben a sajtóban olyan, hivatalosan meg nem erősített hírek is megjelentek, hogy a szocialisták és a DK megállapodtak a budapesti választókerületek elosztásáról – emelte ki Szabó Tímea, megjegyezve: Gyurcsány Ferenc DK-elnök pedig az „összes ellenzéki párt vezetőit pszichiáterhez küldte, és azt mondta, ha tetszik, ha nem, megállapodás ide vagy oda, ő bizony elindul a választásokon”.

A Párbeszéd továbbra is azt szeretné elérni, hogy mind a 106 egyéni választókerületben csak egy baloldali ellenzéki jelölt induljon, akiket előzetes versenyben választanak ki a pártok – szögezte le.

Kérdésre válaszolva Szabó Tímea azt mondta, nem tudják, miért várt másfél hónapig a pártokkal való egyeztetés elkezdésére a szocialista Botka László. Hozzátette, a szegedi polgármesterrel bármikor szívesen beszél, de tárgyalni csak akkor hajlandóak, ha a politikus nyitott arra, hogy a szavazók bevonásával válasszák ki a közös ellenzéki jelölteket.

Elmondta, a Párbeszéd jelenleg 75 körzetben tudna egyéni jelöltet állítani, de tavaszra mind a 106-ban lesz saját jelöltjük, és megnevezik majd saját miniszterelnök-jelöltjüket is.

Elég sok akadállyal és véleménykülönbséggel kell megküzdenie az esetleges baloldali összefogás híveinek a 2018-as választások előtt, és hivatalosan tulajdonképpen még tárgyalóasztalhoz sem ültek az érintett pártok vezetői.

Az Index információi szerint Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a héten kezdi meg a megbeszéléseket az ellenzéki pártokkal, de informálisan már voltak egyeztetések korábban is.

Ezt Gyurcsány Ferenc napokkal ezelőtt már sérelmezte, a véleménye szerint ugyanis Lengyel László vezetésével a baloldalon már szervezkednek, és ebből őt és pártját szeretnék kihagyni

Botka egyébként először a különutas LMP-hez ment volna tárgyalni, de a párt részéről nem talált fogadókészségre a szándék. Az LMP azt nehezményezte, hogy a szegedi polgármester a sajtón keresztül akarta őket nyomás alá helyezni, miközben köztudott volt, hogy ők 2018-ban egyedül indulnának a választáson, és ezen szándékukhoz ezután is tartják magukat. Csak szakmai együttműködést tudnak elképzelni, politikait nem – írja a Hvg.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.