„Csak úgy spriccelt a vér a lábszáramból”

Devecseren jártunk, ahol nehezen gyógyulnak a sebek, a károsultak pedig elégtételt várnak. Riport.

Velkei Tamás
2017. 02. 16. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bízunk benne, hogy végre már lesz eredmény. El kell fogadniuk a vádlottaknak, hogy hibáztak – ömlik a szó Kovács Ottónéból házuk udvarán, aki Devecser határában, a károsultak részére felhúzott, Makovecz-féle városrészben él. Így reagál, amikor arról érdeklődünk: mit szól hozzá, hogy a közelmúltban a Győri Ítélőtábla új elsőfokú eljárást rendelt el a vörösiszapperben.

A középkorú hölgy 2010. október 4-én fél órát ázott a vörös lében, amíg kivergődött a közeli vasútállomásra, ahol többedmagával egy rámpára menekült, azon ácsorogva várta a segítséget. – Csak úgy spriccelt a vér a lábszáramból, nagyon soká gyógyult be – meséli. Hosszú ideig járt pszichológushoz is, mert nem tudta feldolgozni, hogy odalett mindenük, egy élet munkája. Fájlalja, hogy a milliárdosoknak kisujjuk sem görbült, pedig nekik kellett volna kifizetni a károkat, nem az államnak.

Mint az asszony mondja, nem hivatkozhatnak a vádlottak arra, hogy nem ők építették a tározót, mert nekik kellett volna karbantartani, és építhettek volna védőgátat is – vélekedik. – Ha én veszek egy autót, azt nekem kell jó karban tartani – nyomatékosít. Férje hozzáteszi, a folyadék is több volt a kazettában a megengedettnél, ha a többletet nem engedi rá a vezetés a vörösiszapra, kibírta volna a fal a nyomást.

– A sebek nehezen, talán sosem gyógyulnak be, egyszerűen nem tudjuk elfelejteni, ami történt. Biztos, hogy itt már így lesz eltemetve mindenki. De ilyen ítéletekkel, mint ami első fokon született, tovább korbácsolják a kedélyeket – veszi át a szót Kovács Ottó, s megemlíti: még ma is mindennap előjön a téma a telepen. – Nemzetközi fórumokhoz fordultunk volna, ha másodfokon is felmentik a vádlottakat, mert igazságnak lenni kell! Biztos, hogy lesznek felelősök, bízunk az új bíróban – zárja a beszélgetést a férfi.

Továbbsétálunk. Pár utcával odébb Soós Ferenc, aki a katasztrófa során három ember életét is megmentette, a táblabíróság másodfokú ítéletéről ezt mondja: nagy vonalakban ezt várták. – Milyen büntetést remélhettem volna a mai világban? – céloz ő is az elsőfokú ítéletre, amelyben minden vádlottat felmentettek. – Nem nagyon bízhattunk benne, hogy azokat ítélik el, akiket kellene, egyébként is: egy szivattyúkezelő azt csinálja, amit mondanak neki. Az üzemeltetők a hibásak, nekem ez egyértelmű, ehhez képest több mint hat éve tart a hercehurca egy olyan ügyben, ahol tíz ember veszett oda, és akkor még nem beszéltünk azokról, akik így vagy úgy, de ugyancsak a katasztrófa miatt hunytak el – állítja határozottan. Úgy látja, rosszabb lett volna, ha el sem ítélik a vádlottakat, de talán már az sem javítana sokat a helyzeten, ha megkapnák a büntetésüket, szerinte ugyanis úgysem kapnak annyit, ami az okozott kárért járna. Azt sem tudja, megnyugszik-e valaha a lelke, csapong, miközben el-elcsuklik a hangja.

