Megtaláltuk a cellában eldugott telefont

A leendő börtönőrök Kőbányán mutatták meg, mit tanultak a januárban kezdődött képzésük során.

Velkei Tamás
2017. 02. 16. 20:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) 2010-ben indította el férőhely-bővítési programját, amivel azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen a zsúfoltság a börtönökben. Kunmadarason ezerfős, Ózdon, Kemecsén, Csengeren és Komlón egy-egy ötszáz fogvatartott elhelyezésére alkalmas börtön épül meg 2019-ig. – A több intézménybe természetesen több börtönőrre lesz szükség, ezért a büntetés-végrehajtás (bv) képzési programot hirdetett, amelyre ötezer életrajz érkezett – tájékoztatott tegnap Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője.

A büntetés-végrehajtás ezért úgynevezett fegyencjáratot indított a Maglódi úti börtöntől a bv kőbányai oktatási központjába, hogy bemutassa, miként készülnek a leendő büntetés-végrehajtási felügyelők jövőbeli munkájukra. A szállítást a szervezet rendhagyó módon rabomobillal oldotta meg, így a média képviselői saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen érzés „rácsos busszal” utazni. Nem kellemes, és nem csak a kemény pad miatt.

Szabó Zoltán ezredestől, a bv kőbányai oktatási központjának vezetőjétől megtudtuk: a képzés ez év januárjában indult, jelenleg két helyszínen 476-an tanulnak. A jelentkezőket fizikai, pszichikai teszt alá vetették, ha azon megfeleltek, akkor kezdhették meg az elméleti és gyakorlati képzést. A tanfolyamra 18–55 évesek jelentkezhettek, a képzésbe felvettek háromnegyede férfi, negyede nő. A tanulók hat és fél hónapon át négy egymásra épülő modul keretében sajátíthatják el a tananyagot a rendvédelmi alapismeretektől a biztonsági, jogi, reintegrációs ismereteken át az önvédelmi fogásokig.

Hogy ki és miért akar börtönőr lenni, elsőre talán nehéz megérteni, ám ha mélyebbre ásunk, tisztul a kép. Többen munkanélküliként, mások a lakhelyükhöz közelebbi munkahely reményében vágtak a kalandba. Bármilyen hihetetlen, de akadt olyan jelentkező is, aki mindig szerette volna fegyőrként kipróbálni magát, ám korábban nem nyílt rá lehetősége, mert a jelentkezési korhatár 35 év volt – ma viszont 55 év.

Kapu Alexandra például azért kezdte el az OKJ-s képzést, mert szabályszerető ember, nagyon tetszett neki, hogy itt megkövetelheti a fegyelmet, úgy gondolta, nőként is megállja majd a helyét. Korábban rendőr szeretett volna lenni, ám oda nem vették fel, érdeklődése viszont nem lanyhult, így került a bv-hez. Az is vonzotta, hogy jó megélhetési lehetőséget látott a szakmában, a munkahelyet biztosnak gondolja, ahol van karrierépítési lehetőség is. A fiatal lány lapunknak azt mondta, nem fél semmitől – csupán attól, hogy elkésik valahonnan.

– Mindenhol fontos a szakmai alázat, de így is furcsa volt egy kicsit, hogy mindenre engedélyt kell kérni vagy jelentkezni, jelenteni kell – mondta egy másik tanuló, Kiss Anita, aki korábban ápolónőként dolgozott. Itt is az egészségügyi körleten, illetve új szóhasználattal élve részlegen fog dolgozni. Úgy látja, jó váltás az egészségügy után a büntetés-végrehajtás, mert tervezhetőbbé, kiszámíthatóbbá válik a jövője. A bv kötelékében lát esélyt fizetésének növekedésére is, míg az egészségügy szerinte „egy helyben toporog”. Egy harmadik leendő bv-felügyelő, Zakar Péter az államigazgatást cserélte fel a büntetés-végrehajtásra, az önkormányzatban nem találta meg a számítását. Mint mondta, nem tart a fogvatartottaktól, bízik benne, hogy minden olyan lesz majd, mint a tanfolyam során. Feladata a munkára kötelezett fogvatartottak felügyelete lesz.

Mialatt ezeket megtudtuk, leértünk a gyakorlótérre. Hihetetlen, de a hangszórókból hallatszó „bumsztaratta” zene, amelyre az alaki foglalkozásokat gyakorolják, harminc év alatt sem változott semmit – ettől kissé retró hangulatú is lett a látvány. Az alakulótéren a díszlépéstől a jobbra-balra fordulásig mutattak be néhány gyakorlatot a képzésben részt vevők. A masírozók között láttunk magas és alacsony, fiatal és őszes halántékú, tagbaszakadt és vékony hallgatót, mint ahogy festett hajú nőket vagy pocakos férfiakat is.

Aztán a tornacsarnokban azt lehetett nyomon követni, milyen fizikai állóképességre tehetnek szert a tanulók. Persze csupa izmos fiatal férfi húzódzkodott vagy csinálta a felüléseket. A követelmény: ötven fekvőtámasz egy perc alatt. Bemutatót is láthattunk, amelynek során különböző gyakorlatokkal illusztrálták, miként lehet elindulásra bírni egy „passzív ellenállást” tanúsító – vagyis egy helyben álló, mozdulni nem akaró – elítéltet. A kissé didaktikus bemutatón – „azonos oldali kézzel megfogjuk a kézhátfejét úgy, hogy derékszögben legyen a csuklója és a könyöke is” – lábujjhegyre kényszerültek a kicsavart kezű, rabokat megszemélyesítő tanulók.

Végül Juhász Csaba alezredes, biztonságtanár vezette az újságírókat az egyik oldalán üvegfalú mintazárkához, amellyel a valóságos körülményeket igyekeztek modellezni. Berendezését egy-egy emeletes ágy, szekrény, asztal, mosdókagyló és WC-csésze alkotta. Itt nemcsak azt gyakorolhatják a hallgatók, mit kell tenniük, ha rendkívüli esemény történik (amire egy börtönben azért jó esély van), hogyan kell törvényszerűen és gyorsan reagálni, hanem azt is, miként kell a rabok által előszeretettel rejtegetett tiltott tárgyak nyomára bukkanni.

– Furfangosak a fogvatartottak, munkatársaim csak tavaly 1759 tiltott mobilkészüléket találtak meg – utalt Orosz Zoltán a közelmúltban kipattant mobilrejtegetési botrányra. A látványcellában a bv munkatársai egyfajta játékot is szerveztek: bárki átkutathatta a zárkát tiltott tárgyak után. Lapunk munkatársa egy mobilkészülékre bukkant, amit egy preparált borotvahabos dobozban rejtettek el. Emellett előkerült még nyugtatótabletta, acéldrót és egy házilag készített tetováló „gép” is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.