Barátja, Orbán Gyula úgy vélekedik: nagyon helyes, hogy ismét első fokra került az ügy, mert érthetetlennek tartotta, hogy emberhalálokért tervezőket, építészeket tegyenek felelőssé. Ha nem egy embert, akkor többet, de meg kell nevezni a felelősöket, s a felelősség arányában elítélni őket – szögezi le. Annak viszont nem örül, hogy ismét Veszprémbe került az ügy, szerinte jobb lett volna, ha más városban tárgyalják a pert. Abban biztos, hogy a megismételt eljárásban új, független szakértőket kell bevonni, hogy kiderüljön, mi volt az oka valójában a tragédiának, és kik az okozói.

Állítja, Devecserben ez az általános vélekedés: lelki megnyugvást adna az itt élők számára, ha megneveznék azokat, akik földönfutóvá tették őket, és annyi kárt okoztak a lakosságnak. Még most is ritka az olyan nap, hogy ne kerülne szóba a tragédia. Ilyenkor mindig zaklatottak lesznek.

Addig húzzák a pert, amíg csak lehet, míg belefásul mindenki, és a végén semmi nem lesz belőle – látja borúsan a jövőt pár utcával odébb Leyer Istvánné. Pincéjüket elöntötte az iszap, ám a magas lábazat miatt otthonukba nem tudott behatolni a lúgos lé. Az érintett területen azonban minden házat lebontottak, így az övéké is markológépeknek esett áldozatul. – Arra ítélném a vádlottakat, hogy nézzék végig az otthonuk bontását – csatlakozik édesanyjához Leyer Mónika. Tudja, erre nincs mód, de bízik a bíróságban, hogy lesz végre felelőse a kálváriájuknak.

Kolontáron nehezebben nyílnak meg az emberek – talán azért, mert a vörös ár ott pusztított, tombolt előbb. Sokadik próbálkozásunkra hajlandó valaki nyilatkozni. Magyar Jánosné azt mondja, elkeserítő, hogy ilyen sokáig tart a per. – Így akarják kibekkelni, hogy végül felejtse el mindenki a történteket, senkit ne érdekeljen már az ügy. Pedig megígérték, hogy a felelősök megkapják a méltó büntetésüket. Igaz, politikusok ígérték, s ha már ígérni sem tudnának – mosolyog lemondóan a nő, aki éppen aludt, amikor átszakadt a gát. Ha nincs otthon a lánya, nem menekült volna. Megjegyzi: igyekezett eltemetni magában a tragédiát a közösség, a boltban már nem kerül szóba a katasztrófa napja, ezért rajtuk már nem segít, ha elítélik a vádlottakat; mindenesetre az elsőfokú ítéletet furcsállták. Úgy véli, talán túl sokan ülnek a vádlottak padján, nem a kisembereket kellett volna megvádolni. De nem panaszkodik, mert az állam új otthont épített nekik, sok ember segített rajtuk, amit soha nem felednek. Csak az emlékek hiányoznak neki, a fényképek pótolhatatlanok, végül is az emlékektől vagyunk emberek – mondja. Próbál túllépni, és unokáira koncentrálni, akik beszélgetésünk közben vígan játszanak a nappaliban.

– Az derült ki számomra a pert figyelve, hogy nem fognak felelőst találni, talán a vád sem volt tökéletes – gondolkodik el pár házzal távolabb Holczer Zsolt, aki szerint így talán az is várható volt, hogy a felsorolt vádpontok alapján nem fognak elítélni senkit. – Biztos, hogy a legkevesebbet költöttek a biztonságra, hisz ilyen a magyar mentalitás, kis befektetéssel nagy hasznot elérni. Vagyis eszem ágában sincs védeni a Mal vezetését, de ha azok a vádpontok nem állnak meg, amelyeket az ügyészség eddig képviselt, akkor én nem kívánom a fejüket. Nem akarom, hogy Pelikán elvtársra húzzák rá a vizes lepedőt – vélekedik a férfi. Ő is kitér rá: nagy hiba volt, hogy a katasztrófa utáni napokban a politikusok megígérték, megbüntetik a felelősöket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.